Care e pozitia pentru somn care va ajuta sa va odihniti mai bine si e sprijin pentru sanatatea inimii. Cum e bine sa dormiti in functie de afectiunile dvs
Se investeste mult in calitatea saltelei sau a pernei, avem perna cu memorie, adaptata pentru pozitia gatului si pentru inaltime, avem bratari si ceasuri care analizeaza calitatea somnului si modul in care respiram in timp ce dormim, dar bunicii nostri stiau fara prea multe studii ca e mai importanta pozitia in care dormi nu doar ca sa te odihnesti mai bine, ci si ca sa fii mai sanatos.
De exemplu, dormitul pe partea stanga poate fi benefic pentru persoanele cu boala de reflux gastroesofagian, dar ar putea avea efecte negative asupra inimii.
Un studiu din 2022 a aratat ca dormitul pe partea stanga reduce semnificativ expunerea esofagului la acid si ajuta la eliminarea acestuia mai rapid decat dormitul pe partea dreapta.
Exista insa si unele dovezi ca dormitul pe partea stanga ar putea avea efecte negative asupra inimii.
In 1997, cercetatorii au observat ca dormitul pe o parte determina schimbari in activitatea electrica a inimii, masurate cu un electrocardiograma (ECG). Intr-un studiu din 2018, cercetatorii au descoperit ca dormitul pe partea stanga modifica activitatea ECG la participanti, deplasand si rotind inima.
Cand participantii dormeau pe partea dreapta, nu au fost observate aproape nicio schimbare in activitatea ECG, iar inima ramanea stabilizata de mediastin (tesutul dintre plamani). Cercetatorii au concluzionat ca aceste schimbari se datoreaza pozitiei inimii si echipamentului de testare, fara a afecta functia electrica a inimii.
Unii specialisti considera ca dormitul pe partea dreapta ar putea comprima vena cava, insa nu exista dovezi care sa arate ca acest lucru ar creste riscul de insuficienta cardiaca.
Un studiu din 2018 a constatat ca majoritatea participantilor cu o boala a muschiului cardiac numita cardiomiopatie dilatativa preferau sa doarma pe partea dreapta. Totodata, o analiza din 2019 a aratat ca nu exista diferente semnificative in sanatatea gravidelor sau a fetusilor atunci cand dorm pe partea stanga sau dreapta. Multi medici recomanda dormitul pe partea stanga in sarcina, pentru a evita presiunea asupra ficatului. Cu toate acestea, dormitul pe partea dreapta poate usura sarcina inimii prin prevenirea presiunii asupra venei cave inferioare.
Daca nu aveti apnee in somn sau probleme respiratorii, dormitul pe spate poate fi o alta optiune. Dormitul pe burta poate ameliora apneea si sforaitul, dar poate provoca dureri de gat si spate.
Unii oameni au constatat ca dormitul pe un pat inclinat sau cu o perna suplimentara in spate ajuta la respiratia nocturna.
Incercati sa gasiti un confort cat mai mare pentru somn, se stie si e demonstrat stiintific ca lipsa somnului sau somnul de proasta calitate cresc riscul de boli cardiace si alte afectiuni. Este important sa va odihiti bine pentru a mentine o sanatate cardiaca optima, indiferent de pozitia de somn aleasa.