(video) Picasso s-a lasat filmat cand a realizat o opera de arta in 5 minute. Plus un tur virtual de 40 de minute printr-o expozitie unica.
In vara anului 1955, Picasso s-a lasat filmat de regizorul francez Henri-Georges Clouzot pentru un documentar care il prezinta pe geniul spaniol in actul creatiei. Filmul „Misterul lui Picasso” urmareste realizarea unor desene in alb-negru, colaje din hartie si picturi colorate in ulei.
Majoritatea lucrarilor create de Picasso in timpul filmarilor au fost distruse imediat dupa aceea. Scopul documentarului era sa inregistreze operele intr-o forma inovatoare la vremea respectiva, sa existe numai pe film.
Directorul de imagine al productiei a fost Claude Renoir, nepotul regizorului Jean Renoir si stranepotul unuia dintre pictorii preferati ai lui Picasso, Jean Auguste Renoir. A folosit stop-action si fotografie de tipul timelapse care a redevenit populara in ultimii ani.
Solutiile tehnice gasite de Renoir si regizorul Clouzot pentru a documenta procesul lui Picasso au fost considerate inovatoare in anii ’60. Camerele au surprins atat expresiile lui Picasso in timp ce desena sub presiunea timpului, pelicula filmului fiind limitata, dar si opera de arta vazuta din spatele sevaletului, printr-un geam de sticla sau prin hartie de ziar, aleasa special pentru ca permitea cernelii sa treaca prin fibre si sa fie vizibila pe partea opusa.
Mai jos gasiti filmul lucrarii „Capul unui Faun” din 1955. A fost realizata in 5 minute in care Picasso a pornit de la desenul unui peste care s-a transformat in cocos si, cu ajutorul culorilor, a devenit capul unui faun.
39 dintre lucrarile create in timpul documentarului au supravietuit si sunt in colectia permanenta a Muzeului Picasso din Paris. Doua dintre acestea au fost expuse la inceputul anului in una dintre cele mai apreciate expozitii Picasso din ultimii ani.
Fiind subtire si foarte permeabila, hartia de ziar este fragila si foarte greu de conservat in conditii bune. La finalul anului trecut, „Capul unui Faun” si „In studio”, doua dintre creatiile realizate in timpul filmarilor, au fost reconditionate de experti pentru a fi expuse in Londra in cadrul expozitiei „Picasso si Hartia”.
Despre expozitie puteti citi mai jos, a inclus 300 de lucrari pe hartie semnate de Picasso in cei 75 de ani de cariera.
O alta creatie din timpul filmarilor pentru „Misterul lui Picasso” care a fost expusa la Royal Academy of Arts in Londra a fost colajul „Femeie dezbracata, proptita”. Este un portret din tapet si hartie tesuta al celei de-a doua sotii a lui Picasso, Jacqueline Roque.
Mai jos va puteti bucura de un tur virtual gratuit de 40 de minute prin expozitia „Picasso & Paper”. Urma sa fie deschisa in perioada 22 ianuarie – 13 aprilie dar a fost inchisa la inceputul lunii martie din cauza pandemiei.
Picasso detine recordul mondial pentru „Cel mai prolific pictor din istorie”.
Pe numele de botez Pablo Diego Jose Francisco de Paula Juan Nepomuceno de los Remedios Crispin Cipriano de la Santisima Trinidad Ruiz y Picasso, geniul spaniol a terminat prima lucrare, „The Picador” in 1889, la varsta de 9 ani.
Pana la finalul vietii incheiate in 1973, Picasso a devenit cel mai prolific pictor din lume cu 13.500 de tablouri si desene, 100.000 de printuri si gravuri, 34.000 de ilustratii si 300 de sculpturi si obiecte din ceramica. Realizarile au fost omologate de Cartea Recordurilor.
Tablourile lui Picasso sunt printre cele mai bine cotate din lume, fapt care l-a transformat in artistul preferat al hotilor de arta. In 2012, Registrul Operelor de Arta Pierdute a raportat 1.147 de lucrari semnate de Picasso care au fost furate.
Mai jos veti gasi documentarul „Magic Sex & Death”, o serie de trei episoade produse si povestite de prietenul si biograful lui Picasso, istoricul de arta John Richardson.