Teatrelli anunta noua premiera a regizorului Eugen Jebeleanu cu „Lupte si metamorfoze”. Spectacolul il aduce la Bucuresti pe scriitorul francez Édouard Louis. In distributie sunt Mariuca Bosnea, Serban Ghilvaci si Niko Becker.
Teatrelli anunta o noua premiera a regizorului Eugen Jebeleanu cu ,,Lupte si metamorfoze’’, un spectacol care il aduce pe scriitorul francez Édouard Louis la Bucuresti.
Eugen Jebeleanu incheie cea de-a doua etapa de lucru la Teatrelli cu “Lupte si metamorfoze”, o continuare a explorarilor artistice pe o tema unitara: relatia cu trecutul, cu notiunea de familie.
Textul porneste de la romanul “Luptele si metamorfozele unei femei” si fragmente din “Cine l-a ucis pe tata?”, semnate de Édouard Louis.
Scriitorul supranumit copilul teribil al literaturii franceze va fi prezent la Bucuresti cu ocazia premierei spectacolului, programata pe 22 februarie. Cititorii il vor putea intalni si in cadrul unui eveniment special, organizat vineri, pe 23 februarie, in dialog cu regizorul Eugen Jebeleanu. Ziua se va incheia cu o a doua reprezentatie a spectacolului la Teatrelli.
Dupa productia „Baiatul vaduva” dupa „Tom à la ferme” de Michel Marc Bouchard, Eugen Jebeleanu revine la Teatrelli pentru o a doua etapa de lucru – o montare care abordeaza teme similare, insa din perspective diferite.
“Lupte si metamorfoze” exploreaza relatia copil-parinte si vorbeste despre ce mostenim si ce ducem mai departe. Mariuca Bosnea si Serban Ghilvaci fac parte din distributia spectacolului. Lor li se va alatura pe scena Niko Becker, care semneaza si universul sonor al productiei. Scenografia ii apartine artistei Velica Panduru.
Textele care stau la baza spectacolului – ambele scrise de Édouard Louis, trateaza teme relevante pentru generatia tanara de azi.
Spectacolul abordeaza constructia identitatii in societatea contemporana, diferentele de clasa sociala si impactul acestei disfunctii in viata intima, descoperirea si asumarea homosexualitatii, politicul care influenteaza traiul oamenilor de rand, infrangerile si ratarile individuale si colective dar si speranta ca o noua revolutie populara este posibila.
Jebeleanu a declarat ca prima lectura a cartilor lui Édouard Louis l-a afectat prin “tonul franc si fara pudoare pe care autorul il avea. Faptul ca spune lucrurilor pe nume, fara autocenzura, mi-a trezit interesul pentru a pune in scena aceasta scriitura cruda si necesara. Am inceput lucrul la acest proiect in primavara lui 2023, pe durata cursului pe care il predau la Masterul de Actorie din cadrul UNATC. Am construit spectacolul pentru acesti tineri actori, pentru a-i pune in valoare ca artisti creatori si pentru a crea un cadru in care vocea acestei noi generatii sa fie auzita. Intersectia dintre problemele generatiei lui Édouard Louis (care e si a mea) cauzate de confruntarile cu propriile radacini din mediul familial rural francez si framantarile noii generatii din Romania cu visele si deziluziile sale, cu luptele sale in combaterea arhaismului si a patriarhatului dar si iesirea din invizibilitate cu privire la abuzurile din campul muncii si protestele sale impotriva coruptiei si sistemului de sanatate contaminant de suprematia banului, e cheia conceptului regizoral.”
Pe langa teatru unde a fost desemnat cel mai bun regizor pentru spectacolul „Itinerarii. Intr-o zi lumea se va schimba” in gala premiilor UNITER 2021, Eugen Jebeleanu este cunoscut si pentru lungmetrajul „Camp de maci” care a rulat in cinematografele romanesti si internationale, fiind selectat in programul multor festivaluri straine. Urban.ro a stat de vorba cu Jebeleanu la vremea respectiva, mai jos puteti citi un interviu cu el.
Édouard Louis a impresionat lumea literaturii la doar 21 ani, cand a debutat cu Sfarsitul lui Eddy Bellegueule (En finir avec Eddy Bellegueule) – un succes rasunator, tradus in 20 de limbi si devenit bestseller in Franta.
Romanul sau autobiografic avea sa fie primul dintr-o serie de explorari ale violentei, saraciei, abuzului si discriminarii – teme recurente, izvorate dintr-un univers mai mult decat familiar autorului, nascut si crescut intr-un astfel de mediu. A fost tradus si in limba romana, disponibil aici.
In 2016, la doi ani de la debut, a publicat O istorie a violentei (Histoire de la violence) tradusa si in limba romana, iar in 2018 a lansat Cine l-a ucis pe tata? (Qui a tué mon père), despre conexiunea fragila si adesea alienata dintre un fiu si un tata — disponibila de asemenea in limba romana aici. Luptele si metamorfozele unei femei (Combats et métamorphoses d’une femme), romanul adaptat pentru prima data pentru o scena din Romania la Teatrelli, a fost publicat in 2021.