Pedro Almodóvar va publica anul viitor o colectie de 12 povesti autobiografice, scrise de-a lungul vietii sale. Va include o cronica a mortii mamei sale dar si o prima schita a scenariului „La Mala Educación”.
Harvill Secker, o sectiune a editurii Penguin Random House UK, a anuntat ca va publica anul viitor o colectie de 12 povesti scrise de unul dintre cei mai cunoscuti cineasti spanioli, Pedro Almodóvar.
Descrisa de regizor drept o „autobiografie fragmentara”, cartea va fi publicata in limba engleza in septembrie 2024 si va inlcude povestiri scrise intre sfarsitul anilor ’60 si zilele noastre.
Cartea este intitulata „The Last Dream” (Ultimul vis) si este raspunsul lui Almodóvar la cererile insistente ale editorilor de a-si publica memoriile.
Cu mai bine de un an inaintea lansarii, cartea a fost vanduta deja in 20 de teritorii, va fi publicata atat in spaniola cat si in engleza, in Marea Britanie va fi editata de Ellie Steel iar in SUA de Harper Collins. Traducerea in engleza va fi semnata de Frank Wynne, unul dintre cei mai premiati traducatori din lume.
Temele abordate in cele 12 povestiri vor reflecta asupra operei cinematografice a lui Almodóvar, inclusiv asupra alegerilor sale de a ecraniza povesti sub forma unor comedii, a unor parodii, pe alocuri pastise.
In introducerea cartii, Almodóvar scrie: „Mi s-a cerut de mai multe ori sa-mi scriu autobiografia si am refuzat intotdeauna; mi s-a sugerat, de asemenea, sa las pe altcineva sa-mi scrie biografia, dar intotdeauna m-am simtit oarecum rezistent la ideea unei carti in intregime despre mine ca individ. Nu am tinut niciodata un jurnal si, ori de cate ori am incercat, nu am ajuns niciodata la pagina doi; intr-un fel, deci, aceasta carte reprezinta un fel de paradox. Ar putea fi descrisa cel mai bine ca o autobiografie fragmentara, incompleta si putin criptica.”
Printre filmele lui Almodóvar se numara „Totul despre mama mea”, care a castigat un Oscar pentru cel mai bun film intr-o limba straina, si „Vorbeste cu ea”, care a primit numeroase premii, inclusiv un Oscar pentru cel mai bun scenariu original si un Glob de Aur pentru cel mai bun film intr-o limba straina. Cel mai recent film al sau, Strange Way of Life, este un western queer in care joaca Pedro Pascal si Ethan Hawke.
Titlul cartii — Ultimul vis — este dat de o povestire care se apleaza asupra mortii mamei lui Almodóvar din 1999, persoana care i-a marcat cel mai mult opera lui si care a aparut in patru filme ale acestuia.
Textele din colectia „The Last Dream” prezinta o poveste de dragoste intre Iisus si Baraba, un regizor plecat in cautarea de analgezice intr-un weekend de sarbatoare in care toate farmaciile sunt inchise, o schita primara a scenariului „La Mala Educación” si o poveste gotica despre un vampir pocait care traieste printre calugari.
Ellie Steel, editor la Harvill Secker, a declarat ca a fost emotionant sa afle ca Almodóvar a scris povesti inca din adolescenta si ca editura este foarte mandra ca ii va publica opera: „Aceste povestiri sunt o adevarata celebrare a relatiei dintre viata si arta, fictiune si realitate. Fanii filmelor lui Almodóvar vor recunoaste multe dintre semnele sale distinctive: un artist care nu se teme sa scrie despre cele mai intime momente ale noastre, explorand dorinta, mortalitatea, singuratatea si durerea si gloria creatiei artistice, presarate cu umor jucaus si o dragoste profunda pentru literatura si cultura.”
Fiind unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati cineasti spanioli, Almodóvar a lansat recent la Festivalul de Film de la Cannes primul western din cariera: „Strange Way of Life”.
Filmul care ii are in distributie pe Ethan Hawke si Pedro Pascal este o drama western care are protagonist doi barbati care s-au cunoscut in tinerete, in timp ce lucrau impreuna ca pistolari platiti, si care se reintalnesc 25 de ani mai tarziu in Bitter Creek.
„Strange Way of Life” este considerat o varianta personala a cineastului spaniol pentru „Brokeback Mountain”, filmul iconic pe care Almodovar si-ar fi dorit sa il regizeze. Ulterior, productia a fost regizata de Ang Lee si a castigat Oscarul in 2005.
In cei aproape 50 de ani de cariera, Almodovar a refuzat sa faca filme in limba engleza, desi i s-a propus sa fie regizor pentru „Sister Act” care a avut-o in rolul principal pe Whoopi Goldberg, dar a refuzat proiectul spunand ca a mai facut comedii despre calugarite.
In perioada pandemiei a creat primele doua proiecte in limba engleza: scurtmetrajele „Strange Way of Life” si „The Human Voice” care o are ca protagonista pe Tilda Swinton, fiind o adaptare a piesei de teatru intr-un act, Vocea Umana, scrisa de Jean Cocteau. Tot in perioada pandemiei a lansat si „Madres Paralelas”, care a avut-o in rolul principal pe Penelope Cruz, una dintre actritele fetis ale lui Almodovar. Mai jos puteti citi mai multe despre aceste proiecte.