Skip to content

Plantele recomandate de expertii NASA care racoresc si curata aerul la interior in zilele caniculare

Temperaturile ridicate din timpul verii creeaza un disconfort termic tot mai mare chiar si la interiorul locuintelor, poate fi insotit de o stare de epuizare sau chiar de soc termic. Uneori nici ventilatoarele sau ferestrele largi deschise nu pot face fata cladirilor supraincalzite. 

Cu toate acestea, specialistii recomanda o modalitate simpla si ecologica de a reduce caldura din casa intr-un mod natural: plantele de apartament. 

Plantele de apartament pot purifica si curata aerul intr-un mod natural. 

Expertii de la NASA sustin ca plantele pot modifica temperatura atmosferei prin procesul de fotosinteza. In acest sens, padurile joaca un rol esential pentru planeta, deoarece pe langa oxigenul eliberat in aer, in atmosfera produc vapori de apa care creeaza norii de ploaie ce provoaca precipitatii si ajuta la racirea atmosferei prin blocarea luminii solare. 

Cand atmosfera se incalzeste, plantele elibereaza excesul de apa prin frunzele lor, prin acest proces se racesc si ajuta la reducerea temperaturii din mediul incojurator. Aceste procese pot avea loc si in cazul plantelor de apartament, insa dintre toate, unele sunt mai eficiente decat celelalte.

Ficus benjamina este unul dintre putinii copaci care cresc bine la interior si au capacitatea de a mentine aerul umed si racoros. 

Copacul cunoscut si sub numele de smochin plangator este printre cele mai recomandate plante de interior in timpul verii. Alegeti unui exemplar cu trunchi inalt si coroana bogata pentru a beneficia de efectele sale benefice.

Asigurati-va ca este pozitionat intr-un loc cu lumina medie si este udat corespunzator. In functie de pozitia sa, la soare sau umbra, va consuma mai multa sau mai putina apa.

De asemenea, specialistii va sugereaza ca pe timpul verii sa grupati plantele impreuna, astfel ele sa-si creeze propriul ecosistem, in acest mod vor imbunatati umiditatea din interior. 

Ficus elastica sau planta de cauciuc poate face minuni pentru temperatura din interior, are un efect racoritor si este eficienta in refacerea umiditatii aerului. 

Sunt recomandate exemplarele cu frunze cat mai dese si mai mari, deoarece cu ajutorul lor se echilibreaza umiditatea aerului. Planta va absorbi umiditatea din sol prin radacini si o va elibera prin porii de pe partea inferioara a frunzelor. 

Pentru a va asigura ca planta este sanatoasa, se sugereaza pozitionarea la lumina indirecta si udarea frecventa, cu cantitati mici de apa, astfel incat pamantul in care sta sa fie umed in mod uniform. 

O alta planta recomandata pentru a face fata caldurii excesive este Aglaonema Commutatum sau planta chinezeasca. Este cunoscuta mai ales pentru capacitatea sa de a purifica si de a elimina toxinele din aer. Are o rata ridicata de transpiratie, ceea ce contribuie la umidificarea aerului din jur. Aglaonema necesita putina intretinere, apa si lumina si are un aspect bogat si luxuriant. 

Palmierii de apartament sunt printre cele mai utile plante cand vine vorba de purificarea aerului si eliberarea oxigenului.

Palmierii din speciile Areca, Fern, Livistona, Fishtail si Lady sunt cei mai recomandati pentru interior, datorita frunzelor cu suprafata mare pot prelua mai mult dioxid de carbon si elibereaza oxigen. 

Mai multi palmieri alaturati pot oferi un aer tropical pe tot parcursul anului, iar vara pot reduce semnificativ temperaturile ridicate prin controlarea umiditatii. Expertii sugereaza pulverizarea apei direct pe frunzele palmierilor pentru a-i mentine sanatosi. 

Limba soacrei sau planta sarpe are un continut ridicat de apa in frunze, ceea ce ajuta la eliberarea umiditatii in aer si mentinerea unei temperaturi placute. 

Limba soacrei sau Dracaena Trifasciata ajuta si la purificarea aerului, iar pe timpul noptii echilibreaza temperatura din interior prin eliberarea de oxigen. Este o planta suculenta si utila pentru noptile fierbinti de vara, avand capacitatea de a elimina toxinele din aer. 

Este ideala si pentru apartamentele umbroase deoarece nu prefera lumina soarelui si nu este indicat sa fie pozitionata in lumina directa. Frunzele sale sunt similare cu cele de aloe vera. 

Citește în continuare