Povestea cartilor furate de romani de la Londra si gasite in judetul Neamt. Fabulele lui Esop, manuscrisele lui Copernic si ale lui Galileo Galilei sunt evaluate la peste 2,5 milioane de lire
Opere de arta si manuscrise vechi de peste 500 de ani furate dintr-un depozit de la Londra in 2017 au fost descoperite zilele trecute in judetul Neamt. Printre acestea se numara Fabulele lui Esop si manuscrisele lui Nicolaus Copernic si Galileo Galilei.
In ianuarie 2017, aproximativ 200 de carti rare si manuscrise celebre in valoare de peste 2,5 milioane de lire sterline au fost furate dintr-un depozit din vestul Londrei de o banda de mafioti romani, intr-un jaf indraznet de tip „Mission Impossible”.
Printre titlurile gasiste sunt incluse si o editie a Fabulelor lui Esop din 1505, o copie a cartii „Despre miscarile de revolutie ale corpurilor ceresti” („De Revolutionibus Orbium Coelestium”) din 1566 a matematicianului si astronomului polonez Nicolaus Copernic si un manuscris cu tragediile dramaturgului antic grec Euripide, tiparit in 1503 la Venetia, de catre Aldus Manutius.
Colectia de fabule scrise de Esop este una dintre putinele lucrari tiparite de Aldus Manutius la Venetia in 1505, care au un text paralel in latina si greaca, indicand astfel popularitatea sa in timpul Renasterii.
Fabulele lui Esop evidentiaza diferite aspecte ale naturii umane. Se crede ca Esop a trait in Grecia antica intre 620 si 564 i.Hr. Printre cele mai recunoscute fabule ale sale se numara „Vulpea si strugurii”, „Broasca testoasa si iepurele”, „Fermierul si barza”, „Vantul de nord si soarele” sau „Furnica si lacusta”. Fiecare fabula plina de umor, perspicacitate si intelepciune ofera un avertisment cu privire la consecintele faptelor gresite. Morala sa simpla, dar eficienta, este larg utilizata si ilustrata in carti pentru copii.
Copia cartii „Despre miscarile de revolutie ale corpurilor ceresti” din 1566 a polonezului Nicolaus Copernic (1473-1543) este editia a 2-a a celebrului manuscris si valoreaza 275.000 de dolari. Prima editie, publicata in 1543, este expusa in Biblioteca Memoriala Bizzell din Oklahoma.
Nicolaus Copernic a fost unul dintre intemeietorii astronomiei moderne, iar cartea prezinta dovezile si argumentele acestuia in sprijinul teoriei heliocentrice privind sistemul solar, conform careia Pamantul se invarte in jurul Soarelui, avand Luna drept satelit. Aceasta teorie este considerata una fundamentala pentru istoria astronomiei.
In 1543 existau putine dovezi ca Pamantul se misca, iar ideile lui Copernic, dezoltate si cercetate timp de 40 de ani, se afla in contrast cu teoria geocentrista a lui Ptolemeu, care plaseaza Pamantul in centrul Universului. Viziunea lui Copernic a fost aceea ca Universul este un sistem coerent si integrat, unde toate planetele se misca impreuna in armonie, in jurul Soarelui, aflat in centrul sistemului.
„Tragoedia septendecim” scrisa de Euripide (circa 484 – 406 i. Hr.) a fost tiparita in februarie 1503, la Venetia de catre Aldus Manutius.
Euripide
Editia printata in limba greaca contine patru piese (Medea, Hippolytus, Alcestis si Andromache) care au fost publicate anterior la Florenta in jurul anului 1495. „Electra” a fost publicata abia in 1545. Aceasta carte a ramas cel mai important text tiparit al lui Euripide pana in secolul al XVIII-lea.
Euripide face parte din celebra triada a dramaturgilor eleni, alaturi de Eschil si Sofocle, care au pus bazele tragediei clasice. Acesta a fost primul scriitor antic grec al tragediei preocupat de prezentarea psihologiei feminine in diferite nuante si ipostaze, a creat conflicte si a schimbat accentul asupra problemelor sufletesti ale oamenilor.
Din vasta sa opera de circa 90 de piese s-au pastrat doar 17 tragedii si o drama satirica. Inovator al teatrului antic grec, Euripide a introdus elemente tragice si comice, iar compozitia tragediei a fost completata cu intriga, prologul si asa-numitul „deus ex machina”. Printre operela sale tragice se numara „Troienele”, „Fenicienele”, „Heraclizii”, „Oreste”, „Hecuba” si „Medeea”.
Cartile rare si manuscrisele extrem de valoroase pentru patrimoniul cultural international au fost gasite intr-un garaj in judetul Neamt, in urma unor cercetari amanuntite desfasurate timp de 3 ani. Operele urmau sa ajunga la o licitatie de carte desfasurata in Las Vegas in 2017.
Conform publicatiei Telegraph, colectia de carti si manuscrise furate apartinea a trei colectionari de carti diferiti. Printre operele furate sunt incluse si primele editii de lucrari semnificative din secolul al XVII-lea ale astronomului italian Galileo Galilei si ale omului de stiinta Isaac Newton, un exemplar rar al Divinei Comedii a celebrului poet italian Dante Alighieri din 1555, cat si schite de arta ale pictorului spaniol din secolul al XVIII-lea Francisco Goya.