Primele imagini de la deschiderea Bienalei de la Venetia 2021. Fotografii cu pavilionul Romaniei si cu cele mai spectaculoase instalatii de arta ale altor tari.
Din cauza pandemiei, editia a 17-a a Bienalei de Arhitectura de la Venetia a fost amanata din 2020 pentru anul acesta si se va desfasura in perioada 22 mai – 21 noiembrie, cu doua zile de previzionare pentru invitati, 20 si 21 mai. Va prezentam in continuare informatii si imagini din pavilionul Romaniei si ale celor mai spectaculoase instalatii de arta dezvaluite in cadrul evenimentului.
Tema acestei editii este „Cum voi trai impreuna?”. O parte din instalatiile planificate includeau spatii de convietuire pre-pandemice asa ca au fost inlocuite cu idei mai noi care vin ca raspunsuri directe la framantarile din ultimul an.
In total, Bienala de Arhitectura de la Venetia 2021 prezinta 61 de pavilioane nationale si 17 evenimente colaterale. Daca nu veti putea calatori la Venetia in urmatoarele luni, puteti vedea online continutul evenimentului prin platforma Biennale Pavilions care ofera acces digital inclusiv la o parte din evenimentele fizice desfasurate in Venetia. Iar mai jos puteti descoperi imagini cu pavilionul Romaniei si cu creatii spectaculoase ale artistilor din alte tari din intreaga lume.
Pavilionul Romaniei la Bienala de la Venetia 2021 prezinta vietile emigrantilor romani si efectul migratiei asupra tarii.
Expozitia din pavilionul Romaniei din Giardini della Biennale se numeste „Fading Borders”, autorii sai au fost Irina Melita, Stefan Simion, Cristi Badescu, Stefania Hirleata si Radu Tirca din cadrul biroului de arhitectura POSTER. Proiectul lor a fost declarat castigator in urma unui concurs national de selectie organizat in doua etape, la sfarsitul anului 2019 si inceputul anului 2020.
„Fading Borders“ abordeaza tema migratiei si documenteaza realitatea fenomenului cu ajutorul a doua proiecte de cercetare complementare – „PLECAT“ si „Shrinking Cities in Romania“, fiecare abordand aceeasi problema din puncte de vedere diferite.
„PLECAT“, proiectul jurnalistic realizat de echipa TELELEU (Elena Stancu si Cosmin Bumbut), analizeaza fenomenul complex de convietuire a emigrantilor romani in cadrul diferitelor comunitati locale din Europa. Sunt documentate, astfel, istoriile personale ale unor tipologii diverse de oameni, prezentand, pe de-o parte, dificultatile cu care se confrunta emigrantii romani si, pe de alta parte, oportunitatile ivite odata cu plecarea din tara sau episoade despre noua viata si comunitatea pe care acestia o construiesc in afara granitelor tarii.
„Shrinking Cities in Romania“ (Orase romanesti in declin) este o cercetare a echipei IdeilaGRAM, aflata inca in desfasurare. Proiectul a luat nastere ca urmare a unei cercetari incepute in anul 2009, asupra declinului si contractiei oraselor romanesti, privite ca fenomen de amploare, si a constituit o premiera in Romania in aducerea la lumina a acestui fenomen acut si omniprezent, dar ignorat. Mici orase turistice, orase mari si mici industriale, orase agricole, vechi orase istorice sau porturi de la Dunare se confrunta cu diverse forme de declin: socio-cultural, economic, fizic sau demografic. In ciuda conotatiilor aparent negative, fenomenul de shrinkage este, de fapt, o forta motrica a modernizarii si inovatiei, a reutilizarii, a cautarii de resurse alternative, a creatiei artistice, a reevaluarii relatiilor interumane. Din partea echipei IdeilaGRAm au lucrat Ilinca Paun Constantinescu, Tudor Constantinescu, Iulia Paun, Alexandru Paun, Gabriela Belcineanu si Laura Popa-Florea.
Mai jos puteti vedea o parte dintre cele mai spectaculoare instalatii din cele 61 de pavilioane nationale din Bienala.
Pavilionul Spaniei Pavilionul Central Pavilionul din Chile Pavilionul Central Pavilionul Belgiei Pavilionul SUA Pavilionul Frantei Pavilionul Frantei Pavilionul Italiei Pavilionul Italian Pavilionul Regatului Unit Pavilionul Regatului Unit
Mai jos veti descoperi cele mai spectaculoase instalatii de arta din 2020.