Skip to content

Pharrell da in judecata Youtube pentru un miliard de dolari

Canalul Youtube a lansat de curand un serviciu in care fanii pot asculta muzica lor favorita platind. Se pare insa ca un avocat care reprezinta interesele mai multor artisti are ceva de comentat, iar asta se traduce intr-un proces cu daune uriase.

Youtube si Google platesc drepturi de autor pentru piesele pe care le ascultam noi cu placere, insa se pare ca reprezentatul unor artisti ca Pharrell, Chris Cornell si John Lennon nu este multumit. Artistii sunt reprezentati acum de o noua companie, care spune ca precedentele contracte semnate de Youtube pentru difuzare a peste 20 de mii de piese nu mai sunt valide, plus ca nu sunt semnate direct cu artistii in cauza, iar Youtube nu are dreptul sa le difuzeze in orice forma pana cand nu reglementeaza situatia drepturilor de autor.

 

Evident, nu sunt in discutie doar videoclipurile oficiale, dar si cele fan-made care utilizeaza piesa respectiva. Reprezentatii artistilor cer Youtube sa dea jos piesele in cauza si deci si videoclipurile, iar faptul ca inca nu au facut-o, in conditiile in care au un serviciu ce poate detecta orice track folosit, e un abuz. In plus, ContentID este serviciu datorita caruia artisti ca Pharrell primesc bani pentru fiecare play, insa acum ar putea fi folosit pentru a da jos piesele in cauza. Situatia e un pic ipocrita in conditiile in care Pharrell si piesa Happy s-au bucurat de un push extraordinar datorita videoclipurilor realizate de fanii sai, motiv pentru care a ajuns sa si planga in emisiunea lui Oprah.

Se pare insa ca cei de la Youtube refuza sa faca vreo miscare pana cand nu li se vor oferi adresele videoclipurilor in cauza, iar cele 20 de mii de piese se pot regasi in mii sau sute de mii de videoclipuri, asa ca aparatorii artistilor declara ca cei de la Google le ignora cererile si comit un abuz.

Un abuz care s-ar traduce in cateva miliarde de dolari daca se va ajunge la proces. Pentru asemenea procese de incalcare a dreptului de autor se platesc sume care pot ajunge si la 150 de mii de dolari pentru fiecare piesa, ceea ce inseamna un total de 3 miliarde de dolari. Insa, cum suma maxima nu este oferita mereu, ci se da undeva intre 10 mii si 50 de mii de dolari despagubire, ar insemna o factura de 200 de milioane de dolari sau chiar un miliard pentru Google. 

Pana sa se ajunga la proces, continua discutiile preliminare, in care avocatii cer documentele care atesta dreptul Youtube de a folosi operele in cauza. Reprezentantii canalului video au declarat ca au incheiat o multime de acorduri cu case de discuri, labeluri, societati de colectare a drepturilor de autor si vor continua sa lucreze cu artistii si fanii acestora pentru a le aduce muzica pe noua platforma, aflata inca in faza beta.

Voi ce parere aveti despre toata aceasta situatie?

Citește în continuare