O sculptura funerara a lui Picasso a devenit una dintre atractiile principale ale targului de arta ARCO de la Madrid. Anul acesta va fi deschisa si in Romania o expozitie care comemoreaza 50 de ani de la moartea geniului cubist.
La targul de arta contemporana ARCO din Madrid a fost expusa o sculptura a artistului spaniol Eugenio Merino care reprezinta trupul lui Pablo Picasso, unul dintre cei mai importanti si influenti artisti ai secolului trecut. Lucrarea lui Merino se numeste „Aquí Murió Picasso” — „Aici a murit Picasso” — si dateaza din 2017.
Sculptura nu a fost bazata pe cadavrul lui Picasso, a fost de fapt inspirata dintr-un portret recognoscibil al artistului cubist in care poarta celebra lui tinuta devenita semnatura: bluza Breton cu dungi albastre, pantaloni de in alb si espadrile. De altfel, lucrarea este supradimensionata deoarece in realitate Picasso avea o inaltime de 163 cm, iar sculptura lui Merino are 183 cm inaltime.
Imaginile cu sculptura au devenit virale, lucrarea a reusit sa stranga cozi de vizitatori inca din prima zi de la deschiderea targului.
Dintre vizitatori, tinerii au fost cei mai fascinati de sculptura, deoarece reprezinta o imagine realista, tridimensionala a lui Picasso. In acelasi timp, publicatii precum La Vanguardia au descris opera drept ”moartea ca un suvenir” si ”una dintre atractiile dedicate dependentilor de selfie” .
Lucrarea a fost prezentata de catre Galeria ADN din Barcelona si a fost curatoriata de catre colectivul Los Interventores. Potrivit conceptului lui Merino, a fost creata pentru a servi drept ”o critica asupra turismului de masa si asupra industrializarii targurilor de arta”.
In acelasi timp, artistul satirizeaza fenomenul selfie-urilor in expozitiile de arta contemporana deoarece sculptura a fost conceputa prin ideea de obiect care ”cere sa fie fotografiat” si care devine in acest fel o atractie a turismului de masa.
Alaturi de ”corpul” lui Picasso se afla o placa comemorativa cu textul in franceza ”Ici repose notre bien amie, Pablo Picasso (1881-1973). Regrette de tous.” — „Aici zace prietenul nostru drag, Pablo Picasso (1881-1973). Regretele tuturor.”
Intr-un interviu acordat publicatiei ARTnews, Merino declara ca ”sculptura este practic o atractie turistica pe care am realizat-o dupa ce am citit cartea The Tourist a lui Dean MacCannell din 1976. In carte, autorul explica care sunt caracteristicile unei atractii si pentru noi aceasta a reprezentat exact ceea ce a devenit lumea artei si a targurilor de arta.”
Sculptura are trei exemplare identice si se vinde la o suma de 45.000 de euro. Desi targul de la Madrid s-a terminat pe 26 februarie, lucrarea poate fi vazuta pe 4 mai la sediul Alliance Française din Malaga, Spania si la Lisabona intre 25-28 mai.
”Este important ca aceasta lucrare sa fie prezentata in mod deschis ca un obiect care poate fi vandut dar din care se poate extrage si o valoare simbolica deoarece institutiile si marile companii isi spala imaginea prin cultura. Un loc in care un turist, consumator de arta, isi poate face un selfie care sa-i ramana ca suvenir si care sa-i aminteasca ca a fost aici, unde a murit Picasso, este la fel de fals ca orice atractie turistica” a adaugat Merino.
Pe 8 aprilie 2023 se vor implini 50 de ani de la moartea geniului care a fost Pablo Picasso, artist spaniol care a redefinit istoria secolului trecut. Cu aceasta ocazie, guvernul spaniol si cel francez, alaturi de Muzeul Picasso din Paris, organizeaza la nivel mondial 42 de expozitii consacrate operei, personalitatii si influentei lui Picasso.
„Anul Picasso” este evenimentul cu cea mai mare amploare organizat in lumea artei in ultimele decenii iar Romania va fi inclusa in proiect prin „Efectul Picasso”, o expozitie deschisa intre 25 septembrie 2023 si 8 ianuarie 2024.
Expozitia va avea loc la MARe – Muzeul de Arta Recenta din Bucuresti si va fi cea mai mare expunere dedicata lui Picasso in Romania din ultimii 50 de ani. Mai multe detalii veti gasi mai jos.