Oamenii de stiinta din Franta au descoperit cum pot cultiva trufe albe, dupa ani de zile de cercetari. In Bucovina, are loc in acest weekend Festivalul Trufelor
Dupa zeci de ani de incercari fara succes, oamenii de stiinta din Franta au dezvaluit ca au reusit sa cultive trufe albe. Pana acum, trufa alba, o delicatesa pentru gurmanzi, era imposibil de cultivat, singura modalitate de a obtine ciuperca fiind achizitionarea ei de la un dealer sau de la un vanator de trufe. Raritatea acestei trufe o facea sa aiba si preturi de pana la 10.000 de euro la licitatie.
Experimentul a fost efectuat intr-un laborator secret din Nouvelle-Aquitaine, vestul Frantei, de catre Institutul National de Cercetare pentru Agricultura, Alimentatie si Mediu (INRAE), iar concluziile au fost publicate in Le Trufficulteur, revista Federatiei Franceze a Cultivatorilor de Trufe, dupa cum noteaza publicatia Fine Dining Lovers.
„Aceasta crestere semnificativa a productiei este foarte promitatoare”, a spus micologul si liderul de proiect Dr. Claude Murat, de la INRAE si de la Universitatea din Lorraine, Nancy, citat de Fine Dining Lovers.
Trufa Périgord a fost cultivata din anii 1970 in toata Europa, ceea ce inseamna ca pana la 90% din trufele negre de pe piata provin din plantatii. Pana acum, trufa alba s-a dovedit imposibil de cultivat.
Proiectul a inceput in 1999, cand cercetatorii de la INRAE si pepiniera Pépinières Robin au produs stejari cu acelasi profil genetic ca si cei care s-au dovedit a fi parteneri cu trufele albe din Italia. Pomii au fost apoi plantati in livezi de trufe in 2008. Anul acesta, 12 din cei 52 de copaci plantati au dat trufe albe, 26 in total, cantarind in total 900 kg.
Vestea este binevenita de iubitorii de trufe albe, deoarece ar putea face delicatesa mai accesibila ca pret, insa a suparat vanatorii traditionali de trufe, care inca isi pastreaza locatiile de trufe si care pot castiga mii de euro intr-un sezon de trufe, vanzandu-le adesea pe piata neagra.
Si in Romania se gasesc trufe. In Bucovina, in acest weekend are loc Festivalul Trufelor, la Ferma Sava, langa Cacica, în localitatea Partestii de Jos.
La eveniment, oaspetii vor avea ocazia sa guste preparatele facute din trufe si sa cunoasca beneficiile acestei ciuperci. Mai multe restaurante din zona Bucovinei si-au anuntat prezenta la Festivalul Trufelor, ceea ce va transforma Ferma Sava intr-un adevarat festival culinar. Detalii aici.
Una dintre cele mai cunoscute experiente de vanatoare de trufe este oferita de Valea Verde (jud. Mures), iar trufele gasite se gatesc chiar la restaurantul complexului. Tot in judetul Mures, si Le Baron ofera vanatoare de trufe, organizatorii oferind si cazare.
De curand, si in judetul Buzau se organizeaza expeditii de vanatoare de trufe, la fel si pe domeniul Cantacuzino din Busteni.
Datorita modalitatii de procupare, trufele sunt foarte rare si scumpe – un kg de trufe incepe de la 3000 euro, iar in functie de specia de trufa din care face parte, pretul poate creste pana la 5000 euro/kg. Vesta buna este ca pentru a garnisi un fel de mancare, este nevoie de cateva grame de produs, iar tipuri diferite de trufe procesate sunt disponibile in magazine – atat in cele de specialitate, cat si in supermarketuri.
De la inceputul anului, vanatoarea de trufe este acum pe lista UNESCO de patrimoniu imaterial. Fascinatia culinara pentru aceste ciuperci a fost alimentata de bucatarii francezi in secolul al XVIII-lea si s-a raspandit rapid prin Europa.
Decizia este argumentata de faptul ca in Italia, locul unde se practica cel mai intens aceasta vanatoare de trufe, actiunea este centrata pe o intelegere profunda a mediului natural si a ecosistemului, care subliniaza relatia dintre oameni si animale, prin combinarea expertizei vanatorului de trufe si a abilitatilor olfactive ale cainelui.
Mai mult, oficialii UNESCO mentioneaza ca aceasta este o traditie antica care uneste Italia de la nord la sud, interpretata in functie de identitatea culturala locala, subliniata prin povesti, anecdote, practici si proverbe.
Desi exista din cele mai vechi timpuri, faraonii consumand trufe, fascinatia culinara pentru aceste ciuperci a fost alimentata de bucatarii francezi in secolul al XVIII-lea si s-a raspandit rapid prin Europa.