Skip to content

Paul Anka a facut furori @ Bucuresti

Articol scris de colega noastra Sana NicolaeHotCity.ro:

Sa incep cu o concluzie. Am capatat mult mai mult decat am cumparat. Adica m-am dus la un concert la Sala Palatului, unde am fost de 100 de ori si stiu ca trebuie sa stai cuminte pe scaun, chit ca-ti vine sa topai. Deci eram pregatita sa ma distrez moderat. M-am dus emotionata sa vad un superstar pe care il ascult de cand eram mica dar mi-a trecut prin cap faptul ca poate nu mai are aceeasi forta de a face show.

Am gresit. Paul Anka a facut unul dintre cele mai bune spectacole pe care le-am vazut in ultima vreme. Si eu ma cam duc la concerte, ca nu pot sta locului. Recunosc faptul ca si publicul a fost unul special. De unde ma asteptam ca sala sa fie plina numai de mame, am descoperit ca o gramada de prieteni erau acolo, cu mine, sa vada legenda cu ochii lor. Publicul l-a adorat pe Paul Anka.

Care, pe langa faptul ca a cantat repertoriul ala bogat si bun cu care a fascinat el in timp ce noi eram ocupati sa crestem, a cantat si melodii la cerere. Adica a improvizat o melodie al italiano pentru o doamna italianca din public. Apoi a ascultat rabdator si amuzat tot felul de cereri ale noastre, din sala: “dar n-o ziceti si pe-aia cu…”, “dar va rog cantati si melodia aia, care-mi place mie asa de mult”. La un moment dat ne-a intrebat: auziti, dar ce credeti ca sunt eu, vreun tonomat? Foarte amuzant.

Spun asta pentru ca s-a dovedit extraordinar de comunicativ si simpatic si dornic sa stea la povesti cu publicul asta bucurestean. Si in sala se simtea ca era o energie foarte buna si toti aveam chef sa cantam cu el, si, daca se poate, sa iesim la capatul randului, sa dansam pe saturate. Ne-a placut tuturor, pe langa muzica ce ne-a mers la suflet, si filmuletul cu momente din viata lui Paul (simt ca pot sa-i zic asa pentru ca ne-am imprietenit).

Am uitat sa spun ca erau 13 pe scena si ca orchestra lui s-a dovedit foarte talentata. Cand ma refer la asta, vreau sa spun ca este grozava si luata si per ansamblu, dar si ca fiecare solo in parte ne-a tinut in priza. Concertul nu a avut nimic in plus si nimic in minus. A tinut exact cat trebuie si ne-a livrat exact ce ne doream, de fapt peste asteptari.

In concluzie, un singur lucru mai vreau sa zic: sper ca Paul Anka a plecat de la Bucuresti la fel de multumit de energia pe care i-am dat-o cum am iesit si noi de incantati din Sala Palatului. Multumim frumos de asa spectacol tare.

Prezentarea artistului:

Nascut la 30 iulie 1941 la Ottawa – Canada intr-o familie cu origini libaneze, isi face prima aparitie TV in anul 1957, la doar 16 ani, cu primul sau cantec ce avea sa devina un mare hit international ” Diana”, o poveste despre pasiunea lui pentru o colega de scoala. „Diana” s-a vandut in peste 10 milioane de exemplare si l-a lansat pe Anka in muzica internationala. Paul Anka isi aduce aminte cu drag de anii de pionierat ai muzicii pentru adolescenti, ani nebuni in care trebuia sa lupte pentru absolut orice; cu toate ca studiile sale in muzica se rezumau la doar cateva ore de pian si ceva ore de teorie, la 13 ani canta oriunde gasea ceva audienta dispusa sa il asculte. Chiar daca parintii isi doreau ca Paul sa aiba o cariera ceva mai practica, tanarul era convins ca va reusi in industria muzicala. Dupa succesul „Dianei”, la 19 ani debuteaza in Las Vegas, iar la 20 devine cel mai tanar artist – cap de afis – la renumitul „Copacabana” din New York.

Peste putin timp, Paul Anka s-a dovedit a fi nu numai un artist de mare succes, dar si un compozitor de geniu, intrand in top 10 USA cu: „You Are My Destiny”, „Lonely Boy”, „Put Your Head On My Shoulder”, „Puppy Love”, „My Home Town” si „Dance on Little Girl”.

Don Costa, mentorul musical, dar si producatorul lui Anka, spunea despre acesta in anul 1975, ca: „Pur si simplu, Anka nu stie sa scrie un cantec prost!”. Pe langa „Spanka Music”, propria companie de media, manageriata la inceput chiar de catre tatal sau (si pe care ulterior a vandut-o catre M.A.M. in 1971), alte reusite ale lui Anka au fost inclusiv aparitiile in mai multe pelicule, dintre care, cea mai notabila in 1962, in drama „The Longest Day”, pentru care a scris coloana sonora si a primit o nominalizare la Oscar.

La mijlocul anilor ’60, The Beatles au reusit sa-i indeparteze de pe primele locuri din topuri pe cei asemenea lui Anka – muzicienii adolescenti. Paul insa, isi petrecea timpul alaturi de cei ca Frank Sinatra si Rat Pack, Sammy Davis Jr., Dean Martin si altii, castigand enorm in urma drepturilor de autor sau ca producator.

Super palmares: Paul Anka a inregistrat 125 de albume, inclusiv 10 albume pentru piata japoneza, spaniola, franceza sau italiana, cu cantece compuse si „croite” pentru fiecare tara in parte. In 1963, petrecand foarte mult timp in Italia, Anglia si Franta, devenind astfel foarte cunoscut si in Europa, cantecul „Ogni Volta” a ajuns un hit ce s-a vandut in peste 4 milioane de exemplare si a castigat Festivalul de la San Remo.

Paul Anka are drepturi de autor asupra a peste 900 de cantece – 130 dintre ele cu intrepreti ca Elvis Presley, Barbra Streisand, Linda Ronstadt sau Robbie Williams, si sa nu uitam de mai mult decat celebrul „My Way” oferit lui Frank Sinatra in 1969 sau de „She’s a Lady” – piesa oferita lui Tom Jones in 1971. „My Way”, inspirat fiind de „Comme d’Habitude” al lui Claude Francois, a fost cantat de-a lungul timplui si de Elvis Presley, Tom Jones, Nina Simone si de alti cateva sute…

In 1970 Paul Anka a ajuns din nou in topuri cu „Having my Baby”, „One Man Woman, One Woman Man”, „I Don’t Like To Sleep Alone”, „There’s Nothing Stronger Than Our Love” sau „Times of Your Life”. In anii 1980 „Hold Me Till The Morning Comes” in duet cu Peter Cetera ajunge iar in topuri, pentru ca anii ’90 sa-i aduca duete cu Celine Dion, Patti La Belle, Tom Jones, Anthea Anka si Frank Sinatra, dar si „Anka Live 2000” – inregistrat in timpul unui turneu mondial.

In 2005, Paul Anka a fost premiat cu prestigiosul Ordin al Canadei si a capatat si o stea pe „Walk of Fame” din Toronto. Este de asemenea si un mare descoperitor de talente, Michael Buble fiind numai unul dintre aceste nume…

Puterea lui de munca, dar si talentul innascut, au facut ca publicul care era atras la inceput sa auda „cantecul”, sa vina si acum sa vada spectacolul PAUL ANKA – LIVE IN CONCERT, asta si pentru ca au siguranta unui eveniment muzical de mare clasa, cum rar se poate vedea.

Paul Anka nu s-a culcat niciodata pe lauri, iar din anul 1957 incoace, in fiecare decada a avut cel putin un cantec in topurile Billboard, a vandut peste 15 milioane de albume si a avut 3 single-uri no 1. in Billboard Hot 100. Paul Anka este si co-autor al piesei „This Is It” – noul hit postmortem al lui Michael Jackson, piesa fiind scrisa in 1983 de catre Paul Anka impreuna cu Michael Jackson si publicata intr-un album din anul 1991 sub numele de „I Never Heard”.

Citește în continuare

Trailer film: "Splice"

De ceva vreme se tot vorbeste de SPLICE. Au aparut poze, clipuri, trailere, filmul a fost prezentat la festivalului de film de la "Sundance" de anul acesta. Promovarea e facuta…

Citeste mai mult