Playback VS Live
Introducere: Pentru cei care nu au urmarit Monden.info de la inceput: Edi era unul dintre cititorii fideli Monden.info , care comenta constant articolele noastre. Si eu pe ale lui, deoarece scria pe un alt blog de muzica pe atunci, inainte sa intre in echipa noastra. La un moment dat, prin noiembrie, m-a rugat sa scriu un guest-post pentru blogul lui… Vedeti mai jos ce a iesit, fiindca m-am gandit sa-l mai editez putin si sa-l republic 🙂
De cate ori v-ati dat seama daca un artist canta live sau doar mimeaza? Cati stiti ce inseamna sa ai un band in spate, sau puteti sa faceti diferenta dintre negativ, pozitiv, cantat cu o voce principala, cantat cu un cor de voci pe spate, si asa mai departe? Sunt sigura ca nu sunteti chiar atat de multi… Desi multi acuza artistii care fac playback, sunt si mai multi care habar nu au cat efort implica sa canti suta la suta live…
In primul rand, cateva definitii importante: negativul si pozitivul. Negativul este instrumentalul unei melodii. Pozitivul este negativul + vocile artistilor. De obicei sunt trase una peste alta aproximativ 3 voci (una principala, restul date mai incet – identice, sau variatii de la notele principale). Artistii straini trag mult mai multe, de la 5-6 voci in sus – se aude mai bine astfel.
Important de stiut: nimeni nu-ti va prelucra vocea astfel incat sa suni impecabil. Mitul cum ca orice afon poate sa aiba voce buna cu ajutorul calculatoarelor e… doar un mit. Trebuie sa ai cat de cat voce acolo, buna de studio, buna de sintetizat, ca sa poti canta. Sau macar un timbru vocal placut (depinde si de ce gen muzical abordezi). Teoretic, oricine poate canta bine, atat timp cat isi gaseste stilul care sa i se potriveasca.
Modalitatile de a canta intr-un show:
– 100% live: asta implica un band de instrumentisti care sa-ti interpreteze negativele melodiilor (percutie, chitara, chitara bas – cam astea sunt principalele), si backing vocals (sa cante acolo unde sunt intervale si nu poti sa canti pe 2 linii melodice diferite simultan – evident, sau unde apuci si tu sa-ti tragi rasuflarea). In Romania sunt din ce in ce mai multi cei care au band: Hi-Q, Morandi, Andreea Banica, Miki, Elena Gheorghe…
– cantat peste negativ (sau semi-live): atunci cand nu iti permiti un band, dar te tine vocea sa iti canti melodiile cap-coada. Exemple: Mihai Traistariu, Activ, Fly Project, Alb Negru (exemplele de aici s-ar putea sa varieze si sa se incadreze si la urmatoarea categorie…)
– cantat peste pozitiv (sau semi-playback): aici ai mai multe variante. Cantat peste pozitiv, cu o voce principala ajutatoare, sau cantat peste pozitiv cu o singura voce care de abia se aude. Ultima varianta e mai apropiata de cantat live. Exemple: Andra, Sylvia, Keo, Akcent, Alex… (la fel, aici variaza si se pot incadra mai sus).
– playback: atunci cand nu te auzi mai deloc peste melodie si canta cd-ul pentru tine, eventual mai bagi si tu cate 2-3 cuvinte gen „toata lumea mainile sus„… Aici dam exemple toate blondele care iau sub 1000E pe concert.
Practic, in Romania exista extrem de putine trupe care canta 100% live, deoarece instrumentistii si acei baking vocalisti ‘mananca’ extrem de multe resurse financiare, pe care nu multi si le permit. Daca esti un cantaret aflat la inceputul carierei tale, e o idee proasta sa iti iei un band cu care sa canti live – nu te va chema nimeni sa canti la niciun eveniment, fiindca vei cere foarte multi bani ca sa-ti acoperi cheltuielile. Si cine da atatia bani din start unor necunoscuti?! Cand cu banii aia pot chema un artist consacrat, bine-cunoscut, la care se inghesuie publicul sa-l vada… Chiar daca face playback.
Pe de alta parte, exista trupe arhi-cunoscute care se lauda cu faptul ca ei canta doar live, dar sincer… as prefera sa faca playback! Strica bunatate de melodie, serios. Cantat live nu e acelasi lucru cu „am voce” sau „pot sa zbier”.
Acum ca am explicat si asta, mai vreau doar sa vorbesc despre cantatul in emisiuni: de cele mai multe ori, n-ai loc de nimic in studiourile televiziunilor, si platourile sunt de 4/4m, desi la televizor par intotdeauna imense. Deci adio instrumentisti, adio dansat… Iti mai ramane doar sa canti peste pozitiv/negativ, sau acapella. Numai sa ai noroc de microfon bun, fiindca si de el depinde cum te auzi!
Daca accepti sa canti peste negativ, s-ar putea sa ai niste surprize neplacute… Am foarte multi prieteni care si-au luat ‘tzepe’ pe la tv fiindca, desi au facut repetitii inainte si au stabilit cu sunetistii la ce nivel sa le ramana microfoanele, acei sunetisti s-au jucat tot cum au avut ei chef pana la urma, si evident – s-a auzit ca naiba intr-un final. Sunetistii iti pot da microfoanele foarte incet, sau ba tare ba incet, sau baga efecte in direct pe ele astfel incat tu sa suni cat se poate de nasol, desi poate ca de fapt te-ai descurcat extrem de bine. Unii prezentatori / producatori tv chiar cer intentionat sunetistilor emisiunii sa faca artistii sa sune cat mai nasol, pentru a atrage audienta („ia uite cat de praf canta aia!”). De cele mai multe ori aceste mici detalii se rezolva cu niste extra-bani inainte de concerte si emisiuni mai importante ca sa fie mai atenti la partea ta, desi astfel de lucruri n-ar trebui sa existe de la bun inceput 😐 E vorba de fair-play pana la urma.
Sper ca pe viitor sa fie cat mai multa lume care sa diferentieze cantatul live de playback… Si sper in special sa nu mai vad artisti care prostesc publicul, spunand ca ei canta live, cand de fapt au un cor de voci peste pozitiv! Ala nu e live!