Picturi gourmet: Dali, Magritte, Velasquez au picturi in care branza e vedeta. Cum a ajuns un aliment obisnuit muza pentru pictorii lumii.
Branza, unul dintre alimentele de baza pentru intreaga lume, a fost folosita si ca element central al operelor unor mari artisti plastici, dar si ca muza pentru altii, care pornind de la forma si textura ei, au creat capodopere. urban.ro a pregatit o galerie foto apetisanta cu platouri devenite celebre de branza.
Pictorii Tarilor de Jos au dezvoltat numeroase tehnici, insa o buna parte dintre ei a ales natura-moarta ca tema principala a lucrarilor lor
Una dintre cele mai cunoscute femei pictor din istoria artei olandeze este Clara Peeters, care a lasat o colectie impresionanta de picturi privind alimente asezate pe masa. Semnatura artistei din fiecare tablou o reprezenta un cutit asezat langa alimente, care cel mai adesea cuprindeau si platouri cu branza. Tablourile Clarei Peeters se regasesc in colectii din Haga si Los Angeles.
Floris Claesz van Dijck este conform istoriei artei unul dintre pionierii lucrarilor de natura moarta olandeza. Lucrarile sale arata inca extrem de realist, pictorul folosind o tehnica extraordinara care te face sa crezi ca poti pune mana pe alimentele aflate pe masa din lucrare si le poti savura. Artistul a acordat o mare atentie si detaliilor mesei, nu doar branzei si fructelor pozitionate central: a evidentiat portelanurile in care se serveste masa si texturile fetelor de mese.
Tot in Tarile de Jos s-a evidentiat cu lucrarile sale cu mese imbelsugate cu bucati generoase de branza si pictorul Floris van Schooten. Din pacate, istoricii de arta spun ca o parte dintre lucrarile lui cel mai probabil au fost atribuite altor pictori deoarece se semna cu ajutorul unei monograme care a disparut in timp.
Diego Velazquez, cel mai important pictor spaniol al secolului XVII, a readus in atentia publicului scene care se petrec in jurul mesei, dar cu personaje, prin stilul cunoscut in arta ca bodegon
Stilul si tehnicile lui Velazquez au influentat istoria artei, insa mentionam acum doar lucrarile sale in stil bodegon. In limba spaniola,bodegon insemna un local pentru oamenii din clasele inferioare, care in arta lui Velazquez a insemanat acele tablouri care infatisau scene din viata oamenilor modesti, unde mancarea si bautura jucau un rol important. Tavernele si bucatariile erau locurile cele mai des intalnite in lucrarile realizate in stilul bodegon. Pictorul spaniol a realizat numeroase tablouri in acest stil, majoritatea la Sevilla, fiecare lucrare avand detalii foarte realiste. “Cei trei muzicieni”, tabloul in ulei realizat de pictorul spaniol, este unul dintre cele mai reprezentative, muzicienii aflandu-se in jurul mesei pe care troneaza bucatile de branza. Tehnica folosita este clarobscur, contrastul dintre umbrele luminoase si intunecate pentru a obtine volumul evidentiind farfuria de pe masa. Painea, vinul si branza au texturi diferite in lucrare, ceea ce subliniaza inca o data maretia artistica a lui Velazquez
Rene Magritte duce branza la un alt nivel: suprarealismul care personifica totul in jurul nostru
“Ceci est un morceau de fromage” este una dintre lucrarile lui Magritte care pune la indoiala obiectele ca fiind ceea ce sunt, intr-o incercare de a ne dezobisnui de numele si felul in care le folosim pentru a le privi dintr-o alta perspectiva. In cazul bucatii de branza, tradusa ad literam, o lumina puternica invaluie branza Brie, care da, este o bucata de branza. A schimba ordinea lucrurilor si regulile sunt concepte cu care pictorul belgian se joaca in arta sa, aratandu-ne ca banalul poate capata si alte valente.
Salvador Dali s-a inspirat dintr-o bucata de branza Camembert pentru lucrarea sa, “The Persistence of Memory”
Una dintre cele mai recunoscute lucrari de arta din toata lumea, ceasurile desenate de Dali din “The Persistance of Memory” au fost inspirate din textura branzei Camembert, cea care se intinde, atat servita rece, cat si calda. Desi o parte dintre critici au semnalat inspiratia din teoria relativitatii a lui Einstein, Dali a mentionat in nenumarate randuri ca inspiratia a fost datorita “extravagantei branzei Camembert”.