Povestea adevarata care sta la baza productiei Neflix “The Dig”. Una dintre cele mai mari descoperiri arheologice din istoria Marii Britanii – un mormant regal care a schimbat datele istoricilor despre Evul Mediu Intunecat
În vara anului 1937, Edith Pretty, o vaduva bogata care locuia langa Woodbridge, un orasel din Suffolk, Anglia, il intalneste pe curatorul unui muzeu local pentru a discuta despre excavarea a trei movile de pământ de pe proprietatea ei, Sutton Hoo. Dupa ce Pretty a angajat un arheolog amator, autodidact in persoana lui Basil Brown, sapaturile au inceput in primavara urmatoare. In urmatorul an, Brown, caruia i s-au alaturat mai tarziu arheologi de la British Museum, a dezgropat cel mai valoros mormant medieval gasit vreodata in Europa. Datand din secolul al VI-lea sau al saptelea d.Hr., mormantul vechi de 1.400 de ani – despre care se crede ca aparține unui rege anglo-saxon – continea fragmente ale unei nave de 27 de metri lungime (structura originala din lemn se deteriorase) si o camera de inmormantare umpluta cu sute de comori opulente. Muzeul Britanic gazduieste astazi decoperirile.
In mormantul descoperit la Sutton Hoo ar fi fost ingropat un rege care a trait in partea de est a Angliei, cunoscut drept Raedwald, care se presupune ca ar fi murit in anul 624 sau 625. In mormantul sau au fost gasite numeroase artefacte, dar si o galera imensa. Pare ca regele a dorit sa ajunga pe lumea cealalta cu acea nava.
Galera a fost construita din lemn de stejar, insa ramasitele descoperite la Sutton Hoo au fost foarte afectate de trecerea timpului, mare parte din galera fiind putrezita.
Artefactele descoperite sunt, insa, expuse la British Museum. Regele a fost inmormantat cu zeci de bijuterii din aur, dar si cu o sabie cu maner din aur, cu mai multe pietre pretioase. Tot din aur a fost confectionata si o incheietoare de umar, dar si o catarama. In mormantul regal au mai fost descoperite un saculet cu monede de aur, farfurii de argint, linguri, dar si cupe pentru bauturi.
Tot in mormant a fost descoperit si un coif decorat cu imagini de razboinici luptatori. Aripile unui balaur formeaza sprancenele coifului. Cand a fost gasita, armura cu rol de protectie a capului era foarte deteriorata, sparta in sute de fragmente, insa restauratorii de la British Museum au reusit sa puna cap la cap toate piesele gasite.
“Descoperirile realizate in 1939 la Sutton Hoo au schimbat felul in care privim primii ani din istoria engleza”, spune Sue Brunning, curator al colectiei ce cuprinde artefactele de la Sutton Hoo, colectie expusa la British Museum.
“O perioada pe care o credeam a fi extrem de intunecata, se dovedeste de fapt a fi fost extrem de sofisticata. Cantitatea si calitatea artefactelor descoperite in interiorul mormantului, realizate cu extrem de multa indemnare, au schimbat felul in care noi privim acea perioada”, adauga Sue Brunning.
Filmul Netflix “The Dig” ii are in distributie pe Carey Mulligan – ea joaca rolul lui Pretty, cea care detine terenul pe care a fost descoperit mormantul, iar Ralph Fiennes joaca rolul lui Basil Brown, arheologul amator care a inceput sapaturile la Sutton Hoo.
Filmul este bazat pe cartea scrisa in 2016 de John Preston, nepotul lui Peggy Piggott, unul dintre arheologii care au facut parte din echipa care a lucrat la Sutton Hoo in 1939.
Pelicula urmareste, in mare, firul istoric si reuseste astfel sa prezinte publicului tanar descoperirile uriase realizate la Sutton Hoo. In plus, “The Dig” creioneaza rolul arheologilor, in a descoperi povesti nescrise.