Skip to content

„Patriot”, memoriile disidentului rus Aleksei Navalnîi, lansate astazi in limba romana simultan cu aparitia internationala. “Cum sa convingi oamenii sa voteze? Prin persuasiune? Oferind recompense? Am ales varianta de a-i face pe oameni sa se infurie de a binelea”, scrie Navalnîi (fragment)

„Patriot”, memoriile disidentului rus Aleksei Navalnîi, ingrijit de sotia acestuia, Iulia Navalnaia, a fost lansat marti in limba romana la editura Litera, in acelasi timp cu aparitia la nivel international.
Scris cu infocare, istetime, candoare si curaj, Patriot este ultima scrisoare pentru lume a lui Navalnîi: o istorisire emotionanta a ultimilor sai ani petrecuti in cea mai necrutatoare inchisoare de pe Pamant; un memento care ilustreaza motivul pentru care principiile libertatii individuale au o insemnatate atat de mare; si un apel electrizant de a continua munca pentru care si-a dat viata.
Aceasta este o carte curajoasa si stralucita, o relatare luminoasa despre viata luiNavalnîi si vremurile intunecate in care a trait. Este o provocare dincolo de mormant adresata conducatorilor Rusiei, dependenti de crima. Nimic nu il zdrobeste. Pana la final – ultima sa insemnare „polara” este din 17 ianuarie 2024 – el emana un umor de nezdruncinat.

“Patriot” include un manifest despre cum ar putea fi transformata tara: alegeri libere, o adunare constitutionala, descentralizare si o orientare europeana. Cu cateva zile inainte de a fi asasinat, el a prezis ca regimul lui Putin se va prabusi, recunoscand totusi rezistenta autocratiilor.

„Chiar nu este dureros sa mori. Daca nu as fi simtit ca imi dau ultima suflare, nu m as fi intins niciodata pe podea, chiar langa toaleta avionului. Dupa cum va puteti imagina, nu era tocmai curat acolo. Zburam spre Moscova de la Tomsk, in Siberia, si ma simteam foarte multumit. Peste doua saptamani urmau sa aiba loc alegeri regionale in mai multe orase din Siberia, iar eu si colegii mei de la Fundatia Anticoruptie (ACF) intentionam sa invingem partidul de guvernamant, Rusia Unita. Acest fapt ar fi transmis un mesaj important – anume ca Vladimir Putin, desi se afla la putere de douazeci de ani, nu era nici atotputernic, nici deosebit de apreciat in acea parte a Rusiei, in ciuda faptului ca numerosi locuitori din regiune priveau prezentatori si propagandisti cum aduceau nonstop osanale la televizor liderului natiunii” – „Aleksei Navalnîi, Patriot” (fragment din prologul cartii).

Editura Litera a facut public inca un fragment din carte. Cartea o puteti comanda de aici


“Vreme de cativa ani, mi se interzisese sa candidez la vreo functie. Statul nu recunostea partidul politic pe care il conduceam si refuzase recent sa l inregistreze oficial, a noua oara in opt ani. Cumva, de fiecare data „nu reuseam sa completam corect formularele“. Iar in rarele ocazii in care unul dintre candidatii nostri reusea sa si treaca numele pe buletinul de vot, se gaseau cele mai nefondate pretexte pentru a i refuza eligibilitatea. Provocarea cu care se confrunta reteaua noastra – care avea, la momentul ei de apogeu, aproape optzeci de filiale regionale, fiind una dintre cele mai mari din tara, desi era supusa unor atacuri constante din partea statului – necesita, prin urmare, o indarjire de a dreptul nebuneasca de a castiga niste alegeri la care ni se interzisese sa participam.
Intr o tara cu sistem politic autoritar, ca Rusia, unde de mai bine de doua decenii regimul facuse o prioritate din a le insufla alegatorilor convingerea ca sunt neputinciosi si ca nu pot schimba nimic, nu a fost niciodata usor sa convingi oamenii sa iasa la vot. Dar, pe de alta parte, veniturile rusilor de rand fusesera in scadere sapte ani la rand. Daca macar o treime dintre cei satui de regim ar fi putut fi atrasi spre cabinele de vot, nici unul dintre candidatii lui Putin nu ar fi avut vreo sansa. Dar cum sa convingi oamenii sa voteze? Prin persuasiune? Oferind recompense? Am ales varianta de a i face pe oameni sa se infurie de a binelea.”

Aleksei Navalnîi a fost un lider al opozitiei ruse, politician, militant anticoruptie si detinut politic, care a cucerit recunoasterea si respectul intregii lumi.

Printre numeroasele distinctii internationale care i-au fost acordate se numara Premiul Saharov, Premiul anual al Parlamentului European pentru drepturile omului, Premiul pentru curaj al Summitului de la Geneva pentru drepturile omului si democratie si Premiul Dresda pentru pace. De asemenea,Navalnîi a aparut pe listele „Cele mai influente 100 de personalitati” si „Cele mai influente 25 de personalitati de pe internet” ale revistei Time. A murit in 2024.

Cu pregatire de avocat, Navalnîi a atras pentru prima data atentia ca activist pentru transparenta. A cumparat actiuni in companii petroliere si de gaze notoriu corupte si a pus intrebari incomode la sedintele actionarilor. Kremlinul controla televiziunea si majoritatea ziarelor, astfel ca Navalnîi si-a publicat dezvaluirile online. In 2011, a fondat FBK, o organizatie anti-coruptie care a devenit o miscare nationala bazata pe voluntari. El isi exprima mandria pentru felul in care campaniile sale au incurajat tinerii rusi sa se implice in politica de opozitie. Politia l-a retinut pentru prima data in 2011, cand a participat la proteste impotriva alegerilor falsificate pentru Duma. Neinfricat, a candidat doi ani mai tarziu pentru functia de primar al Moscovei, obtinand locul al doilea, inainte de a se trezi intr-un „ciclu nesfarsit” de mitinguri, arestari si perioade petrecute in detentie.

Raspunsul Kremlinului a fost unul violent. Fratele sau, Oleg, a fost inchis dupa un proces fals, un provocator i-a aruncat pe fata o substanta verde, orbindu-l la un ochi. In 2016 a incercat sa candideze pentru presedintie. Videoclipurile sale – despre palatul kitsch al lui Putin din Soci si schemele dubioase ale fostului presedinte Dmitri Medvedev – au strans milioane de vizualizari. Navalnîi scrie cu emotie despre sotia sa, Iulia, pe care a cunoscut-o in vacanta in Turcia, descriind-o drept un suflet pereche in aceasta perioada.

Dupa o tentativa de asasinat asupra sa in 2020, fostul lider al opozitiei ruse, Alexei Navalnîi, s-a recuperat in Germania si a luat o decizie care i-a uimit pe multi — sa se intoarca in Rusia, in ciuda aproape certitudinii de a fi arestat si a riscului major de a muri sub regimul lui Vladimir Putin.

Navalnii a murit intr-o colonie penala izolata, la nord de Cercul Arctic, in februarie. Cu toate acestea, el lucrase la schitele unui memoriu inainte de moartea sa. Sotia sa, Iulia Navalnaya, a contribuit la completarea scrierilor sale, care au devenit proiectul final, intitulat “Patriot”. Cartea, acum disponibila, urmeaza sa fie publicata in 22 de limbi; editia in limba engleza a ajuns pe primul loc in topul celor mai bine vandute carti pe Amazon, la doar cateva ore de la lansare.


Potrivit editurii Knopf, parte a grupului Penguin Random House, Alexei Navalnîi a inceput sa scrie memoriile sale la scurt timp dupa tentativa de asasinat din 2020, in care a fost otravit intr-un atac despre care se crede pe scara larga ca a fost comis de Putin (ceea ce Kremlinul a negat vehement).

Cartea povesteste ascensiunea politica a luiNavalnîi si include insemnari din jurnal scrise in timp ce era detinut, dupa revenirea sa in Rusia. Aceasta apare intr-o perioada intensa a razboiului dintre Rusia si Ucraina.
Editorii descriu cartea drept „ultima scrisoare a luiNavalnîi catre lume: o relatare emotionanta a ultimilor sai ani petrecuti in cea mai brutala inchisoare de pe pamant; un memento despre importanta profunda a principiilor libertatii individuale; si un apel puternic de a continua lupta pentru care si-a sacrificat viata.”
Pe langa memoriile sale publicate postum, viata luiNavalnîi a fost documentata intr-un film documentar omonim regizat de Daniel Roher. „Navalny” a fost lansat in 2022 si a castigat Premiul Oscar pentru cel mai bun film documentar. Produs de CNN, documentarul este disponibil pentru vizionare pe platforma Max.

Citește în continuare