Opera Nationala Bucuresti deschide 2025 cu La Traviata si Nabucco
Prima saptamana din ianuarie 2025 aduce publicului iubitor de arta lirica cateva dintre cele mai populare si interpretate titluri din repertoriul clasic universal. In perioada 6-12 ianuarie 2025, pe scena Operei Nationale Bucuresti, vor putea fi admirate cateva dintre cele mai cunoscute opere si balete din lume, precum Spargatorul de nuci de Ceaikovski, Gianni Schicchi de Puccini, La Traviata si Nabucco de Verdi.
La Traviata (de Giuseppe Verdi) – miercuri-vineri, 8-10 ianuarie, ora 18:30
Astazi un mare succes global, La Traviata de Verdi a fost un adevarat fiasco la premiera de la Teatrul La Fenice din Venetia din 6 martie 1853.
Compozitia lui Verdi ilustreaza o autentica poveste de dragoste dintre scriitorul Alexandre Dumas-fiul si o celebra curtezana franceza (moarta prematur la numai 22 de ani), care a fost descrisa in romanul Dama cu camelii (1848).
Spargatorul de nuci (de Piotr Ilici Ceaikovski) – sambata, 11 ianuarie, ora 18:30
In toata lumea, baletul Spargatorul de nuci de Ceaikovski este montat, in perioada sarbatorilor de iarna, aproape intotdeauna in regim sold aut, intrucat a devenit o poveste iconica pentru atmosfera magica a Craciunului, care a fost inspirata dupa versiunea din 1844 a romancierului Alexandre Dumas-tatal (Histoire d’un casse-noisette) avuta asupra basmului Spargatorul de nuci si regele soarecilor (1816) de Ernst Theodor Amadeus Hoffmann. Chiar daca da titlul acestui fabulos spectacol, nu Spargatorul de nuci este personajul principal, ci Clara, fetita care desciopera lumea magica a papusilor.
Gianni Schicchi (de Giacomo Puccini) – duminica, 12 ianuarie, ora 12:00
Gianni Schicchi de Giacomo Puccini a fost inspirata de un incident, deloc magulitor, mentionat in Infernul lui Dante Alighieri din Divina Comedie, in centrul caruia se gaseste Gianni Schicchi, un florentin ajuns – impreuna cu alti falsificatori si inselatori – in al optulea cerc concentric al iadului, pentru ca s-a deghizat in Buoso Donati, un aristocrat florentin recent decedat, pentru a obtine pentru el insusi, in mod fraudulos, averea acestuia.
Este meritul lui Puccini de a fi vazut potentialul urias de satira sociala in aceasta straveche poveste in care rudele lacome ale defunctului se prefac indurerate.
Nabucco (de Giuseppe Verdi) – duminica, 12 ianuarie, ora 18:30
Una dintre cele mai grandioase compozitii din istoria operistica a umanitatii are ca tema fundamentala istoria impovaratoare a poporului evreu pe care regele babilonian Nabucodonosor al II-lea l-a atacat, invins si exilat din patria sa.
Este mai putin stiut faptul ca evenimentele istorice – de sorginte biblica – sunt folosite de Verdi doar ca fundal si pretext pentru o idila romantica si un complot politic cu reverberatii moderne. Giuseppe Verdi, ca mare patriot traitor intr-o Italie risorgimentala, divizata politic si segmentata teritorial, s-a inspirat mai ales din celebra scena in care evreii capturati, pe malul Eufratului, tanjesc dupa indepartata lor patrie, pentru a-si imbarbata conationalii. La scurt timp dupa seara premierei mondiale, corul sclavilor evrei din opera Nabucco s-a raspandit pe strazile italiene si a fost cantat ca imn revolutionar, inspirand procesul de reunificare nationala.