Palatul Elisabeta s-a redeschis publicului larg. Resedinta Familiei Regale poate fi vizitata pana pe 30 septembrie
Palatul Elisabeta, resedinta Familiei Regale a Romaniei, situat in Sos. Kiseleff nr. 28, s-a deschis publicului larg si pune la dispozitie Expozitia Regala pana pe 30 septembrie.
„Vizitarea se face intr-un tur ghidat, condus de voluntari ai Asociatiei Casa Majestatii Sale. Vizitatorii au acces in Salonul Mihai I, Galeria de Arta Contemporana, Salonul Carol I si Elisabeta, Salonul Alb, Biroul Majestatii Sale, Sala Regilor, Holul de Marmura si Sufrageria Mare. Sunt expuse uniformele militare ale Regelui Mihai I, colectia de costume populare a Reginei Elena, decoratii si ordine regale, Colectia Regala de Arta Contemporana, portretele regilor si reginelor Romaniei din toate generatiile, precum si masa din Sufrageria Mare, pregatita pentru dineurile oficiale. Poate fi vizitata gradina Palatului, acolo unde are loc in fiecare an Garden Party si unde se afla ‘Memorialul Copacilor’, care cuprinde arbori plantati de personalitatile regale si sefii de Stat care au vizitat palatul, din anul 2001 incoace”, a anuntat Casa Regala.
Principesa Elisabeta a Romaniei, prima fiica a Regelui Ferdinand si a Reginei Maria, si-a cladit la Bucuresti in Parcul national “Regele Carol II” (numit ulterior “Herastrau” si in zilele noastre “Parcul Regele Mihai I”), si alaturi de Muzeului Satului, o resedinta creata de un arhitect tanar, in varsta de numai 25 de ani, Corneliu M. Marcu. Lucrarea a inceput in anul 1936 si a fost incheiata in anul 1937, avand o combinatie de stil maur si brancovenesc.
De la inceput, destinatia palatului nu a fost sa gazduiasca activitati oficiale, ci sa serveasca ca locuinta Principesei reintoarse in tara. Palatul nu a fost locuit prea mult de catre fosta regina a Greciei, deoarece aceasta s-a retras la resedinta ei de la tara, la Castelul Banloc.
Regele Mihai si Regina-Mama Elena s-au mutat la Palatul Elisabeta, cu permisiunea proprietarei cladirii, matusa Regelui Mihai, care a avut generozitatea de a le pune la dispozitie integral palatul dupa ce armata germana a bombardat si distrus la 23 august 1944 Casa Noua, resedinta suveranului, care se afla pe locul unde astazi este Sala Palatului.
Ulterior, Regele Mihai locuia la Palatul Elisabeta in zilele în care avea intalniri oficiale in capitala. In rest, suveranul statea la Castelul Foisor din Sinaia, unde avea – de asemenea – intalniri private si oficiale.
La 31 decembrie 1947, Regele Mihai si Regina-Mama Elena erau alungati de la palat, iar trei zile mai tarziu paraseau fortat Romania. La 18 mai 2001, Regele Mihai si Regina Ana se intorceau la Palatul Elisabeta, redevenit resedinta regala. Anul acesta s-au implinit 20 de ani de la intoarcerea lor in palat.
Conform informatiilor oferite de Casa Regala, in timpul regimului comunist, Palatul Elisabeta a fost tinut inchis un numar de ani, apoi transformat in casa de protocol. Putini oaspeti oficiali au locuit, la palat. „Un angajat din anii comunisti isi amintea de cazarea in dormitoarele oficiale a Regelui Juan Carlos I si a Reginei Sofia ai Spaniei, precum si a lui Erich Honecker, lider comunist german”, noteaza Casa Regala.
Regele Mihai s-a reintors la Palatul Elisabeta aproape cinci decenii dupa plecarea in exil, la 28 februarie 1997, cand Guvernul Victor Ciorbea l-a invitat sa locuiasca pentru cinci zile la Palatul Elisabeta.
In ziua de 18 mai 2001, Regele Mihai si Regina Ana au revenit oficial acasa la Palatul Elisabeta, devenit intre timp, prin votul Parlamentului, resedinta regelui pe durata vietii.
Casa Regala mentioneaza ca din februarie 1997, Familia Regala a avut 11 000 de activitati cu caracter public in tara, a efectuat 356 de vizite in strainatate, cu sprijin guvernamental, a avut 129 intalniri cu sefi de Stat si de Parlament in afara Romaniei si 51 de intalniri cu sefi de Stat sau cu membri ai Familiilor Regale ale lumii la Palatul Elisabeta.
Palatul Elisabeta se deschide publicului larg de cate ori pe an, prin amabilitatea Familiei Regale, care inca locuieste in cladire. De altfel, atunci pe acoperisul Palatului se afla un catarg pentru drapele unde conform uzantelor de protocol regal, pe acest catarg trebuie arborat, in fiecare moment, pavilionul personal al Regelui, atunci cand Suveranul se afla in resedinta (sau membrul Familiei Regale cu rangul cel mai inalt care este prezent). Pavilionul este imediat coborat atunci cand Regele paraseste resedinta si atunci pe catarg flutura drapelul Romaniei.
Programul saptamanal pentru vizitatori este vineri, sambata si duminica, intre orele 10,00-13,00 si 14,00-17,00. Preturile biletelor sunt pentru copii, studenti si pensionari 20 de lei, iar pentru adulti 40 de lei.
foto: Alexandru Chirita