In judetul Prahova exista un bilet unic pentru vizitarea tuturor muzeelor. Biletul se poate folosi in 30 de zile si costa doar 30 de lei pentru 28 de obiective turistice
Printr-o decizie a Consiliului Judetean care vrea sa incurajeze descoperirea muzeelor din judetul Prahova, a fost aprobat un bile tunic, care costa 30 de lei pentru adulti si 15 lei pentru pensionari si 7.5 lei pentru elevi si student. Cu acest bilet, timp de 30 de zile, se pot vizita cele 28 de obiective turistice muzeale din Prahova.
Descopera muzeele Ploiestiului: Muzeul Ceasului este unicat in Romania si ilustreaza evolutia mijloacelor de masurare a timpului pe o perioada de peste 400 de ani, de la mijlocul secolului al XVI-lea pana in prima jumatate a secolului XX.
Patrimoniul muzeului cuprinde cadrane solare, nisiparnite, ceasuri arzatoare, ceasuri de buzunar, de interior si de calatorie, ceasuri curiozitati, cronometre de marina, cu un repertoriu decorativ caracteristic epocilor in care au fost create, de la Renastere la Art Deco.
Cele mai vechi exponate din colectie sunt doua ceasuri de masa astronomice datand din anii 1544 si 1562, creatii ale orologierilor Jakob Acustodia din Blois, respectiv Jeremias Metzker din Augsburg. Spectaculoase pentru public sunt tablourile cu ceas, unele dintre acestea avand si mecanisme muzicale sau animate, asa cum sunt „Ceasu1 potcovarului” si „Arena de circ”. Cea mai importanta categorie de ceasuri, prin numar si valoare, o reprezinta ceasurile de buzunar, prevazute cu mecanisme din ce in ce mai perfectionate, cu carcase ornamentate cu motive vegetale, geometrice, compozitii diverse, realizate prin tehnici multiple – emailare, gravare sau pictare. Detalii complete despre exponatele muzeului si orar de vizitare, aici.
Muzeul de Arta Ploiesti se afla intr-un palat impresionat, iar colectiile de arta cuprind lucrari de Gheorghe Tattarescu, Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Stefan Luchian, dar si de generatia anilor ’30 si artisti contemporani.
Patrimoniul muzeului este alcatuit din arta romaneasca moderna si contemporana, iar colectia de pictura a debutat in 1931, aici regasindu-se evolutia genului, stilurilor si influentelor europene asupra picturii romanesti de sevalet din ultimele doua secole.
De asemenea, este bine reprezentata generatia anilor ’30, prin lucrari de Theodor Pallady, Gheorghe Petrascu, Nicolae Tonitza, Samuel Mützner, la care se adauga diferite generatii de artisti contemporani, cum ar fi Corneliu Baba, Alexandru Ciucurencu, Ion Tuculescu, Constantin Piliuta, Ion Salisteanu, Vasile Celmare, Vasile Grigore, Marius Cilievici, Viorel Margineanu, Ion Bitan si multi altii.
Palatul a fost initial o resedinta particulara a omului politic si bancherul Ghita Ionescu (1833-1898), ridicat dupa planurile arhitectului roman Leonida Negrescu, format la École des Beaux Arts din Paris.
Spatiul interior se desfasoara pe trei niveluri: demisol, parter si etaj, unde doua scari din marmura alba marcheaza accesul. Decoratia interioara este in stilul neobaroc, cu influenta si realizare italiana. Palatul a pastrat sobele originale, cu cahle de Boemia, dintre care cea mai importanta este caminul monumental pe doua niveluri, realizat in faianta de Meissen, cu un medalion pictat reprezentand un castel de pe Rin. Detalii despre programul de vizitare, aici.
Una dintre cele mai vechi si mai bine conservate case din Romania este Muzeul „Casa de Targovet din secolele al XVIII-lea – al XIX-lea”, care se afla in Ploiesti.
Cladirea muzeului este monument de arhitectura care apartine tipului de casa taraneasca de epoca, construita in jurul anului 1785, fiind caracteristica targurilor prahovene. Este cunoscuta sub numele de ”Casa Hagi Prodan”, care are o decoratie in stuc realizata in jurul anilor 1825 – 1830, cu motive ornamentale florale, rezonanta tarzie a stucaturilor brancovenesti.
Casa a fost locuita pana in primele decenii ale secolului al XX-lea, apoi restaurata dupa primul razboi mondial, prin grija lui Nicolae Iorga, de arh. Toma T. Socolescu, devenind primul muzeu din istoria Ploiestilor. Detalii despre program, aici.
Din lista muzeelor care se pot vizita cu biletul unic, la Ploiesti mai sunt si Muzeul Judetean de Arta Prahova „Ion Ionescu-Quintus”, Colectia de Arta ”Avocat Aldea N. Neagoe”, Muzeul Omului, Muzeul Acvariul, Muzeul Petrolului, Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova, Muzeul Ceasului ”Nicolae Simache”, Muzeul ”Ion Luca Caragiale”, Muzeul ”Casa de Targovet din secolul al XVIII-lea – al XIX-lea”, Muzeul Memorial ”Nichita Stanescu” si Muzeul ”Paul Constantinescu”.
La Campina, se pot vizita cu acest bilet unic Muzeul memorial ”Nicolae Grigorescu”, iar daca sunteti in excursie in zona Dealu Mare, la crame, puteti descoperi si Muzeul ”Conacul Bellu”(Urlati), Muzeul ”Foisorul Bellu” (Urlati) si Muzeul ”Crama 1777” (Valea Calugareasca).
La Valenii de Munte sunt disponibile colectiile din Muzeul “Natura Vaii Teleajenului”, Muzeul de Arta Religioasa ”Nicolae Iorga” si Muzeul de Etnografie a Vaii Teleajenului”.
Intreaga lista cu obiective este disponibila aici.
Si la Brasov exista aceasta initiativa de bilet unic pentru obiectivele turistice. Turistii pot achizitiona online biletul unic prin intermediul caruia pot fi vizitate muzeele brasovene si cele doua biserici monument de interes pentru publicul larg, Biserica Neagra si Biserica Sf. Nicolae.
Biletul a fost initial lansat in format fizic, ,Brasov Visit Ticket, iar acum acesta va putea fi achizitionat si online, fiind vandut prin intermediul platformei Booktes.com. Mai mult, biletul poate fi cumparat si de pe website-urile institutiilor muzeale sau la intrarea in fiecare obiectiv, prin accesarea unui cod QR.
La cumpararea Brasov Visit Ticket, posesorul va primi prin email o harta cu obiectivele incluse si o brosura cu descrieri si fotografii de la fiecare obiectiv turistic.
De asemenea, si Oradea are un program de stimulare a turismului local. Pentru al treilea an consecutiv, Oradea ofera intrari gratuite la muzee pentru turistii care stau mai mult de doua nopti in oras.
Pentru minim doua nopti consecutive intr-unul dintre hotelurile partenere, turistii pot avea acces gratuit la Muzeul Tarii Crisurilor, Muzeul Orasului Oradea – Complex cultural, Muzeul Istoriei Evreilor, Casa Darvas – La Roche si Sinagoga Sion.
Mai mult, pentru a incuraja descoperirea orasului, din pachet mai face parte si un card de transport public gratuit pentru 24 de ore. Totodata, o serie de oferte si reduceri sunt disponibile la restaurantele si cafenele din oras.