Pe 2 octombrie, Dan Perjovschi ofera gratuit 100 de lucrari la vernisajul expozitiei de la Institutul Goethe. E un mesaj impotriva Art Safari care i-a expus o lucrare langa un Sabin Balasa
Artistul Dan Perjovschi va avea vernisajul expozitiei “Fidelio esti tu”, un proiect care isi propune sarbatorirea lui Beethoven in alt mod decat prin muzica sa. Punctul de plecare este o fraza din opera Fidelio, transpusa insa in actualitate: “Oricine ai fi, vreau sa te salvez!” (Leonora, actul II, Fidelio). Expozitia are atat desene, cat si colaje si vorbeste despre individ si societate, lume globala, empatie, frica, bine comun, situatia sociala si culturala. Evenimentul are loc in contextul Noapte Alba a Galeriei.
In cadrul acestui eveniment, Dan Perjovschi a anuntat ca va oferi 100 de desene gratuite pentru public ca raspuns la refuzul Art Safari de a-i retrage lucrarea “World” din expozitie.
“Fara sa imi ceara acordul, fara sa ma informeze, fara politete, bun simt si respect, casa de licitatii ARTmark a expus niste desene ale mele sub un concept nefericit (Scoala de la Bucuresti), cu o ocazie nefericita (Safari) si in context nefericit (clou-ul festivalului fiind expozitia Sabin Balasa, pupincuristul dictatorului). Eu expun si colaborez extrem de selectiv. Pentru mine, deciziile unde, cu cine si de ce sunt parte a demersului meu artistic. De aia 22, Europa libera, Noi facem un spital… Galeriile care ma reprezinta la Paris, Berlin, New York mi-au confirmat ca la ei artistul pastreaza dreptul moral asupra lucrarii (adica, daca zice nu, atunci e nu). La noi, nu,” a explicat Dan Perjovschi in publicatia Revista 22 decizia sa.
Lucrarea despre care artistul vorbeste provine dintr-o colectie privata din Bucuresti si a fost inclusa in Art Safari alaturi de o lucrare semnata de artistul Dumitru Gorzo si una semnata de artista Alexandra Croitoru, toate sub umbrela Scoala de la Bucuresti, un concept gandit de curatoarea Silvia Rogozea.
Dan Perjovschi alege spatiile expozitionale si locurile unde lucrarile sale sunt expuse, la Bucuresti fiind vorba de o serie de lucrari vandute in scop caritabil, ca initiativa “Noi facem un spital” sau magazinul Crucii Rosii in spatii alternative si non-profit.
Mai mult, Dan Perjovschi a explicat si ca asocierea sa cu pictorul Sabin Balasa, cel care a fost in perioada anilor 70-80 pictorul preferat al cuplului Ceausescu, este nefericita. Sabin Balasa a pictat o serie de tablouri care au ca personaje centrale pe Nicolae si Elena Ceausescu, dar si o Romanie fericita si bogata sub culorile tricolorului. De altfel, lumea contemporana a artei are numeroase controverse despre activitatea lui Sabin Balasa din cauza asocierii cu regimul comunist.
Vernisajul “Fidelio esti tu” are loc vineri, 2 octombrie, de la ora 19, la Goethe-Institut / Pavilion 32, din Calea Dorobantilor 32.
Expozitia lui Dan Perjovschi completeaza proiectul de opera contemporana “Fidelio esti tu”, un demers artistic sub indrumarea compozitoarei Catherine Milliken (Berlin) si a regizorului de opera Robert Lehmeier (Berlin).
Cei doi au avut un atelier dedicat unui numar de 10 libretiste si compozitori, scopul fiind regandirea si reimaginarea unor librete si compozitii centrate pe mesajul singurei opere compuse de Beethoven, Fidelio, pentru a-l transpune intr-un limbaj contemporan, conectandu-l astfel la ideile si preferintele tinerei generatii din Romania.
Fidelio, singura opera scrisa de Beethoven, se bazeaza pe o intrebare existentiala profunda: ce il face pe om sa fie o fiinta umana? „Wer du auch seist, ich will dich retten!” („Oricine ai fi, vreau sa te salvez”), una dintre frazele-cheie din Fidelio, ofera un mesaj cu adevarat universal, care nu si-a pierdut niciodata relevanta, echipa proiectului reusind sa readuca cu maiestrie in prim plan, prin aceasta noua productie, subiecte precum loialitatea, tradarea, dar si fuga si pierderea patriei si a sentimentului de apartenenta.
Reinterpretarea operei lui Beethoven intr-o cheie contemporana reprezinta substratul celor cinci mini-opere create sub indrumarea lui Catherine Milliken, alaturi de Robert Lehmeier si Dan Dediu, si este special conceputa sa familiarizeze publicul tanar cu o forma de arta la care acesta nu are in mod normal acces intr-un mod facil.
Din cauza restrictiilor de a organiza spectacole cu public in teatre, proiectul a fost transformat in spectacol filmat. Proiectia va avea loc in data de 12 noiembrie 2020, ora 18:00, in sala de evenimente a Pavilionului 32 / Goethe-Institut Bucuresti cu respectarea tuturor normelor igienico-sanitare impuse de lege. O masa rotunda dedicata lansarii acestui proiect va fi live, vineri, 2 octombrie, incepand cu ora 17.00, pe pagina de Facebook a institutiei.