Marea Orga a Catedralei Notre Dame din Paris va fi restaurata pana in 2024. Orga are 7.374 tuburi, 5 claviaturi si 111 registre
Dupa douazeci de luni de la izbucnirea incendiului devastator de la Catedrala Notre Dame din Paris, „vocea” celebrei biserici gotice – cunoscuta drept Marea Orga – va fi restaurata in cele din urma. Instrumentul dateaza inca de la inceputul secolului al XV-lea si a mai fost renovat de-a lungul secolelor.
Conform Art Newspaper, in aceasta saptamana, cei implicati in proiectul major de restaurare, care va dura inca 4 ani, au terminat dezasamblarea unor portiuni din orga istorica al reperului gotic. Demontarea minutioasa a instrumentului muzical s-a desfasurat pe parcursul a patru luni si se estimeaza ca Orga va rasuna din nou abia in 2024.
Episcopul Parisului Maurice de Sully a inceput constructia catedralei in 1163 si, desi incendiul din aprilie 2019 a lasat relativ nevatamat cel mai mare instrument muzical din Franta. Acesta are nevoie urgenta de restaurare pentru a indeparta praful toxic de plumb si pentru a repara daunele termice cauzate de canicula din vara anului 2019, a mentionat Kim Willsher pentru The Guardian.
Capodopera gotica este localizata in Île de la Cité, pe insula in centrul capitalei Frantei, iar pe langa orga spectaculoasa cu 7.374 tuburi, 5 claviaturi si 111 registre, are si Orga Corului, cu doua claviaturi si 1.840 de tuburi.
„Sunt incantat ca demontarea marelui instrument s-a incheiat cu aproape doua luni mai devreme”, a declarat pentru ziarul Art, generalul Jean-Louis Georgelin, presedintele agentiei guvernamentale franceze responsabile cu conservarea si restaurarea catedralei. „Marea Orga poate fi acum curatata si restaurata, inainte de a fi reasamblata treptat in catedrala.”
Bertrand Cattiaux, constructor si restaurator de orgi, este cel care intretine Marea Orga de mai bine de 40 de ani. Acesta a supravegheat dezmembrarea impunatorului instrument pe parcursul celor 4 luni, utilizand schele inalte, montate in aceasta vara, iar claviaturile au fost dezmembrate inainte de miile de tuburi de metal si lemn – dintre care cel mai lung are 32 de metri lungime si cea mai scurt este jumatate din lungimea unui creion. Acestea au fost transportate la un atelier din apropiere.
Alte componente ale orgii, cum ar fi tablia laterala, cateva burdufuri si mai multe tuburi sunt prea degradate sau dificil de indepartat si vor fi curatate in interiorul catedralei. Se preconizeaza ca intregul proces de demontare, curatare si reasamblare a orgii va dura patru ani. Dupa ce reparatiile vor fi finalizate, expertii vor avea nevoie de cel putin sase luni doar pentru a regla instrumenul monumental.
Se estimeaza ca Marea Orga ar trebui sa se auda din nou pe 16 aprilie 2024, la aproape cinci ani de la incendiul din 2019.
Instrumentul vazut astazi dateaza din anii 1860, cand aclamatul constructor de orgi Aristide Cavaillé-Coll a fost insarcinat sa modernizeze si sa extinda orga existenta a bisericii. Urmele unor restaurari anterioare se pot vedea si astazi in partea din fata a instrumentului si dateaza din anii 1730. De-a lungul timpului, instrumentul a suferit imbunatatiri periodice.
Inainte de incendiu, iubitorii de muzica din intreaga lume puteau sa cante duminica dupa-amiaza la Marea Orga. Conform organizatiei Friends of Notre Dame de Paris, lista de asteptare pentru aceste ravnite sesiuni dura pana la trei ani.
In urma teribilului incendiu din 2019, turla si acoperisul Catedralei Notre Dame au ars si s-au prabusit, insa structura de rezistenta nu a fost distrusa. Statui importante si artefacte precum Coroana de Spini a Mantuitorului si Tunica Sfantului Ludovic au fost salvate si mutate in atelierul unde urmeaza sa fie reconditionate.
„Acustica catedralei Notre Dame a ajutat sunetul impresionant al orgii”, a declarat Vincent Dubois, unul dintre cei trei organisti care canta la faimosul instrument.
„Este un sunet extrem de cald care rasuna peste cele 120 de elemente din lemn ale orgii. Daca acestora se adauga acustica locului, rezulta un sunet absolut neobisnuit, care nu poate fi auzit nicaieri altundeva.”
Catedrala Notre Dame era cel mai apreciat monument din Paris, avand o lungime de 128 de metri, inaltimea maxima de 91 de metri si 10 clopote. Peste 12 milioane de persoane o vizitau in fiecare an. Dupa reconstructia din secolul al XIX-lea, catedrala a preluat rolul de gazda a celor mai importante evenimente din istoria Frantei: incoronarea lui Napoleon I si inmormantarile Presedintilor.
In Romania, orga cu cele mai multe registre, 78 la numar, se afla in Catedrala Evanghelica din Sibiu, iar cea mai mare orga mecanica se gaseste in interiorul Bisericii Negre din Brasov, care detine 63 de registre.
Acestora se alatura orga de la Biserica Sfantul Mihail din Cluj cu 35 de registre si alte asemenea instrumente importante care sunt in studioul Radio Televiziunii Romane din Bucuresti, in Palatul Culturii din Targu Mures, in Biserica Evanghelica din Bistrita, Biserica Sfanta Margareta din Medias, precum si in toate catedralele romano-catolice, evanghelice si reformate.