Playlist de toamna cu accente optimiste – aflati povestea acestor cantece si ascultati-le pentru un vibe pozitiv
Astenia de toamna chiar exista si nici nu ar avea cum sa fie altfel cu atatea frunze ruginii, vreme schimbatoare si ploi raslete. E clar ca octombrie e luna melancoliei si, oricat de mult ne-ar placea sa ascultam cand si cand melodii in ton cu atmosfera generala, tot avem nevoie si de un boost de energie.
Nu de alta, dar cele mai indraznete proiecte incep tot acum, asa ca pentru idei noi, concentrare si un tonus invers proportional cu caracterul nostalgic al toamnei, iata mai jos un playlist pe care sa il ascultati din cand in cand, atat cat sa va asigurati doza necesara de energie, fara a uita insa, de anotimpul in care ne aflam.
Ramble On – Led Zeppelin
Daca pe unii toamna ii inspira sa viseze cu ochii deschisi, altii vor doar sa rataceasca prin lume, folosindu-se de toate sentimentele contradictorii pe care ni le ofera toamna. “Ramble On” de la Led Zeppelin vorbeste despre dragoste, pierdere, durere, dar si despre noi inceputuri.
“Ramble on/And now’s the time, the time is now/To sing my song/I’m goin’round the world, I got to find my girl/On my way/I’ve been this way ten years to the day/Ramble on/Gotta find the queen of all my dreams.”
Cum “Ramble On” a fost inspirat de romanul “The Lord of the Rings” de J.R.R. Tolkien, asa cum au declarat Jimmy Page si Robert Plant, cei care au compus cantecul, e clar ca toamna asta nu va ramane decat sa ascultati single-ul si sa porniti in propria aventura.
Viva la Vida – Coldplay
Nu, nu vom mai avea parte de prea multe dimineti senine, iar cea mai buna metoda de a combate ploaia, norii sau ceata este cantecul perfect pe care sa va treziti. Spotify si psihologul specializat in muzica David M. Greenberg au realizat un playlist cu cele mai bune 20 de piese de ascultat dimineata, iar pe locul 1 s-a clasat “Viva la Vida”, hitul celor de la Coldplay.
Cantecul are o orchestratie speciala, dar si referiri la istorie, traditie si un cadru care se incadreaza si in povestea toamnei, pastrand un aer optimist, mistic, care va determina sa credeti ca indiferent ce va propuneti in acea dimineata veti putea realiza pe parcursul zilei.
“I hear Jerusalem bells are ringing/Roman Cavalry choirs are singing/Be my mirror, my sword and shield/My missionaries in a foreign field/For some reason I can’t explain/Once you go there was never, never a honest world/And that was when I ruled the world.”
“Viva la Vida” a fost scris de catre toti membrii trupei pentru cel de-al IV-lea lor album din 2008. Liderul trupei, Chris Martin, a declarat ca titlul piesei, ca de altfel si al albumului, este inspirat de o pictura a artistei mexicane Frida Kahlo. Titlul (“Traiasca viata!”), ca de altfel si pictura vin in contradictie cu viata plina de suferinta a Fridei.
A Thousand Miles – Vanessa Carlton
Cand vine vorba despre tonus si energie, orchestratia este unul dintre punctele cheie. Vanessa Carlton a dat lovitura in 2002 cu “A Thousand Miles”, un cantec care ofera un vibe puternic, in mare parte datorita partilor in care Carlton canta la pian.
“Making my way downtown walking fast/ Faces pass and I’m home bound/ Staring blankly ahead just making my way/ Making a way through the crowd/ And I need you/ And I miss you/ And now I wonder/ If I could fall into the sky/ Do you think time would pass me by?/ ‘Cause you know I’d walk a thousand miles/ If I could just see you tonight.”
“A Thousand Miles”, cel mai important hit al Vanessei Carlton in Statele Unite ale Americii, face parte din albumul “Be Not Nobody” din 2002 si a fost scris, se pare, in memoria bunicului ei. Desi cantecul este despre iubirea pierduta, imbinarile de ritm si versuri fac din single unul mixt, al realitatii si al fanteziei. Ascultandu-l, veti avea senzatia ca puteti merge oriunde, oricand pentru a va implini visul.
California Dreamin’ – The Beach Boys
Ce conteaza cel mai mult intr-un playlist de toamna cu un vibe optimist si energic? Ritmul si mesajul am spune noi, asa ca din lista nu ar trebui sa lipseasca “California Dreamin’”, dar intr-o versiune ceva mai alerta decat cea originala, de la The Mamas and the Papas. Asadar, pentru perioada asta, varianta celor de la The Beach Boys pare cea mai potrivita.
“All the leaves are brown (all the leaves are brown)/ And the sky is grey (and the sky is grey)/ I’ve been for a walk (I’ve been for a walk)/ On a winter’s day (on a winter’s day)/ I’d be safe and warm (I’d be safe and warm)/ If I was in L.A. (if I was in L.A.)/ California dreamin’ (California dreamin’)/ On such a winter’s day.”
California Dreamin’ a fost scrisa in 1963 de catre John Phillips si Michelle Phillips. John a visat cantecul si a trezit-o pe Michelle pentru a-l ajuta sa il scrie. La acea vreme, cei doi faceau parte dintr-o formatie folk pe nume New Journeymen, trupa care apoi s-a transformat in The Mamas and the Papas.
Don’t Stop Me Now – Queen
Ori de cate ori simtiti ca nostalgia toamnei va copleseste, dati play acestui cantec si toate tristetea si melancolia cu siguranta se vor evapora. Freddie Mercury a scris “Don’t Stop Me Now” pentru albumul “Jazz” (1978) pe cand locuia in Elvetia. Cu acorduri de pian, chitara bass, tobe si, bineinteles, armonii vocale, piesa nu are cum sa nu va binedispuna.
“Tonight, I’m gonna have myself a real good time/ I feel alive and the world I’ll turn it inside out, yeah/ And floating around in ecstasy/ So don’t stop me now don’t stop me/ ‘Cause I’m having a good time, having a good time/ I’m a shooting star, leaping through the sky/ Like a tiger defying the laws of gravity/ I’m a racing car, passing by like Lady Godiva/ I’m gonna go, go, go/ There’s no stopping me.”
Dupa moartea lui Freddie Mercury, in 1991, Brian May a declarat ca piesa a fost scrisa intr-o perioada dificila si periculoasa pentru Freddie, etapa care, probabil, i-a si grabit sfarsitul. Totusi, datorita mesajului si a orchestratiei speciale, “Don’t Stop Me Now” este catalogata drept o piesa cu un vibe pozitiv, facand parte din coloana sonora a mai multor filme printre care “Shaun of the Dead (Lupta cu Zombi)”, “Hardcore Henry” sau “American Dad”. In plus, cantecul a fost votat de catre Top Gear “cea mai potrivita piesa pe care sa o ascultam cand conducem”.
Walking on Sunshine – Katrina & The Waves
Daca spunem ca “Walking on Sunshine” a fost tema de inceput a showului lui Al Murray “Happy Hour” e clar ca avem de-a face cu o piesa menita sa ne binedispuna. Si ce ar fi mai bine sa fredonam cand afara e urat si innorat decat “Walking on Sunshine”? Cantecul scris de Kimberley Rew pentru Katrina and The Waves in 1983 a fost initial o balada, insa Katrina Leskanich a decis sa ii dea o nota mult mai antrenanta.
“I used to think maybe you loved me, now I know that it’s true/ And I don’t want to spend my whole life, just waiting for you/ Now I don’t want you back for the weekend/ Not back for a day, no no no/ I said baby I just want you back/ And I want you to stay (Oh yeah now!)/ I’m walking on sunshine (Wow!)”
Cantecul a fost cel mai mare succes al formatiei pana la single-ul din 1997, “Love Shine a Light” si este perfect pentru o zi de toamna in care poate vremea, dorintele si tot ce ni se intampla nu se aliniaza conform planurilor noastre, insa ne incapatanam sa credem ca totul va fi bine pana la urma.
Autumn Song – Manic Street Preachers
Al treilea single de pe albumul “Send Away the Tigers” a fost lansat in iulie 2007 si a debutat pe locul 10 in UK Singles Chart. Interesant este faptul ca albumul contine alte cantece referitoare la anotimpuri, fanii Manic Street Preachers considerand ca fiecare dintre acestea este reprezentativ pentru membrii formatiei.
“So when you hear this autumn song/ Clear your heads and get ready to run/ So when you hear this autumn song/ Remember the best times are yet to come/ Now baby, what’ve you done to your hair?/ Is it just the same time of year/ When you think that you don’t really care?/ Now baby, what have you done to your hair?”
In vreme ce unii l-au catalogat un cantec trist, altii il vad ca pe un single optimist, care indeamna in a ramane tanar, chiar daca te apropii sau te afli deja in “toamna” vietii tale.
„Take Me Back to London” – Ed Sheeran ft. Stormzy
Si daca suntem la capitolul “playlist diferit, cu ceva accente de sezon, dar totusi fresh si optimist”, nu putem rata numarul 1 din UK Singles Chart. Asadar, inca din saptamana urmatoarea lansarii care a avut loc la final de august, remixul lui Ed Sheeran ft. Stormzy la “Take Me Back to London” se afla pe locul 1 in UK Singles Chart.
“Jet plane headed up to the sky (to the sky)/ Spread wings in the clouds, getting high (woo, woo)/ We ain’t hit a rave in a while (in a what?)/ So take me back to London/ Bass high, middle night, ceilin’ low (ceilin’ low)/ Sweat brow drippin’ down, when in Rome (when in Rome)/ No town does it quite like my home (they don’t)/ So take me back to London.”
Cantecul care apare pe cel de-al IV-lea album de studio al lui Sheeran, “Collaboration Project” este unul diferit de hiturile artistului, asa ca merge perfect in acest playlist care vina sa combata melancolia toamnei. Alert, antrenament, pe cea mai inalta pozitie in poate cel mai important clasament de muzica, ascultati-l in zilele in care nivelul energiei este jos si aveti nevoie de altceva pentru a va intra in ritm.