Un nou raport arata ca mai mult de jumatate din populatia globului este pe cale de a fi supraponderala sau obeza pana in 2035. Oamenii de stiinta au descoperit plante care ar putea gestiona obezitatea
Un raport medical al Federatiei Mondiale a Obezitatii (World Obesity Federation) arata ca mai mult de jumatate din populatia globului este pe cale de a fi supraponderala sau obeza pana in 2035. Pentru a contracara aceasta boala, principalii raspunzatori sunt guvernele statelor care ar trebui sa ia masuri pentru a reduce „epidemia excesului de greutate”, sintagma folosita de specialistii care au semnat raportul.
Raportul arata ca aproximativ 2,6 miliarde de oameni la nivel global – 38% din populatia lumii – sunt deja supraponderali sau obezi. Dar conform tendintelor actuale, se asteapta ca aceste numere sa se ridice la peste 4 miliarde de oameni (51%) in 12 ani, potrivit cercetarilor Federatiei Mondiale a Obezitatii.
„Fara utilizarea pe scara larga a unor tactici, cum ar fi taxele si limitele privind promovarea alimentelor nesanatoase, numarul persoanelor care sunt obeze clinic va creste de la unul din sapte persoane, cat reprezinta proportia in acest an, la unul din patru persoane, pana in 2035”, noteaza specialistii.
Cei cu un indice de masa corporala (IMC) de 25 sunt considerati supraponderali, in timp ce indicativul IMC de cel putin 30 este considerat corp obez. Dovezile arata ca obezitatea creste riscul de cancer si boli de inima, in special, dar si alte boli.
Mai mult, studiul arata ca obezitatea in randul copiilor si tinerilor este pe cale sa creasca mai rapid decat in randul adultilor. Pana in 2035, este de asteptat sa fie cel putin dublu fata de rata observata in 2020, conform ultimului raport anual al Federatiei Mondiale a Obezitatii.
In acelasi timp, cercetatorii cauta solutii pentru a lupta cu obezitatea. Un grup de la Royal Melbourne Institute of Technology (RIMT) au descoperit ca antioxidantii din planta Roselle, o specie de Hibiscus, au proprietati anti-obezitate care ar putea ajuta in alternative alimentare la medicamentele actuale de control al greutatii.
Studiul, condus de dr. Manisha Singh in parteneriat cu dr. Adhikari, a analizat modul in care compusii antioxidanti (extracte fenolice) si acidul organic (acid hidroxicitric) gasiti in petalele de culoare rosiatica a plantei Hibiscus sabdariffa, ar putea inhiba formarea celulelor adipoase.
In cadrul studiului, celulele stem umane au fost tratate separat cu extracte fenolice si acid hidroxicitric inainte de a fi transformate in celule adipoase. Desi celulele tratate cu acid hidroxicitric nu au aratat nicio schimbare in continutul de grasime al adipocitelor, care sunt vitale pentru reglarea energiei si a nivelului de zahar al organismului, celulele tratate cu extracte fenolice au avut cu 95% mai putina grasime in comparatie cu celulele de control.
Odata cu aceasta descoperire, oamenii de stiinta au spus ca medicamentele folosite pentru a trata obezitatea pot avea efecte secundare negative, cum ar fi hipertensiunea arteriala sau pot afecta rinichii si ficatul.
„Extractele fenolice din Roselle ar putea contribui la crearea unui produs alimentar sanatos care este eficient in interferarea cu formarea celulelor adipoase, dar si la ocolirea efectelor secundare negative ale unor medicamente”, a spus dr. Adhikari, citat de publicatia New Food Magazine.
Cercetarile lui dr. Singh au descoperit, de asemenea, ca polifenolii din Roselle au proprietati de inhibare a enzimelor digestive similare cu unele medicamente pentru tratarea obezitatii.
Prevazand utilizarea viitoare, dr. Adhikari se asteapta ca Roselle sa joace un rol mai important in industria alimentara din Australia, afirmand ca „Australia are clima perfecta pentru cultivarea rosellei. Planta este rezistenta la boli si nu are nevoie de mult spatiu sau apa pentru a creste”. Intreg studiul poate fi citit aici.