Skip to content

Sambata, Piata Constitutiei devine cea mai mare platforma de new media art din Romania, lucrari de videomapping fiind redate pe cea mai mare suprafata de proiectie din lume. Subcarpati canta in deschidere, evenimentele incep la ora 17.00

Cel mai mare eveniment de new media art din Romania urmeaza sa aiba loc sambata, 18 septembrie 2021, de la ora 17.00, in Piata Constitutiei, cu proiectii de video mapping pe a doua cea mai mare cladire din lume, Palatul Parlamentului.

Evenimentul a ajuns la editia a-VII-a, iar anul acesta tema este ”The Show Must Go On” si prezinta domenii de impact in societatea contemporana ca arta, muzica, sportul, educatia si turismul. La concurs sunt asteptati cei mai buni artisti de video mapping, castigatori ai festivalurilor partenere, care vor reinterpreta fatada Palatului Parlamentului prin lucrari artistice care utilizeaza lumina, tehnologia si muzica pentru a reda viziunea proprie asupra temei.

Anul acesta, sase echipe internationale, premiate la festivaluri de renume din Germania, Japonia, Romania, Statele Unite ale Americii, Ucraina si Ungaria isi vor disputa titlul iMapp Bucharest 2021 – Winners League. Lucrarile artistice ale echipelor participante vor fi redate pe cea mai mare suprafata de proiectie din lume – fatada Palatului Parlamentului de 23.000 mp.

iMapp Bucharest – Winners League este unul dintre cele mai mari concursuri internationale de 3D video mapping din lume, care a devenit un subiect de referinta pentru specialistii din industria audiovizuala internationala.

Lucrarile participantilor sunt analizate de un juriu specializat, alcatuit din experti si reprezentanti importanti ai culturii vizuale internationale, din domeniul artelor vizuale, comunicare, mass-media sau film.

Cei sase participanti sunt Darklight Studio, Jonas Denzel, Flightgraf, Li Cheng, Dies_ si Michele Pusceddu, toti fiind multi-premiati deja la evenimente similare din lume.

Darklight Studio, fondat de Ricardo Silveira CanÇado sau VJ Eletroiman, originar din Brazilia, este castigatorul ultimei editii a Zsolnay Light Festival din Budapesta, Ungaria. Acestia au inceput in anul 2000 prin a face stage design, iar in ultimii 8 ani s-a dedicat video mapping-ului.

Jonas Denzel, regizor si artist vizual, creator de instalatii de lumina, video mapping si film documentar, este castigatorul ultimei editii a festivalului Genius Loci Weimar din Germania. 

 
Flightgraf este un duo creativ din Tokio, Japonia format din Kento Tomiyoshi si Makoto Shozu, cei doi fiind castigatorii ultimei editii a festivalului luminii, Borealis, din Seattle, Statele Unite ale Americii.

Li Cheng este un tanar artist CG din China, cunoscut si premiat pentru proiectele sale de video mapping, castigatorul ultimei editii a concursului One Minute Projection Mapping din Tokio, Japonia.

Dies_ este de fapt Fabio Volpi, a.k.a. Dies_, un artist vizual cu diploma in arhitectura, castigatorul ultimei editii a Festivalului Luminii din Kiev, Ucraina.


Michele Pusceddu este deja cunoscut publicului din Romania, fiind castigatorul ultimei editii din 2019 a concursului international de video mapping iMapp Bucharest. Nascut in Italia, in orasul Cagliari, Michele Pusceddu este programator si artist vizual, specializat in grafică 3D si video mapping. Printre proiectele sale se numara productii de teatru, video si evenimente muzicale grandioase.
 
La iMapp Bucharest, pe 18 septembrie, în Piața Constituției, bucureștenii și turiștii vor sărbători viața artistică a orașului. Detalii pe paginile de Facebook și Instagram iMapp Bucharest.

De asemenea, in deschiderea concursului, pe scena din Piata Constitutiei va concerta trupa Subcarpati. Trupa Subcarpati este una dintre cele mai cunoscute din Romania, reusind sa aduca elemente din folclor in zona mainstream, fiind pe placul tuturor tipurilor de public, si in special a tinerilor.

„Folcloru-i oxigen pentru un popor asmatic” este mesajul manifest pe care trupa Subcarpati il canta si lanseaza de fiecare data cand urca pe scena, fiind prezenti la majoritatea festivalurilor din tara, in fata a zeci de mii de oameni care canta la unison melodiile lor.

Muzica lor este o combinatie intre folclor si ritmuri moderne, electro si hip-hop, cu puternic accent pe sentimentul de dor si traditional. Acestia sunt in permanenta cautare de muzica traditionala, avand deja colaborari cu artisti ca surorile Osoianu, un ansambul etnofolcloric de dincolo de Prut. Surorile canta de prin anii 80, dar cu Subcarpati, ajung acum si la tineri, ceea ce le-a adus un nou public.

Anul trecut, proiectul a luat forma unei sustineri reciproce prin „One World. One Heart”, implementat prin intermediul artelor vizuale la nivel international, care a fost realizat pro bono de artistii implicati si sustinut tehnic si logistic de parteneri. 46 de artisti internationali din domeniul audiovizual au fost invitati sa creeze animatii 3D cu o durata de 10 secunde, pornind de la acelasi element – o inima, intarind, prin forta creativa, mesajul campaniei de solidaritate la nivel international. Lucrarile au fost reunite intr-un singur video, care a fost proiectat simultan pe fatadele unor cladiri din intreaga lume, respectiv din Bucuresti (Romania), Budapesta (Ungaria), Seattle (S.U.A.), Monterrey (Mexic).

Reguli de participare si acces: www.creart.ro/imapp-bucharest-2021-reguli-de-participare-si-acces

Citește în continuare