Mii de lucrari ale lui Picasso, publicate online, gratuit. Au fost digitalizate peste 200.000 de scrisori personale, documente si imagini din atelierul pictorului.
Muzeul Picasso din Paris a publicat in premiera si in mod gratuit mii de picturi si desene create de Pablo Picasso, alaturi de o arhiva impresionanta de documente, scrisori, sculpturi, obiecte si fotografii ale artistului care au fost digitalizate.
Arhiva online a fost lansata public cu ocazia pregatirii unui nou centru de cercetare care va fi deschis spre finalul acestui an in apropierea muzeului parizian. Institutia, denumita „Centrul de studii Picasso” (CEP), va fi dedicata mai ales specialistilor, istoricilor de arta, artistilor in rezidenta si cercetatorilor interesati de viata si opera lui Picasso.
Pe langa operele de arta, muzeul a pus la dispozitie un total de 19.000 de fotografii, dar si toate studiile, eseurile, conferintele, interviurile si podcasturile realizate in ultimii ani prin intermediul institutiei.
Majoritatea fotografiilor publicate nu au mai fost vazute pana acum in spatiul public, fiind disponibile numai in mod privat, prin programare la arhivele muzeului. Reprezentantii institutiei sustin ca in curand vor fi adaugate peste 200.000 de texte si scrisori care se regaseau in trecut in atelierul pictorului cubist.
Arhiva online a fost structurata in functie de interesele vizitatorilor, avand o sectiune dedicata pentru podcasturi si evenimente publice, dar si o sectiune principala pentru colectii de arta, impartita in functie de tehnicile artistice abordate de Picasso sau de materialele istorice despre acesta: carti, documente, si inregistrari audiovizuale. Puteti descoperi platforma aici.
Picasso detine recordul mondial pentru „Cel mai prolific pictor din istorie”, creand in timpul vietii sale un numar impresionant de lucrari de arta.
Geniul spaniol a terminat prima lucrare, „The Picador” in 1889, la varsta de 9 ani, iar pana la finalul vietii sale a creat 13.500 de picturi si desene, 100.000 de printuri si gravuri, 34.000 de ilustratii si 300 de sculpturi si obiecte din ceramica. Realizarile au fost omologate de Cartea Recordurilor. Maestrul cubist s-a stins in 1973, la varsta de 91 de ani.
Lucrarile lui Picasso sunt printre cele mai bine cotate din lume, fapt care l-a transformat in artistul preferat al hotilor de arta. In 2012, Registrul Operelor de Arta Pierdute a raportat 1.147 de lucrari semnate de Picasso care au fost furate. Interesul in creatiile lui Picasso este in continua crestere, operele sale de arta sunt printre cele mai bine vandute in majoritatea licitatiilor Sotheby’s si Christie’s.
Anul trecut au fost marcati 50 de ani de la moartea artistului printr-o serie de expozitii care au avut loc in toata lumea.
Muzeul Prado (Spania), Centrul Pompidou din Paris (Franta), Met din New York (SUA), Muzeul Guggenheim din Bilbao, Fundatia Beyeler din Basel si Muzeele Picasso din Barcelona si Paris, printre altele, au fost locurile din lume s-au organizat expozitii dedicate lui Picasso, pentru a marca 50 de ani de la moartea artistului. Anul Picasso a durat 18 luni si a fost organizat printr-o colaborare dintre Franta si Spania, mobilizand 38 de institutii din Europa si Statele Unite. In total, 42 de expozitii au facut parte din programul Anului Picasso. In Romania au avut loc expozitii ale artistului la Timisoara si la Bucuresti.