La Oradea, putem salva portile caselor stil Art Nouveau prin “adoptia” lor la initiativa unui ONG
O initiativa a privata ofera posibilitatea oamenilor sa ajute la salvarea patrimoniului local, prin “adoptarea” unei porti Art Nouveau. Sprijinirea initiativei se face prin donatii.
Specialistii asociatiei au descoperit ca mai multe porti cu specific Art Nouveau sunt intr-o stare avansata de degradare, cladirile in care sunt incorporate nefiind in acest moment parte din procesul amplu de reabilitate care are loc in Oradea. Este nevoie de acordul proprietarilor pentru refacerea simbolurilor Art Nouveau de pe aceste porti, mai ales ca au fost identificate simboluri originale, dar si o feronerie spectaculoasa care merita sa fie scoasa in evidenta.
Conform informatiilor oferite de ONG, “In Oradea exista cladiri exceptionale ca valoare patrimoniala, deja restaurate sau aflate in curs de restaurare, semnate de arhitecti celebri, dar exista si multe cladiri din fondul vernacular, al arhitecturii anonime, domestice, din care de multe ori sunt pastrasi doar martori disparati ai unei expresii unitare de epoca.”
Asociatia nu este la prima initiativa de reconditionare, un proiect similar este in desfasurare si pentru refacerea orgii din Sinagoga Sion. Informatii despre proiect sunt disponibile aici.
Orasul Oradea este inclus, inca din 2012, in reteaua europeana Art Nouveau, alaturi de alte orase cu asemenea cladiri de patrimoniu precum Viena, Budapesta, Barcelona.
Oradea s-a aliniat acestui fenomen artistic european prin programele de arhitectura care se poate observa pe un numar semnificativ de cladiri ca adevarate manifeste ale modernismului. Majoritatea edificiilor construite in perioada 1890-1914 face parte din acest curent, care intr-un interval de timp foarte scurt a schimbat aspectul arhitectural al orasului. Trasatura comuna a cladirilor este o decoratie florala, cu muguri, flori, frunze, frize cu arborele vietii, frunze de vita-de-vie, carcei si struguri, motive vegetale, motive zoomorfe stilizate, cu inimi, rozete, contururi de ou, simboluri organizate in retele decorative originale.
De anul trecut, Oradea are inclusiv un muzeu dedicat stilului Art Nouveau. Este primul astfel de muzeu din Romania.
Una dintre cladirile de patrimoniu din Oradea, Casa Darvas – La Roche, reabilitata integral, restaurata si amenajata, a devenit primul Muzeu Art Nouveau din Romania. Cladirea este emblematica pentru arhitectura Secession vienez.
Muzeul Art Nouveau din Casa Darvas, situata in strada Iosif Vulcan nr. 11, cuprinde expozitii permanente dedicate interioarelor oradene „La Belle Époque” – reconstituire a mediului ambiental burghez din Oradea, cu obiecte originale (mobilier, decoratii, documente), expozitii temporare, proiectii de tip video mapping in camera copilului, dar si spatii pentru ateliere de manufactura ale artistilor locali, sali de conferinta, teatru si spatii pentru evenimente.