Lumea se vede mai frumoasa cu Maybelline. Povestea reala din culisele serialului „„Legea Lidiei Poët” (The Law According to Lidia Poët)” de pe Netflix. Scenariul este inspirat de viata primei femei careia i-a fost permisa practica avocaturii in Italia.
E momentul tau pentru o pauza de bine. Lumea e mai frumoasa cand ai grija cu ce-ti hranesti trupul si mintea, ce informatii te inconjoara, cum iti cladesti increderea de sine, ce alegi sa citesti si ce produse cosmetice alegi sa-ti reprezinte dorintele de frumusete si sa te ajute sa ti le indeplinesti.
Lumea se vede mai frumoasa cu Maybelline.
Unul dintre cele mai vizualizate seriale de pe Netflix ale momentului este „Legea Lidiei Poët” (The Law According to Lidia Poët), o drama de epoca in sase episoade care ecranizeaza povestea primei femei avocate din Italia.
Protagonista seriei este Matilda De Angelis, o actrita italiana in ascensiune, cunoscuta pentru aparitia din „The Undoing” alaturi de Nicole Kidman si Hugh Grant.
Creata de Guido Iuculano si Davide Orsini, mini-seria este bazata pe o poveste reala de la sfarsitul secolului al XIX-lea, din Torino, cand Lidia Poët s-a aflat intr-o disputa juridica pentru a i se permite sa profeseze ca avocata, dupa ce un ordin judecatoresc ii interzisese acest lucru.
Potrivit sinopsisului de pe Netflix, scenariul porneste de la decizia Curtii de Apel din Torino de a declara ilegala admiterea Lidiei Poët in barou, impiedicand-o astfel sa practice avocatura pentru simplul fapt ca este femeie.
Fara bani, dar plina de mandrie, tanara Lidia (Matilda De Angelis) obtine o slujba la firma de avocatura a fratelui ei, Enrico (jucat de Pierluigi Pasino), si se pregateste sa faca apel pentru a anula hotararea curtii de justitie. Folosind o abordare extrem de moderna pentru acele vremuri, Lidia ofera asistenta unor suspecti, cautand adevarul dincolo de aparente si de idei preconcepute. Cumnatul ei, Jacopo Barberis (jucat de Eduardo Scarpetta), un jurnalist misterios, ii strecoara informatii, devine aliatul ei si ii arata universul ascuns din spatele societatii misterioase si periculoase din Torino.
In roluri importante mai joaca Sara Lazzaro care o interpreteaza pe Teresa Barberis, sotia conservatoare a lui Enrico, Sinead Triuzzi o joaca pe Marianna, fiica lui Enrico care este inspirata de spiritul progresist al Lidiei, iar Antonio Folletto il interpreteaza pe Andrea, iubitul Lidiei.
Trailerul seriei poate fi urmarit mai jos.
In realitate, Lidia Poët s-a nascut in 1855 in Traverse, Italia, fiind cea mai mica dintre cei patru frati si trei surori. Serialul utilizeaza povestea ei ca punct de plecare dar divagheaza de la faptele istorice.
Lidia Poër a urmat cursurile Universitatii din Torino, unde si-a luat licenta in drept in iunie 1881, scriind o teza despre statutul femeii in societate si despre dreptul de vot al femeilor. Doi ani mai tarziu, a fost admisa in Ordinul Avocatilor si Procurorilor din Torino. Cu toate acestea, a practicat avocatura doar trei luni inainte de a fi radiata din barou. In 1920, cand avea 65 de ani, Poët a fost in sfarsit admisa in barou, datorita unei legi din 1919 care permitea femeilor sa profeseze ca avocati.
Serialul Netflix foloseste aceste date ca un cadru de desfasurare al actiunii dar fiecare din cele sase episoade este structurat in jurul cate unui caz rezolvat de catre Poët. Personajul ei este construit asemenea marilor detectivi din roluri de televiziune precum Sherlock Holmes sau Hercule Poirot.
Istorica Clara Bounous, care a scris biografia „Lidia Poët: Una Donna Moderna” (Lidia Poët: o femeie moderna)”, a declarat pentru Italy 24 News despre serial ca „nu este o biografie, nu este povestea adevarata a Lidiei. Nu ii spune pe deplin povestea, dar face totusi cunoscut, cel putin, numele Lidiei Poët.”
Marilena Jahier Togliatto, o nepoata indepartata a avocatei si una dintre singurele rude in viata ale lui Poët, a declarat pentru publicatia italiana La Stampa ca exista diferente mari intre viata Lidiei si serialul de pe Netflix, spunand ca au fost introduse prea multe elemente fictive pentru gustul ei. „Ea nu a trait niciodata intr-o vila din Torino. A locuit in Pinerolo, intr-o casa istorica din centru, deasupra arcadelor. De ce a fost nevoie sa denatureze istoria? Era deja suficient de aventuroasa daca ramanea fidela realitatii”, a spus Togliatto.
In plus, Togliatto a adaugat ca Enrico, fratele Lidiei, nu era casatorit desi personajul sotiei sale joaca un rol cheie in serialul Netflix. Fratii Poët locuiau singuri, inconjurati de servitori, fiind o familie instarita, orientata spre ascensiunea profesionala.
In realitate, Lidia Poët a fost angajata in cauze feministe pe tot parcursul vietii sale, aderand la Consiglio Nazionale delle Donne Italiane (Consiliul National al Femeilor Italiene) la infiintarea acestuia in 1903, si a militat pentru acordarea votului femeilor.
Desi si-a luat licenta in drept in 1881, a participat la practica judiciara, a asistat la sedintele tribunalelor si a sustinut mai multe examene pentru Ordinul Avocatilor din Torino, i s-a spus ca inscrierea numelui ei pe tabloul avocatilor „nu a fost pe placul” biroului procurorului general care a depus o plangere impotriva ei. Ulterior, instanta a considerat ca inscrierea ei este ilegala, procurorul general a argumentat ca femeilor le era interzis prin lege si prin politica publica sa detina astfel de posturi.
A urmat o revolta publica, cel putin 25 de ziare italiene au sustinut-o pe Poët si au militat pentru rolurile publice ale femeilor in societatea italiana. Astfel, in 1919, in Italia s-a votat pentru ca ca femeilor sa li se permita detinerea anumitor functii publice. Un an mai tarziu, in 1920, la varsta de 65 de ani, a devenit prima femeie avocata din Italia.
Poët a ramas activa pentru tot restul vietii sale in miscarea internationala a femeilor. Nu s-a casatorit niciodata, nu a avut copii si s-a stins din viata in 1949, la varsta de 94 de ani.
In prezent, nu exista biografii dedicate acestui personaj istoric in limba engleza, dar pentru cunoscatorii de italiana exista „Lidia e le altre. Pari opportunità ieri e oggi: l’eredità di Lidia Poët” (Lidia si celelalte. Egalitatea de sanse ieri si azi: mostenirea Lidiei Poët) publicata anul trecut de Chiara Viale – poate fi achizitionata aici.
Lumea se vede mai frumoasa cu Maybelline si totul e mai frumos atunci cand ai grija cu ce-ti hranesti trupul si mintea, ce informatii te inconjoara, cum iti cladesti increderea de sine, ce alegi sa citesti si ce produse cosmetice alegi sa-ti reprezinte dorintele de frumusete si sa te ajute sa ti le indeplinesti.
New York e o stare de spirit, traita la superlativ. Maybelline isi gaseste inspiratia in pulsul metropolei, încurajandu-ne să exploram si sa ne afirmam creativitatea, pentru ca „if it last it NY it lasts anywhere”…
Uplift yourself si descopera produsele cu formule avansate si texturi revolutionare care iti transmit energia vibranta a New Yorkului si curajul de a fi tu insuti.