Un nou serial Netflix celebreaza hainele pe care le iubim. „Povestile hainelor” este opusul ideilor promovate de Marie Kondo.
„Worn Stories” sau „Povestile hainelor” este o noua serie Netflix disponibila in Romania incepand cu 1 aprilie. Include opt episoade de cate 30 de minute care spun povesti despre semnificatia diferitelor articole de imbracaminte din dulapurile unor oameni diversi.
Indiferent daca este vorba despre o pereche de cizme care reprezinta un simbol al supravietuirii, o rochie care aminteste de o insanatosire sau o uniforma care reafirma identitatea cuiva, serialul evidentiaza importanta hainelor in vietile celor care le poarta prin intermediul povestilor.
Seria nu vede hainele ca un rezultat al modei dar ca elemente incarcate cu energie, poveste si emotie. Ideea nu este noua, a mai fost explorata si in carti precum „Women in Clothes’ din 2014 de Sheila Heti, Leanne Shapton si Heidi Julavits.
Serialul este realizat in colaborare cu Emily Spivack si este bazat pe cartea cu acelasi nume scrisa de ea si devenita fenomen in 2017. In introducerea primei sale carti, Spivack isi pozitioneaza garderoba ca mai mult decat un simplu depozit pentru haine: este, pentru ea, „o arhiva in evolutia experientelor, aventurilor si amintirilor”.
Produs de Jenji Kohan, cunoscuta pentru „Weeds” si „Orange Is the New Black”, fiecare episod din „Worn Stories” este structurat tematic si vorbeste despre „comunitate”, „pierdut si gasit” sau „iubire”. Sunt marturii despre excursii in locuri precum o gigantica curatatorie chimica din Las Vegas sau un centru pentru pensionarii coreeni din Queens, New York.
Pe langa povestile incarcate de nostalgie, seria aprofundeaza probleme sociale precum drepturile comunitatii LGBTQ + si modul in care sunt tratati prizonierii in inchisoare.
Printre personajele alese apar figuri celebre precum vedeta latino Charo, astronautul Mike Massimino sau Tim „Sexy Sax Man” Cappello. Episodul al patrulea este dedicat evolutiei umane si il urmareste pe Spirit, un adolescent de 13 ani care se identifica drept non-binar, in timp ce se pregateste pentru B’Nai Mitzvah – termenul neutru din punct de vedere al genului pentru un Bar Mitzvah. Un segment din episodul al cincilea prezinta un fost detinut numit Antwan care a invatat sa coasa in inchisoare modificandu-si uniforma. La 41 de ani, si-a cumparat prima camasa.
„O multime de povesti se invart in jurul temelor culturale si identitate sexuala ”, spune Morgan Neville, unul dintre producatori. „Ce vreau sa imbrac, care poate fi armura mea sau talismanul meu privat, care imi ofera o putere superioara pentru a iesi in lume? Cred ca toti ne putem raporta la asta ”.
Pentru Emily Spivack, inspiratia pentru acest proiect i-a venit in timp ce se uita la dulapul ei. „Era 2009 sau 2010, ma uitam in dulapul meu si m-am gandit: „Oh, am purtat asta cand am calatorit aici. Am cumparat-o la o piata de vechituri. Acest pulover imi aminteste de bunica mea. Mi-am vazut dulapul ca pe o arhiva de amintiri si experiente.”
A inceput sa scrie despre originile hainelor sale dar si-a dat seama repede ca era mai interesata de povestile altora decat de ale ei. Asa s-a nascut juggernaut-ul multimedia „Worn Stories”. Ideea a dat nastere la doua carti intrate in lista celor mai bine vandute din New York Times, Worn Stories (2014) si Worn In New York (2017), un blog pentru Muzeul Smithsonian; un proiect pentru Muzeul Metropolitan de Arta si chiar o linie de tricouri pentru fostul presedinte Barack Obama.
Spivack a povestit pentru Netflix ca Presedintele Obama „a spus ca il obosesc deciziile si ca vrea sa deschida un stand pentru tricouri in Honolulu care vinde doar tricouri albe de dimensiuni medii. Asadar, i-am facut o instalatie numita „Medium White Tee”, iar presedintele Obama mi-a trimis ulterior o nota de multumire scrisa de mana ”.
Autoarea are o aparitie in cel de-al treilea episod al seriei in care vorbeste cu mama ei despre prima tinuta pe care a purtat-o vreodata.