Skip to content

In cadrul unui performance sustinut la Timisoara, artista Ana Maria Szöllösi va rostologi o minge mare de creta pe strazile orasului pana cand se va dezintegra. Proiectul va fi continuat la Bucuresti, Cluj-Napoca si Pitesti.

Ana Maria Szöllösi, Foto: Adrian Catu

Seria de proiecte in spatiul public continua la Timisoara cu un eveniment din programul Accelerator. Vineri, 14 iulie, artista Ana Maria Szöllösi va sustine, de la ora 18:00, performance-ul „Full of Merit, Yet Poetical / Auto-Destructive Traces”.

Lucrarea consta intr-o minge din creta care va fi rostogolita prin oras de artista pana cand se va dezintegra. Ceea ce va ramane in urma performance-ului este de fapt o opera de arta efemera care vorbeste despre urma lasata in urma de fiecare dintre noi dar si despre modul in care interactionam cu spatiile publice.

Traseul va incepe la adresa atelierului unde a fost produsa lucrarea, strada Iulian Grozescu nr. 16, apoi artista va rula mingea pe strada Penes Curcanul nr. 3-5, urmand cursul Begai spre centru.

„Actiunea pe care o vom realiza in spatiul public prin utilizarea unei bile de creta intr-un traseu obisnuit de zi cu zi poate aduce un element jucaus si neasteptat in peisajul urban, monoton. Prin crearea de marcaje temporare pe trotuare sau alte suprafete publice, imi voi  exprima observatii sau ganduri pe care le am atunci cand reproduc traseele de la sau catre atelier, trasee care ma hranesc de multe ori cu inspiratie sau reflectie asupra practicii mele artistice. Ma entuziasmeaza ideea de a interveni in spatiul public intr-un mod inedit si efemer, va aduce o perspectiva noua si captivanta asupra mediului urban, transformandu-l intr-un cadru de expresie si interactiune cu ceilalti”, spune artista Ana Maria Szöllösi.

„Full of Merit, Yet Poetical / Auto-Destructive Traces” este de fapt o colaborare intre artistele Roberta Curca, Lucia Ghegu, Stanca Soare si Ana Maria Szöllösi, prin contributia semnificativa a Mariei Mandea. Timisoara este primul oras in care va avea loc performance-ul lucrarii si va fi urmat de Bucuresti, Cluj-Napoca si Pitesti.

Ana Maria Szöllösi locuieste si lucreaza in Timisoara, unde a absolvit Facultatea de Arte si Design in 2018, si a studiat cu bursa la Academia de Arte Jan Matejko din Cracovia, Polonia si la Universitatea Aristotel din Salonic, Grecia. 

In practica ei artistica, se identifica in principal cu limbajul picturii, dar si cu cel al fotografiei analog, fiind de multe ori interesata de intersectia dintre aceste doua medii. Lucrand predominant cu pictura abstracta, se foloseste de acest mediu ca sa transpuna in plan spatial elemente onirice sau care tin de subconstient. Foloseste simboluri ce reprezinta un soi de indicii cu privire la ideile captate in lucrari. Acest mod de a articula si conceptualiza spatii si simboluri prin pictura functioneaza pentru ea ca o cale de acces catre un plan personal din care observa mediul inconjurator si autodefineste un mod de raportare la acesta.

Cele sase proiecte de arta in spatiul public din programul Accelerator sunt concentrate in jurul conceptului „The Artist, the Work and Everyone Who Comes to It” creat de Tevž Logar, curatorul expozitiei „Back to Where It All Began”, care a avut loc la Gaep.

Titlul proiectului este preluat dintr-un citat al artistului american Allan Kaprow, o figura esentiala in stabilirea conceptelor de performance si actiune performativa in anii 1950 si 1960. 

Ideea sa de a estompa granitele dintre arta si viata a dus la lucrari precise din punct de vedere conceptual, specifice unui loc si cronometrate, activitati in mod evident aleatorii, dar coregrafiate foarte atent, care necesitau participarea atat a publicului, cat si a performerilor pentru a finaliza opera de arta.

Programul celorlalte lucrari de arta in spatiul public il gasiti mai jos.

Constanta, 28–30 iulie, Lucia Ghegu, On the Same Line

Bucuresti, 5 august, Roberta Curca, Full of Merit, yet Poetical / Auto-destructive Traces

Bucuresti, 17 august, Andrei Arion si Delia A. Prodan, Lose a Step

Cluj-Napoca, 25 august, Lucia Ghegu, Full of Merit, yet Poetical / Auto-destructive Traces

Oltenita, 3 septembrie, Alina Ion, Treads of Solitude

Pitesti, 7 septembrie, Stanca Soare, Full of Merit, yet Poetical / Auto-destructive Traces

Bucuresti, 5 septembrie (on-site), Maria Mandea, The Library for Public Games
Cluj-Napoca, 11–17 septembrie, Stanca Soare & Larisa Petcut, Joint Lines

Citește în continuare