O pictura realizata de membrii trupei The Beatles in 1966 este scoasa la licitatie. Este singura opera de acest gen creata de cei patru muzicieni si ar putea valora jumatate de milion de euro.
Un lucru mai putin stiut despre faimoasa trupa The Beatles este ca au cochetat cu arta vizuala iar in vara anului 1966, cand se aflau in mijlocul unui turneu in Japonia, au lucrat impreuna la o pictura. In prezent, lucrarea este scoasa la vanzare prin intermediul casei de licitatii Christie’s si ar putea fi vanduta pentru o suma impresionanta de 550 de mii de euro.
Pictura a fost denumita „Images of a Woman” — „Imaginile unei femei” si a fost realizata in timpul unor zile haotice cand The Beatles a sustinut cinci spectacole in numai trei zile pe faimoasa arena Nippon Budokan din Tokyo.
Cand nu erau pe scena, petreceau majoritatea timpului in apartamentul prezidential al hotelul Tokyo Hilton, lucrand la opera lor. Potrivit expertilor, este singura lucrare de arta vizuala realizata si semnata de cei patru Beatles.
Lucrarea a fost creata cu materiale si culori primite de la unul dintre fanii trupei, iar fiecare membru a folosit unul din colturile foii, pictand ceva diferit.
In timp ce lucrau la pictura, fotograful Robert Whitaker, care era reprezentat de managerul trupei, Brian Epstein, i-a pozat pe muzicieni, sustinand, potrivit unui comunicat transmis de Christie’s, ca „niciodata nu au fost mai calmi sau mai multumiti decat in acel moment”.
Dupa finalizare, pictura a fost achizitionata de Tetsusaburo Shimoyama care era la vremea respectiva presedintele fan clubului The Beatles din Tokyo. Ulterior a trecut prin mainile a mai multor colectionari, ultimul fiind Takao Nishino, proprietarul unui magazin de discuri muzicale.
Pictura nu a fost denumita in mod oficial de The Beatles, titlul fiind dat la finalul anilor 1980 de catre un jurnalist japonez care a crezut ca lucrarea reprezinta de fapt organele genitale feminine.
Despre acest lucru, Casey Rogers, o reprezentata a Christie’s a declarat intr-un interviu acordat CNN ca „Totul sta in ochii privitorului, nu-i asa? Nu a fost intentia picturii in momentul in care a fost realizata. Cred ca a fost creata intr-un mod fluid, mai liber prin care doar membrii trupei se puteau exprima.”
Lucrarea va fi scoasa la licitatie pe 1 februarie in cadrul unui eveniment care va avea loc la Christie’s New York, Londra si Paris. Specialistii au estimat ca va fi vanduta pentru o suma situata intre 365.000 de euro si 550.000 de euro.
The Beatles erau pasionati de arta vizuala, doi dintre membrii trupei au studiat la scoli de arta, iar ceilalti cochetau cu desenul.
John Lennon si Paul McCartney au urmat cursurile unor scoli de arta proeminente din Liverpool, Marea Britanie, iar George Harrison si Ringo Starr deseau des, inca din tinerete.
In pictura creata de cei patru, fiecare colt al tabloului reflecta o nota personala, reprezentata mai ales de culorile, vopesele si formele folosite.
Harrison a folosit tuse groase de vopsea, in timp ce Lennon si McCartney au folosit acrilic, iar Starr s-a bazat in mare parte pe acuarela. In centrul picturii se afla un cerc care a ramas alb si in interiorul caruia cei patru artisti s-au semnat.
Recent, fotografiile lui Paul McCartney din perioada de inceput a trupei The Beatles au fost expuse la National Gallery din Londra. Imaginile au fost regasite dupa 60 de ani, in perioada pandemiei.
La finalul anului trecut, ultimul cantec The Beatles, a fost lansat cu un videoclip regizat de Peter Jackson. Melodia a fost finalizata cu ajutorul Inteligentei Artificiale iar clipul include imagini nemaivazute cu membrii trupei.
“Now and Then” cuprinde interpretari ale tuturor celor patru Beatles, inclusiv parti de chitara inregistrate de regretatul George Harrison in 1995, precum si vocea lui John Lennon extrasa dintr-un demo de la sfarsitul anilor ’70, inainte de moartea sa in 1980.
Jackson a facut parte din echipa care a folosit un software asistat de Inteligenta Artificiala pentru a izola vocea lui Lennon din inregistrarea demo, dupa ce folosise deja aceasta tehnologie in timpul realizarii filmului “Get Back” pentru a izola diferite parti din piesele care au aparut pe ultimele albume The Beatles, Let It Be si Abbey Road.
Videoclipul contine imagini inedite ale trupei, inclusiv ceea ce Jackson descrie ca fiind „cateva secunde pretioase ale The Beatles cantand in costumele lor de piele, cea mai veche inregistrare video cunoscuta a trupei, nemaivazuta pana acum in public”.
Jackson a semnat anterior documentarul The Beatles din 2021 “Get Back”, care a prezentat realizarea albumului “Let It Be” din 1970.