Skip to content

Orhan Pamuk si Jean-Marie Lehn, laureati ai premiului Nobel, vor lua parte la intalniri culturale cu publicul la Timisoara. Cu peste 13 milioane de carti vandute, Pamuk va primi titlul de Doctor Honoris Causa din partea UVT.

Luna aprilie aduce noi evenimente in programul cultural „Timisoara 2023 – Capitala Europeana a Culturii”. Pe langa expozitii si spectacole, organizatorii au pregatit intalniri cu minti stralucite ale culturii si stiintei universale.

In prima jumatate a lunii aprilie, va recomandam sa mergeti la Timisoara pentru intalniri cu Orhan Pamuk, premiat cu Nobel pentru literatura in 2006, si Jean-Marie Lehn, laureat al premiului Nobel pentru Chimie in 1987.

Universitatea de Vest din Timisoara (UVT) propune doua evenimente de mare impact in jurul vizitei lui Pamuk.

Luni, pe 3 aprilie, de la orele 19:00, prestigiosul scriitor va participa la o dezbatere publica moderata de scriitorul Radu Paraschivescu. In cadrul intalnirii, va oferi propria viziune asupra culturii si literaturii spatiului de frontiera situat intre Orient si Occident.

Marti, 4 aprilie, de la orele 10:00 comunitatea academica din UVT ii va acorda lui Orhan Pamuk titlul de Doctor Honoris Causa, intr-o festivitate speciala pentru spatiul cultural si intelectual romanesc si european.

Ambele evenimente vor avea loc in Aula Magna a UVT iar intrarea este deschisa tuturor dar se va face pe baza inscrierii prealabile, in limita locurilor disponibile. Detalii pe site-ul timisoara2023.eu.

Cartile lui Pamuk s-au vandut in peste 13 milioane de exemplare in toata lumea, devenind unul dintre cei mai bine vanduti autori turci.

Orhan Pamuk se afla in galeria celor mai renumiti scriitori turci contemporani, operele sale fiind traduse in peste 40 de limbi si publicate in peste 100 de tari. In cartile sale evoca relatia dintre cultura orientala si cea occidentala, dar si puternicul specific al mentalitatii turce prin termenul de hüzün, un sinonim specific turcesc al melancoliei, asa cum o inteleg europenii occidentali.

Nascut in 1952 in Istanbul, Pamuk a crescut intr‑o familie numeroasa, asemanatoare acelora pe care le descrie in romanele „Cartea neagra”” si Cevdet Bey si fiii sai”, doua dintre cartile sale publicate in limba romana de Editura Polirom. 

A parasit facultatea de arhitectura de la Universitatea Tehnica din Istanbul pentru a deveni scriitor cu norma intreaga. Astfel a absolvit Institutul de Jurnalism al Universitații din Istanbul iar intre 22 si 30 de ani, a locuit cu mama sa, scriind primul sau roman si incercand sa gaseasca o editura care ii publice textele. Treptat, a scris carti considerate capodopere — care au fost traduse si in limba romana — precum „Ma numesc rosu”, „Casa tacerii”, „Zapada”, „Femeia cu parul rosu”, „Viata cea noua” sau „Muzeul Inocentei”. A fost recompensat cu zeci de premii importante, cel mai remarcabil ramanand Nobelul obtinut in 2006, numarandu‑se printre cei mai tineri laureati ai trofeului pentru literatura. In acelasi an, revista americana „Time” l-a inclus pe lista celor mai influenti 100 de oameni din lume.

Lui Orhan Pamuk i s-au acordat de-a lungul timpului unele dintre cele mai prestigioase premii literare: International IMPAC Dublin Literary Award (Irlanda, 1993), Prix du Mailleur Livre Etranger (Franta, 2002), Premio Grinzane Cavour (Italia, 2002) si Friedenspreis, acordat in cadrul Targului de Carte de la Frankfurt din 2005. 

In prezent preda la Universitatea Columbia si este membru de onoare al mai multor academii, fiind decorat cu onoruri precum Honoris Causa de peste 15 universitati din intreaga lume.

Tot in luna aprilie va puteti intalni si cu cercetatorul Jean-Marie Lehn, laureat al premiului Nobel pentru Chimie in 1987.

Jean-Marie Lehn, membru de onoare al Academiei Romane, va fi prezent la UVT pentru o intalnire pusa sub semnul pasiunii pentru stiinta. Academicianul francez a fost laureat in 1987 cu Premiul Nobel pentru Chimie, alaturi de alti doi cercetatori, pentru munca depusa in sinteza criptanzilor. 

Acordarea distinctiei a fost motivata de faptul ca Jean-Marie Lehn a gasit in 1969 molecule inrudite, pe care le-a numit „criptand”, prin care este posibila crearea de compusi chimici, in reactii chimice care au un impact semnificativ asupra proceselor biologice.

Intalnirea cu el de la Universitatea de Vest din Timisoara face parte din seria de conferinte „Idei care schimba lumea” si va avea loc pe 11 aprilie in Aula Magna.

Articol sustinut de Vodafone

Citește în continuare