Parada de 1 decembrie de la Arcul de Triumf are si o expozitie. Muzeul Militar din Bucuresti si Arsenal Park din Orastie sunt locurile unde se pot vedea si alte tehnici militare
Ziua Nationala a Romaniei este sarbatorita la 1 decembrie, data care marcheaza un moment important din istoria romanilor, cel in care Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei cu Romania, in 1918. Aceasta data a fost stabilita printr-o lege promulgata in 1990, anterior, in perioada 1866-1947, Ziua Nationala a fost sarbatorita pe 10 mai, apoi, intre anii 1948 si 1989, pe 23 august.
Unul dintre cele mai importante evenimente anuale care celebreaza Ziua Nationala a Romaniei este Parada Militara organizata in Piata Arcului de Triumf din Bucuresti.
MApN a anuntat ca aproximativ 1.500 de militari si specialisti din Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Afacerilor Interne, STS si Administratia Nationala a Penitenciarelor, la care se alatura militari straini, cu aproximativ 100 de mijloace tehnice vor participa miercuriincepand cu ora 11.00, la Parada Militara. De asemenea, in functie de conditiile meteorologice, vor evolua si aproximativ 30 de aeronave, anunta MApN.
Parada militara incepe la ora 11.00, iar dupa ceremonia oficiala, pana la ora 14.00, publicul poate viziona si o expozitie de tehnica militara, masinile si utilajele folosite de armata pentru apararea tarii.
Totodata, de la ora 19.00, militari ai Brigazii 30 Garda „Mihai Viteazul” se vor retrage cu torte pe traseul Palatul Cercului Militar National – Calea Victoriei – Palatul Parlamentului – Palatul Cotroceni – sediul brigazii.
Accesul la evenimentul de la Arcul de Triumf se va face doar cu certificat verde. Ceremonia militara va putea fi urmarita si online, pe pagina de Facebook a Ministerului Apararii Nationale.
Daca nu puteti ajunge la ceremonia dedicata Zilei Nationale a Romaniei la Arcul de Triumf, la Muzeul Militar Regele Ferdinand I din Bucuresti exista o expozitie de tehnica militara permanenta in curte. Conform informatiilor publice, muzeul dispune de peste 180 de piese, multe dintre acestea fiind unice in Europa.
Patrimoniul Muzeului Militar Bucuresti este compus din 1.280.000 repere si este organizat astfel in 27 de colectii cu armament de foc, uniforme romanesti, uniforme straine, ordine, medalii, plachete, insigne, numismatica, arheologie, drapele, obiecte religioase, artilerie si inzestrare artileristica si 22 de colectii documentare: clisee de patrimoniu, carte curenta, periodice, fotografii originale, manuscrise si scrisori, stampe, desene, carte veche, fondul “Cultul Eroilor”.
Intre raritatile muzeului, se numara si revolverul inventat de capitanul Vasile Dimancea, senileta Malaxa tip UE, tunul antitanc Resita cal.75 mm, autotunul TACAM R-2 si obuziere de mare putere pe cale ferata Skoda cal.420 mm – unicat in lume.
La Orastie, in judetul Hunedoara, exista cel mai mare parc de tehnica militara in aer liber din Romania, Arsenal Park.
Aleile complexului sunt strajuite de 150 de exponate militare: tunuri, TAB-uri, transportoare șenilate, dispozitive antiracheta, mitraliere si tunuri antiaeriene, lansatoare de rachete, camioane militare, o ambulanta militara, o locomotiva, un avion IAR 93, un elicopter Kamov Ka 26, printre altele.
Mai mult, Arsenal Park are si componenta de parc de aventura, Aventura Park Arsenal, care dispune de 6 trasee de dificultate progresiva, accesibile pentru diverse categorii de varsta, forta si curaj. Fiecare participant la aventura primeste un echipament de securitate cu 2 carabiniere, care trebuie folosite in permanenta. Fiecare traseu are un anumit nivel de dificultate, simbolizat de o culoare specifica.
Aventura Park Arsenal ofera si cea mai lunga tiroliana din tara si singurele salturi libere asistate de un dispozitiv de tip POWERFAN.
Aventura Park ofera si cazare si masa, pentru ca turistii sa se poata bucura de cat mai multe dintre ofertele parcului, cu pachete dedicate pentru mai multe zile. Detalii aici.