La Londra are loc un spectacol de opera care exploreaza valoarea vocii oamenilor care si-au pierdut capacitatea de a canta. Si in Romania exista asociatii care sprijina artisti aflati in dificultate
Un spectacol unic de opera are loc la Londra pentru cei care au suferit pierderi ale vocii din motive medicale. Evenimentul se numeste Sound Voice in Concert, este creatia compozitoarei Hannah Conway, alaturi de interpretele Tanja Bage si soprana Lucy Crowe, dupa cum mentioneaza publicatia The Guardian.
Tanja Bage a suferit de cancer laringian, iar acum are implantata o proteza vocala in gat, iar soprana Lucy Crowe ii va fi voce, celebrand impreuna vocea umana si reunind oameni care au suferit pierderi vocale.
Alături de renumita soprană Lucy Crowe, Bage va spune povestea pierderii și recâștigării vocii. „Nu pot să cânt acum și îmi este enorm de dor. Dar pot face ceva creativ și expresiv”, a spus ea.
Spectacolul unic, Sound Voice in Concert, va avea loc la Kings Place din Londra vineri si vor
fi efectuate sase regii de opera bazate pe povestile si intuitiile oamenilor care au suferit pierderea vocii – prin cauze care includ laringectomii, Parkinson sau boala neuronului motor.
„Am vrut sa examinez ce este o voce si ce inseamna atunci cand a disparut”, a spus Conway, citata de publicatia The Guardian. Ea a lansat proiectul Sound Voice, care lucreaza cu asociatia Shout at Cancer, un cor pentru persoanele care au suferit laringectomii, o echipa de cercetare de la UCL, profesionisti din domeniul sanatatii si experti in tehnologie.
Conway si scriitoarea Gould au condus ateliere de lucru timp de doi ani pentru a dezvolta o intelegere a ce este vocea, pe care cele doua l-au tradus apoi in piese de opera pentru concertul din aceasta saptamana.
„Opera este unul dintre cele mai extreme exemple de ceea ce pot face oamenii. Acest lucru este asociat cu voci noi incredibil de interesante ale unor oameni care au trecut prin sau se afla in mijlocul unei traume extreme pentru a realiza piese care au integritate reala si sunt facute pentru si cu oameni ale caror povesti le spunem”, a spus Conway, citata de The Guardian.
„Toate piesele sunt puternice din punct de vedere emotional si sfasietoare, dar in acelasi timp sunt despre speranta si sarbatorirea frumusetii acestor voci, iar oamenii isi reafirma identitatea cu noile voci,” a adaugat Tanja Bage.
Dupa laringectomie, a urmat o terapie intensiva a vorbirii pentru a invata cum sa produca sunet prin proteza vocala. Doi ani mai tarziu, ea spune ca „s-a impacat si a acceptat felul in care suna”.
Si in Romania exista asociatii care sprijina artisti aflati in dificultate. Campania Nationala „Artistii pentru artisti” este o initiativa a UNITER care a inceput in 2002 cu scopul sensibilizarii opiniei publice in vederea strangerii de fonduri pentru artistii varstnici cu probleme de existenta si sanatate din toata tara.
Campania este un program anual al UNITER, cu derulare continua, care s-a instituit nu numai ca resort financiar, ci mai ales ca stimulator al solidaritatii artistice si ca semnal pentru publicul de teatru si pentru autoritati. Detalii complete despre program, aici.