Skip to content

Pavilionul Elvetiei pentru Expozitia Universala de la Osaka din 2025 va avea un aspect futurist, spectaculos. Va fi format din sfere uriase, modulare, acoperite de plante, copaci si flori. 

Anul viitor la Osaka, in Japonia, va avea loc o noua editie a Expozitiei Universale, eveniment de amploare organizat o data la cinci ani. Expo 2025 se va desfasura intre 13 aprilie si 13 octombrie pe insula artificiala Yumeshima, tema editiei este „Designing Future Society for Our Lives” — „Proiectarea societatii viitorului pentru vietile noastre”. 

In cadrul expozitiilor universale, tarile participante isi construiesc propriile pavilioane, iar anul viitor Elvetia isi propune sa realizeze un spatiu arhitectural futuristic, foarte spectaculos. Este intitulat „Sferele inovarii elvetiene” si creat dintr-un grup de 6 sfere create din plastic in care sunt imbinate natura, cultura, spatiul natural si cel creat de om.

Pavilionul va fi acoperit de plante, flori, copaci si va avea cea mai mica amprenta de carbon asupra mediului inconjurator din istoria participarii Elvetiei la expozitiile universale. 

Pavilionul va fi proiectat de firma Manuel Herz Architects si va fi fi extins pe orizontala pentru a evita pe cat posibil circulatia verticala, scarile si lifturile. Arhitectii sustin ca structura cladirii va fi mai usoara datorita proiectarii inovatoare si va avea emisii de carbon reduse. 

Sferele vor avea un design atractiv si vor fi realizate din ETFE, un plastic polimeric asemanator cu teflonul, si vor fi sustinute de o structura simpla din otel. De asemenea, interioarele si exterioarele vor fi colorate diferit, la interior va fi mai intunecat iar la exterior mai deschis si luminos. 

Materialul ETFE este complet reciclabil, are o greutate redusa, este foarte rezistent si greu de indoit.

Potrivit arhitectilor, plantele vor fi cultivate in pepiniere locale, astfel incat fiecare kilogram sa corespunda cu un kilogram de dioxid de carbon eliminat din atmosfera. 

Zona de expozitie a pavilionului va consta intr-o sfera uriasa impartita in doua camere. Structurile vor fi acoperite de plante si flori care cresc in exces si in toate directiile, pentru a simboliza puterea si rezilienta naturii. 

In spatele zonei de expozitie vor fi amplasate elemente modulare care prezinta ceea ce se va intampla cu pavilionul dupa Expo 2025 — va fi reciclat si transformat in obiecte de mobilier sau dedicate altor utilitati.

Pentru interiorul pavilionului, arhitectii vor colabora cu scenografi si luministi pentru utiliza lumina si culoarea ca suporturi pentru obiectele expuse. 

Scenografia expozitiei va fi realizata de Bellprat Partner, iar lumina si culorile din interior vor fi folosite ca elemente principale pentru a pune in valoare exponatele. Fiecare camera a pavilionului va fi colorate in una din cele 7 nuante ale spectrului solar, astfel va fi creat si un traseu narativ prin expozitie, in functie de continuitatea nuantelor. 

Pavilionul va avea de asemenea si un spatiu dedicat educatiei in care vizitatorii pot invata si pot testa in cadrul unui laborator cele mai inovatoare tehnologii elvetiene alaturi de cercetatori, specialisti si reprezentanti ai celor mai importante universitati din Elvetia. Pe langa spatiile expozitionale, vor fi amenajate un magazin de suveniruri si un bar pe acoperis cu vederi panoramice asupra golfului Osaka.

Citește în continuare