Parfumul Reginei Maria, recreat dupa 100 de ani. „Mon Boudoir” s-a relansat la Bucuresti.
Cu ocazia implinirii Centenarului de la crearea compozitiei „Mon Boudoir”, casa de parfumuri Houbigant a relansat celebra aroma preferata de Regina Maria. Notele sale puternice sunt transpuse intr-un parfum care se integreaza perfect in modernitatea epocii noastre. Parfumul original a fost creat de legendarul parfumier Robert Bienaime si a fost lansat in 1919, iar in 1938, dupa moartea Reginei s-a decis retragerea lui de pe piata din respect pentru Alteta Sa, aceasta fiind si imaginea oficiala a produselor „Mon Boudoir”.
Considerata „cea mai frumoasa regina a Europei”, Regina Maria a devenit imaginea colectiei de pomade, pudra, apa de colonie si parfum, toate sub acelasi nume: „Mon Boudoir”, in 1922. Nota de baza a parfumului mirosea a flori de violete, preferatele Reginei, a iris, dar avea si note subtile de patchouli si santal.
Noul parfum lansat seara trecuta in magazinul Beautik Haute Perfumerie, distribuitorul de parfumuri al Casei Regale din Romania si se gaseste in magazine in editie limitata la pretul de 989 lei.
Este un parfum ambrat cu usoare tente orientale. O caracteristica a parfumului original era folosirea ambrei gri folosita si in actualul parfum sub forma unei infuzii, fiind foarte scumpa si greu de gasit in industria parfumierilor. Sufletul floral al parfumului s-a obtinut din efectul pudrat al violetelor format din o molecula de sinteza inovativa, jonone, care la vremea respectiva era foarte la moda, si din untul de iris, cea mai pretioasa materie prima din parfumerie. In parfum gasim esenta de trandafir bulgaresc si ea la moda in epoca secolului XX, iasomia grandiflorum, bergamota, lemnul de santal si patchouli, fundamental pentru parfumurile ambrate. Pentru notele vaniliate dulci s-a folosit vanilina, dar si vanilia de Tahiti.
Elementele noi aduse parfumului sunt oferite de o molecula sintetica care inlocuieste ambra gri, care se numeste ambroxan, moscul nu se mai poate folosi cel din origini naturale de la animale, din motive etice, asa ca cei de la Houbigant au apelat la moscul de sinteza, care reproduce efectul cald al parfumului, iar notele condimentate sunt obtinute din piper roz, acesta fiind o alta nota moderna.
Casa de parfumuri Jean-Francois Houbigant este cea mai reprezentativa in acest domeniu, iar in 1918 cand a fost creat parfumul „Mon Boudoir” era parfumeria cea mai bogata si apreciata din Europa, inaintea brandurilor mult cunoscute acum precum Guerlain sau Chanel. Pe langa „Mon Boudoir” casa de parfumuri doreste sa readuca pe piata si o alta serie de parfumuri create cu decenii in urma.
Cea mai iubita Regina a Romaniei este omagiata si la Paris
Dupa relansarea parfumului si francezii vor comemora amintirea Reginei Maria, la Paris. O strada de pe malul Sennei, langa turnul Eiffel va purta numele „Regina Maria a Romaniei”, fiind astfel adus omagiul mult iubitei suverane, care a reusit sa cucereasca inimile francezilor in urma cu 100 de ani.
Regina Maria s-a dovedit un diplomat innascut, punandu-si la bataie toata influenta si farmecul pentru a asigura reintoarcerea Transilvaniei, Basarabiei si Bucovinei la Romania. Actuala harta a Romaniei se datoreaza in mare masura eforturilor de lobby depuse in vremea aceea de Regina Maria la Paris in cadrul Conferintei de Pace, ce avea ca obiectiv dezbaterea noii configuratii politico-teritoriale si rezolvarea problemelor economice rezultate din Primul Razboi Mondial.
Regina Maria, primul monarh care a facut reclama la parfum
Pasiunea pentru violete a Reginei Maria a inceput inca din copilarie cand mama sa, Ducesa Maria Alexandrovna, fiica Tarului Alexandru al II-lea, plantase un strat de violete, de al caror parfum Maria s-a indragostit imediat. Astfel, nu e de mirare ca parfumul preferat al reginei a devenit Mon Boudoir, un amestec de violete si iasomie, care probabil ii amintea de mama sa.
Dar Regina Maria nu s-a oprit doar la a purta acest parfum, ci a fost primul cap incoronat care a facut reclama la un parfum. Reclama de pe atunci spunea ca „astazi, ca si in vremurile Mariei Antoaneta, femeile din casele nobiliare prefera parfumurile casei Houbigant oricaror alte marci. Houbigant este parfumierul Reginei Maria a Romaniei“.
Tocmai pentru legatura stransa pe care au avut-o cu Regina Maria, cei de la Houbigant au ales, in semn de omagiu, sa retraga acest parfum de pe piata in anul 1938, anul mortii Reginei.
Casa de parfumuri Houbigant a fost infiintata in secolul al 18-lea de catre Jean-Francois Houbigant. La numai 23 de ani a creat Eau D’ Houbigant care a devenit parfumul preferat al aristocratilor de la acea vreme. Au urmat apoi Muscadins, Merveilleuses, creatii apreciate de nobilimea din intreaga lume.
Regina Maria Antoaneta, Napoleon al III-lea si sotia lui Eugenie, contesa Saxoniei si regina Olandei, printesa Mathilde, printul de Battenberg, ducele de Moucy, Lev Tolstoi, Guy de Maupassant sunt doar cateva dintre personalitatile care au preferat parfumurile Houbigant.
Parfumul Reginei Maria expus la Muzeul Parfumului din Bucuresti
Sticluta originala a parfumului Reginei Maria poate fi vazuta si la Muzeul Parfumului, situat in Bucuresti pe Calea Dorobantilor, numarul 172, unde intrarea este libera. Aici veti gasi, printre sutele de sticlute, si parfumurile altor personalitati precum Grace Kelly sau Audrey Hepburn, dar si parfumuri romanesti de pe vremea comunismului precum Farmec, Miraj sau Macul Rosu.