Skip to content

Premiera spectacolului „Lohengrin”, in regia lui Silviu Purcarete, la Opera Nationala Bucuresti. Reprezentatia are loc dupa 100 de ani de la momentul in care George Enescu a dirijat „Lohengrin” la ONB

La aniversarea celor 100 de ani ai Operei Nationale Bucuresti, principalul eveniment al stagiunii este premiera „Lohengrin” de Richard Wagner in regia lui Silviu Purcarete, scenografia Dragos Buhagiar, sub bagheta lui Tiberiu Soare. Spectacolul va avea trei reprezentatii – pe 8, 10 si 12 decembrie, de la ora 18:30.

Pentru reprezentatiile cu titlu de premiera, personajele sunt interpretate de tenorii Benjamin Bruns si Daniel Magdal, sopranele Petra Lang, Marta Sandu Ofrim, Diana Gouglina si Madeleine Pascu, baritonii Valentin Vasiliu, Catalin Toropoc, Vasile Chisiu si Dan Indricau si basii Marius Bolos si Filip Panait, alaturi de orchestra si corul Operei Nationale Bucuresti. De asemenea, spectacolul se bucura si de prezenta actorilor Istvan Teglas, Anda Saltelechi, Rares Florin Stoica si Alina Petrica.

Premiera are loc dupa 100 de ani de la momentul in care George Enescu a dirijat „Lohengrin” la Opera Nationala Bucuresti.

In 1921, prin hotararea Ministrului Artelor, Societatea particulara „Opera Romana” s-a transformat in institutie de stat, cu sediul la Teatrul Liric „Leon Popescu”, primul director fiind Scarlat Cocorascu.

Noua institutie, Opera Romana, a debutat in data de 8 decembrie 1921 cu spectacolul de opera „Lohengrin” de Richard Wagner, in regia lui Adalbert Markowski. La pupitrul dirijoral s-a aflat maestrul George Enescu, care, prin prezenta sa, a dorit sa sublinieze sprijinul si implicarea sa efectiva in realizarea acestui moment istoric.

Montarea operei „Lohengrin” este una dintre creatiile care solicita cel mai mult colectivul unui teatru liric si impune un inalt standard de calitate artistica.

Actiunea operei dureaza trei zile si se petrece in Anvers, pe tarmul raului Schelde, in Brabant (astazi, Belgia). Drama incepe prin scena in care contele brabant Friedrich de Telramund o acuza pe Elsa de Brabant ca si-ar fi ucis fratele mai mic, pe Gottfried.

Regele doreste sa auda si versiunea fetei, care neaga invinuirea si cere sa i se faca dreptate printr-un duel. Un cavaler va lupta pentru ea impotriva lui Friedrich, Lohengrin, care soseste din taramurile minunate ale Sfantului Graal si lupta pentru Elsa in schimbul promisiunii ca nu i se va cere sa-si dezvaluie identitatea.

Lohengrin il invinge pe Friedrich, salvand onoarea si numele Elsei si o ia de sotie.Prin disimulare si falsa umilinta, Ortrud se apropie de Elsa si reuseste sa-i trezeasca indoiala privind identitatea viitorului ei sot. A doua zi are loc casatoria lui Lohengrin cu Elsa, dar seara tanara isi incalca juramantul, cerandu-i cu insistenta sotului sa-si dezvaluie originea si numele. Acest gest il obliga pe Lohengrin sa-si dezvaluie identitatea, dar si sa paraseasca tinuturile Brabantului, pentru a reveni in cetatea Graalului, Montsalvat.

Silviu Purcarete este unul dintre cei mai cunoscuti regizori romani la nivel international, cu spectacole puse in scena in marile institutii culturale ale lumii.

Pe langa activitatea regiei de teatru, Silviu Purcarete este cunoscut si ca un foarte bun regizor de spectacole de opera: “La Boehme” de Puccini (Essen), “Parsifal” de Wagner (Scottish Opera), “Roberto Devereux” de Donizetti (Wiener Staatsoper), “Castor si Polux” de Rameau (Opera din Bonn) fiind printre spectacolele regizate de acesta.

Numele lui Silviu Purcarete este legat de colaborarea cu Teatrul National din Craiova (“Ubu rex cu scene din Macbeth”, “Titus Andronicus”, “Phaedra”, “Danaidele”, “Orestia”, “A douasprezecea noapte”), unde multe dintre spectacolele sale au fost invitate la numeroase festivaluri din intreaga lume: Avignon, Edinburgh, Tokio, Melbourne, Montreal, Glasgow, Varna ş.a.

Ulterior, Silviu Purcarete a devenit un apropiat al Teatrului National Radu Stanca din Sibiu, unde a montat “Lulu” , “Asteptandu-l pe Godot”, “Faust”, „Metamorfoze”, „Calatoriile lui Guliver”, „Povestea printesei deocheate”.

Publicul din Romania ii poate descoperi universul teatral si la Timisoara si Cluj Napoca, unde recent a avut mai multe montari, iar acum, pe scena Operei Nationale Bucuresti.

Biletele pot fi cumparate de pe tickets.operanb.ro si de la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti si costa intre 80-400 lei.

Citește în continuare