„Trilogia Creanga”, un spectacol de teatru radiofonic in format podcast disponibil gratuit. Alte 100 de povesti sunt si ele disponibile publicului
“Trilogia Creanga” este o noua initiativa culturala oferita de Teatrul Gong din Sibiu si ofera un spectacol de teatru radiofonic in regia Evei Labadi, o serie care reuneste povestile „Fata babei si fata mosneagului”, „Punguta cu doi bani” si „Ursul pacalit de vulpe”.
Inregistrarile sunt deja disponibile online, gratuit, pe website-ul institutiei. Fisierele audio vor putea fi accesate timp de un an. De asemenea, sunt disponibile si alte 100 fisiere audio in „Meniul cu povesti soptite”, tot pe website-ul teatrului.
Cele trei povesti din “Trilogia Creanga” prind viata prin interpretarea actorilor teatrului din Sibiu: Daniela Dragomir, Gabriela Mitrea, Lucia Barbu, Adrian Prohaska, Anton Balint si Charlie Falamas.
De curand, si poetul Mihai Eminescu ajunge mai aproape de public cu ajutorul tehnologiei. Manuscrisele, notele sau corespondenta lui Mihai Eminescu sunt disponbile publicului in format digital. Copiii pot invata si altfel limba romana pentru examen.
Memorialul Ipotesti, locul unde poetul si-a petrecut o mare parte din viata devenit muzeu, pune la dispozitie publicului larg un proiect digital prin care manuscrisele, notele, insemnarile, corespondenta si documentele care i-au apartinut lui Mihai Eminescu si se afla in proprietatea lor pot fi studiate online gratuit. Toate documentele sunt disponibile pe pagina www.eminescuipotesti.ro, in sectiunea Fondul Documentar, unde se regasesc varianta scanata a textului, dar si cea transcrisa si comentata de custozii muzeului.
Initiativa de digitalizare a inceput in luna octombrie si continua inca, reprezentatii muzelului specificand ca ”Printre acestea, cititorul va recunoaste sursa de inspiratie pentru unele studii biografice, va avea surpriza unor informatii sau imagini noi, va putea descoperi caligrafia delicata sau exprimarea reverentioasa specifica secolului XIX”.
Muzeul din Ipotesti nu este singurul care a inceput digitalizarea colectiilor sale. O suita de aplicatii romanesti ale muzeelor si bibliotecilor sunt disponbile online, dar si o serie de carti romanesti pentru descarcat gratuit.
Aplicatia Muzee si Colectii din Romania, disponibila doar in Google Store, a fost dezvoltata de catre Asociatia Prietenii Muzeului National de Istorie a Romaniei, in colaborare cu Institutul National al Patrimoniului, si pune la dispozitia utilizatorilor lista completa a muzeelor din Romania, 943 de institutii.
Monumente Romania, disponibila doar in Google Store, este un ghid digital cu informatii despre aproximativ 20.000 de monumente istorice din Romania, monumente ce includ case, ansambluri urbane si rurale, biserici, manastiri, cetati, castele, statui, cruci, morminte si multe alte categorii, fara a fi listate insa situri arheologice.
Muzeul Hartilor, Muzeul Satului si Muzeul Literaturii Romane au propriile aplicatii care va completeaza experienta muzeala, oferind si mult mai multa informatie si conexiuni utile intre lucrarile pe care utilizatorul le exploreaza online sau offline.
Cea mai recenta aplicatie culturala romaneasca vine din partea Bibliotecii Judetene din Arad, care a lansat o colectie de peste 300 de carti si 30.000 de ziare, reviste si periodice din secolele XIX si XX, o parte dintre ele fiind disponibile pentru descarcare gratuita in format PDF.