Orchestra simfonica maghiara MAV a cantat pe strada in Budapesta pentru cei aflati in izolare
Muzica clasica interpretata de Orchestra Simfonica MAV din capitala Ungariei a rasunat pe strazile pustii ale orasului, pentru a inveseli oamenii inchisi in case, in timpul pandemiei de coronavirus, si se pare ca actiunea a functionat.
Cum nu se mai pot organiza concerte din cauza blocajului international, muzicienii din orchestra au decis sa se plimbe cu masina prin oras si sa ofere prin difuzoare spectacolele unor opere de muzica simfonica celebre, inclusiv valsurile compozitorului Johann Strauss.
Fondata de compania feroviara maghiara MAV in 1945, Orchestra Simfonica din Budapesta este una dintre cele mai importante orchestre ale Ungariei si cuprinde 90 de muzicieni profesionisti si un program variat, de la baroc la compozitii moderne.
Dupa incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial, orchestra a calatorit in toata tara cu trenul si a sustinut concerte de muzica simfonica in zonele distruse de conflict in timp ce erau reconstruite.
In ultimele sapte decenii, concertele orchestrei au fost conduse de dirijori de renume mondial, precum James Levine, Kobayashi Ken-Ichiro, Yuri Simonov, Franco Ferrara, Mark Gorenstein, Herbert Blomstedt sau Irwin Homan. Orchestra a dezvoltat un repertoriu larg, de la muzica baroca la lucrari ale compozitorilor contemporani si sustine concertele in cele mai prestigioase sali de spectacole ale Ungariei: Palatul Artelor si Academia de Muzica Liszt. Pe langa concertele de orchestra completa, muzicienii sustin in mod regulat si concerte de muzica de camera.
Orchestra Simfonica MAV a participat la mai multe festivaluri europene: la Lourdes, Viena, Salonic, Roma, Assisi. Momentul culminant al acestor aparitii a fost concertul special din 1988 pentru Papa Ioan Paul al II-lea la resedinta sa de vara din Castelgandolfo.
In fiecare an, orchestra participa la unul dintre cele mai renumite festivaluri artistice din Europa, Festivalul de primavara de la Budapesta. Pe langa celebrele turnee, membrii orchestrei au sustinut concerte de succes si in Brazilia, Peru, Chile, Argentina, Columbia sau in Liban, Japonia, China, Hong Kong si Oman.
De-a lungul istoriei sale, Orchestra Simfonica MAV a stabilit legaturi stranse cu dirijori si solisti celebri maghiari si de renume international, iar arta muzicala a fost recunoscuta in timpul concertelor si a aparitiilor mondiale.
Este singura orchestra maghiara care a participat la legendarul spectacol a celor trei tenori – Jose Carreras, Placido Domingo si Luciano Pavarotti – care a fost interpretat cu succes in ianuarie 1999 in Domul din Tokyo pentru 32.000 de persoane, inclusiv membrii familiei imperiale japoneze.
Orchestra a cantat pe parcursul a doi ani, in cadrul turneului de zece concerte in Europa a renumitului tenor Luciano Pavarotti.
Printre solistii de renume care au cantat alaturi de orchestra se numara si Lucia Aliberti, Lazar Berman, Jeanne-Marie Darré, Endre Gertler, Tsuyoshi Tsutsumi, Ruggiero Ricci, David Geringas, Alexander Markov, Tamás Vásáry, Zoltán Kocsis, Miklós Perényi, Jenő Jandó, Jeremy Menuhin, Roberto Díaz si multi altii.
Membrii orchestrei au sustinut concerte pe unele dintre cele mai renumite scene de pe intreg mapamondul, cum ar fi Musikvereinsaal din Viena, Konzertgebouw din Amsterdam, Sala Suntory din Tokyo si Centrul de Arta Oriental din Shanghai.