Sapte productii românesti sunt in competitiile Festivalului de Film de la Sarajevo 2020. Fiul lui Adrian Titieni, Mark, e eroul principal al filmului care ne reprezinta la lung metraj
Primul festival de film competitional care se desfasoara intr-un format cat mai aproape de ceea ce eram obisnuiti este festivalul de la Sarajevo unde vor concura filme intre 14 si 21 august.
La cea de-a 26-a editie a festivalului de film de la Sarajevo, Romania va fi reprezentata in competitia de lung metraj de filmul „Otto Barbarul”, regizat de Ruxandra Ghitescu, o coproductie România- Belgia, care va avea premiera mondiala in cadrul festivalului.
Flmul este o poveste cu si despre adolescenti, despre adaptarea la viata in perioada de dezvoltare si de adaptare la viata adulta, intr-o familie monoparentala si urmareste povetea lui Otto, un tanar parte dintr-o trupa punk care se confrunta cu moartea iubitei ale. Povestea este inspirata de un caz real, Octavian Albu, cel care a inspirat personajul lui Otto, este regizorul muzical al productiei.
In distributie sunt Marc Titieni, la primul sau rol principal, alaturi de Adrian Titieni, Costica Draganescu, Mihaela Sirbu, Ioana Bugarin, Ioana Flora, Iulian Postelnicu.
In competitia de documentare participa din partea Romaniei filmele „Tatal nostru”, de Andrei Dascalescu, „Casa cu papusi” de Tudor Platon, „Lemn” (România, China, Rusia, Austria, SUA, Peru, Germania), de Monica Lazurean-Gorgan si „Acasa” (România, Germania, Finlanda), de Radu Ciorniciuc.
In competitia de scurtmetraje a fost selectat, intre cele zece filme, „Invizibilii”, semnat 4inaroom, care va avea aici premiera mondiala.
Vor fi in competitie in total, 49 de filme in cele patru sectiuni: lungmetraj fictiune, documentar, scurtmetraj si film studentesc, iar echipa de selectie a Sarajevo IFF a anuntat ca a vizionat 750 de productii inscrise – 130 de lungmetraje de fictiune, 220 de documentare, 250 de scurtmetraje si 150 de filme studentesti.
In cadrul competitiei de lungmetraje de fictiune vor fi acordate patru premii: cel mai bun film (16.000 de euro), cel mai bun regizor (10.000 de euro), cea mai buna actrita si cel mai bun actor (câte 2.500 de euro).
In competitia de documentare, vor fi acordate trei trofee: cel mai bun documentar (3.000 de euro), premiul pentru drepturile omului (3.000 de euro) si premiul special al juriului (2.500 de euro).
Anul acesta, trofeul onorific Heart of Sarajevo ii va fi acordat cineastului mexican Michel Franco.
Regizorul francez Michel Hazanavicius, premiat cu Oscar pentru „The Artist”, va prezida juriul celei de-a 26-a editii a Festivalului de la Sarajevo,
De-a lungul anilor au mai fost presedinti ai juriului de la Sarajevo Cristi Puiu (2010), Ari Folman (2011), Kornel Mundruczo (2012), Danis Tanovic (2013), Bela Tarr (2014), Calin Peter Netzer (2015), Elia Suleiman (2016), Michel Franco (2017), Asghar Farhadi (2018) si Ruben Ostlund (2019).