Politia spaniola a recuperat in aeroportul din Ibiza o lucrare originala de Picasso in valoare de 500.000 de euro. Calatorul arestat a incercat sa declare opera drept o copie „ieftina” de 1.500 de euro.
Reprezentantii autoritatilor vamale de pe insula spaniola Ibiza au pus sub sechestru o schita de Picasso dupa ce presupusul proprietar nu a putut sa o revendice. Suspectul avea o chitanta falsa care atesta ca a platit o suma de peste 1.500 de euro pentru a obtine presupusa copie.
Tentativa de furt a fost identificata si oprita de catre oficialii Aeroportului Ibiza ca urmare a unui anunt al autoritatilor din Zurich cu privire la o opera de arta impachetata intr-un mod suspect de catre pasagerul cu pricina care decolase din Elvetia.
Datorita alertei venite de la autoritatile elvetiene, oficialii spanioli au reusit sa puna la cale o operatiune secreta prin care au recuperat opera furata si au identificat si retinut persoana responsabila.
Pasagerul suspect calatorea cu un desen tarziu realizat de Picasso in 1966 intitulat ”Trois Personnages”. In urma unei inspectii amanuntite, persoana in cauza a fost retinuta de catre autoritati in lipsa unor dovezi concrete cu privire la modul in care a intrat in posesia desenului.
Dupa verificarea bunurilor personale, oficialii au descoperit la fundul unei valize o alta chitanta care provine de la o galerie de arta din Zurich si care atesta autenticitatea operei, fiind evaluata la o suma de 463.000 de euro de catre specialisti.
Autoritatile vamale au trimis opera catre un expert in Picasso prin intermediul unui departament special al Ministerului Culturii din Spania. In prezent, incidentul se afla sub ancheta.
Desenul a fost analizat la fata locului si de catre directorul Muzeului de Arta Contemporana din Ibiza care a putut determina cu certitudine originalitatea operei. Pasagerul responsabil ar putea fi acuzat de contrabanda si de furt deoarece nu a declarat valoarea operei de arta si pentru prezentarea unor documente false.
Un caz similar a avut loc in 2020 cand s-a incercat transportarea ilegala a unei lucrari de Picasso din Spania. Inculpatul in varsta de 83 de ani a primit 18 luni de inchisoare si o amenda de 52.000 de euro.
Jaime Botín, colectionar de arta si fostul director al bancii spaniole Bankinter, a incercat in 2020 sa transporte ilegal pictura ”Cap de femeie”, realizata de Picasso in 1906. Botín a vrut sa scoata opera din Spania dupa ce a fost inclusa in patrimoniul material al tarii iar Ministerul Culturii a interzis transportul ei in afara tarii.
Colectionarul urma sa vanda pictura in Elvetia, insa a fost prins in Corsica de autoritatile franceze in timp ce isi ancora yahtul cu care transporta opera. Ulterior lucrarea a fost confiscata iar in 2022 a fost inclusa in colectia muzeului Reina Sofia din Madrid.
O noua expozitie deschisa recent la Paris prezinta relatia lui Pablo Picasso cu copiii sai, in special prin prisma caietelor de schite prin care artistul o invata pe fiica lui Maya-Ruiz Picasso sa deseneze.
In ultimii ani, modul in care este privita personalitatea lui Picasso a inceput sa se transforme, fiind considerat tot mai des misogin si imoral in comportamentul fata de femeile din viata lui care i-au fost modele, muze, amante sau sotii. Insa noua expozitie de la Muzeul Picasso din Paris incearca sa accentueze si alte laturi ale omului din spatele geniului care a devenit cunoscut in intreaga lume mai mult sub forma unui mit decat o realitate.
Astfel, nepoata artistului, Diana Widmaier-Ruiz-Picasso, a deschis recent expozitia: „Maya-Ruiz Picasso, fiica lui Picasso” care reuneste un ansamblu semnificativ al portretelor create de Picasso cu fiica lui, reexaminand o intreaga perioada a carierei sale prin prisma legaturii stranse dintre tata si fiica.
Picasso detine recordul mondial pentru „Cel mai prolific pictor din istorie”.
Pe numele de botez Pablo Diego Jose Francisco de Paula Juan Nepomuceno de los Remedios Crispin Cipriano de la Santisima Trinidad Ruiz y Picasso, geniul spaniol a terminat prima lucrare, „The Picador” in 1889, la varsta de 9 ani.
Pana la finalul vietii incheiate in 1973, Picasso a devenit cel mai prolific pictor din lume cu 13.500 de tablouri si desene, 100.000 de printuri si gravuri, 34.000 de ilustratii si 300 de sculpturi si obiecte din ceramica. Realizarile au fost omologate de Cartea Recordurilor.
Tablourile lui Picasso sunt printre cele mai bine cotate din lume, fapt care l-a transformat in artistul preferat al hotilor de arta. In 2012, Registrul Operelor de Arta Pierdute a raportat 1.147 de lucrari semnate de Picasso care au fost furate.
Interesul in creatiile lui Picasso este in continua crestere, operele sale de arta sunt printre cele mai bine vandute in majoritatea licitatiilor Sotheby’s si Christie’s, in acelasi timp sunt de interes atat pentru hotii de arta dar si pentru cofetari si pentru specialistii in restaurare care au realizat descoperiri importante in legatura cu tablourile artistului.