Casele de licitatii Christie’s si Sotheby’s se lupta pentru a vinde cea mai scumpa pictura a lui Picasso. Lucrarea ar putea fi adjudecata cu peste 165 de milioane de euro.
Desi luna august este notorie pentru vacante si concedii, casele de licitatii internationale lucreaza cu program extins si se pregatesc deja pentru luna noiembrie cand au loc vanzarile bianuale ale celor mai importante obiecte si opere de arta.
Cele mai importante entitati din piata de arta, Sotheby’s si Christie’s, se afla in dispute asupra colectiei de arta a lui Emily Fisher Landau, mecena proeminenta si colectionara de arta, una dintre cele mai importante donatoare ale Muzeului Whitney de Arta Americana din New York.
Fisher Landau a murit la finalul lunii martie, la varsta de 102 ani, si a lasat in urma o colectie de arta cu peste 1500 de lucrari, inclusiv opere de Mark Rothko, Pablo Picasso, Georgia O’Keeffe si Andy Warhol. Acestea au fost mostenite de fiica sa, Candia Fisher, care este de asemenea colectionara de arta si filantroapa.
In prezent, cele doua case de licitatii se lupta pentru a reprezenta cat mai multe lucrari din colectia lui Fisher Landau, care se presupune ca ar valora aproximativ 460 de milioane de euro.
Una dintre cele mai importante opere din colectie, care reprezinta un motiv in plus de disputa, este „Femme à la montre” (Femeie cu ceas), o lucrare realizata de Pablo Picasso in 1932. Este una dintre picturile rare ale artistului, care nu a fost expusa foarte des, fiind considerata de criticii de arta drept o panza esentiala pentru parcursul artistic al lui Picasso.
Lucrarea are 1,5 metri intaltime si potrivit unor estimari, ar putea depasi recordul celei mai scumpe picturi de Picasso, detinut in prezent de lucrarea „Les Femmes d’Alger” (Femei din Alger, versiunea „O”) din 1955, care s-a vandut in 2015 la Christie’s New York pentru 165 de milioane de euro.
Christie’s ar putea castiga negocierile pentru a reprezenta colectia lui Fisher Landau deoarece detine recordurile de licitatie pentru Picasso.
Potrivit lui Brett Gorvy, comerciant de arta si director adjunct al departamentului de arta contemporana de la Christie’s, Picasso-ul lui Fisher Landau ar putea „demonstra, sa speram, ca piata nu a scazut si ca Picasso ar putea revigora piata de arta dupa vanzarile slabe din ultimele luni”.
Desi diferite zvornuri circula prin lumea artei cu privire la disputa dintre cele doua case de licitatii, nici Sotheby’s, nici Christie’s nu au lansat vreun comunicat oficial cu privire la negocierile pentru colectia lui Fisher Landau.
Emily Fisher Landau a inceput sa colectioneze arta la inceputul anilor 1970 dupa ce a primit o suma mare de bani din asigurari, in urma unui jaf mediatizat al colectiei sale de bijuterii.
Operele din colectia ei au fost expuse in diverse muzee si galerii din toata lumea, iar cea mai recenta expozitie a fost la Muzeul Norton din Palm Beach, Florida, unde Fisher Landau avea o casa. Pictura lui Picasso a fost expusa ultima data in 2018 la Muzeul de Arta Perez din Miami si la Muzeul Tate Modern din Londra.
Colectionara a deschis in 1991 Centrul de Arta Fisher Landau intr-o fosta fabrica de parasute din cartierul Queens din New York, intinsa pe o suprafata de 2320 de metri patrati. Institutia serveste in primul rand pentru a expune colectia sa, iar din 2017 a fost deschisa publicului larg sub forma unei galerii de arta.
In timpul vietii sale, Fisher Landau a fost o mecena si o donatoare importanta pentru Muzeul Whitney de Arta Americana. In 2010 a donat 367 de lucrari muzeului, acestea avand o valoare totala cuprinsa intre 50 si 75 de milioane de dolari, cu opere de la artisti importanti ai artei americane, precum Jasper Johns, William Eggleston si Ed Ruscha.
Intre timp, in Romania s-au pus in vanzare biletele pentru cea mai mare expozitie Picasso din Bucuresti in ultimii 50 de ani. Incepand din septembrie, 46 de lucrari de Picasso vor putea fi vazute la Bucuresti, evenimentul aniverseaza 50 de ani de la moartea artistului.
Picasso detine recordul mondial pentru „Cel mai prolific pictor din istorie”.
Pe numele de botez Pablo Diego Jose Francisco de Paula Juan Nepomuceno de los Remedios Crispin Cipriano de la Santisima Trinidad Ruiz y Picasso, geniul spaniol a terminat prima lucrare, „The Picador” in 1889, la varsta de 9 ani.
Pana la finalul vietii incheiate in 1973, Picasso a devenit cel mai prolific pictor din lume cu 13.500 de tablouri si desene, 100.000 de printuri si gravuri, 34.000 de ilustratii si 300 de sculpturi si obiecte din ceramica. Realizarile au fost omologate de Cartea Recordurilor.
Tablourile lui Picasso sunt printre cele mai bine cotate din lume, fapt care l-a transformat in artistul preferat al hotilor de arta. In 2012, Registrul Operelor de Arta Pierdute a raportat 1.147 de lucrari semnate de Picasso care au fost furate.
Interesul in creatiile lui Picasso este in continua crestere, operele sale de arta sunt printre cele mai bine vandute in majoritatea licitatiilor Sotheby’s si Christie’s, in acelasi timp sunt de interes atat pentru hotii de arta dar si pentru cofetari si pentru specialistii in restaurare care au realizat descoperiri importante in legatura cu tablourile artistului.