Premiile UNITER 2023 marii castigatori: cel mai bun spectacol „Seaside Stories”, in regia, lui Radu Afrim, Victor Rebengiuc si Costinela Ungureanu au primit premiul pentru cel mai bun actor in rol principal, iar Silviu Purcarete a fost desemnat cel mai bun regizor.
Aseara la Teatrul National din Timisoara a avut loc Gala Premiilor UNITER editia 2023. Gala a fost in acest an in Timisoara ca parte din Programul Capitala Europeana a Culturii.
Premiul pentru cea mai buna actrita in rol principal a fost castigat de Costinela Ungureanu, actrita a Teatrului din Craiova, pentru rolul Ellida Wangel din spectacolul „Femeia marii” de Henrik Ibsen, regia Andri Zholdak in timp ce Victor Rebengiuc a primit premiul pentru cel mai bun actor in rol principal pentru performanta sa din spectacolul Tatal, regia Cristi Juncu, spectacol care se joaca la Teatrul Bulandra.
Actrita Cendana Trifan a castigat premiul pentru „cea mai buna actrita in rol secundar” cu rolul Fiica din spectacolul „Mama” de Marta Barceló, in regia Marianei Camarasan, la Teatrul National „Radu Stanca“ Sibiu. Dan Pughineanu a primit premiul UNITER pentru „cel mai bun actor in rol secundar” pentru rolul Marlene, amfitrion din spectacolul „Opera de trei parale”, la Teatrul Excelsior din Bucuresti.
Actrita Ana Maria Marinca si regizorul lituanian Oskaras Koršunovas au anuntat premiul pentru cel mai bun spectacol al anului: „Seaside Stories” de Marius Chivu, Lavinica Mitu, Dan Alexe, Simona Gosu, Tudor Ganea, Nicoleta Dabija, Regia, scenariul, universul sonor Radu Afrim, scenografia Theodor Cristian Niculae, montat la Teatrul de Stat Constanta.
Marian Ralea a anuntat premiul pentru mai bun regizor: Silviu Purcarete pentru regia spectacolului „Antonin Artaud. Familia Cenci”, dupa Shelley si Stendhal, Teatrul National „Vasile Alecsandri” Iasi. Regizorul nu a fost present la ceremonie.
Purcarete a fost unul dintre regizorii care a reactionat cu o scrisoare deschisa, dupa anuntarea nominalizarilor si protestele unei pari a comunitatii de femei din teatru pentru ca nu au fost nominalizate.
George Mihaita si Oana Antonovici au prezentat premiul pentru Debut care i-a revenit Theodor Cristian Niculae pentru scenografia spectacolului „Seaside Stories” in regia lui Radu Afrim, la Teatrul de Stat Constanta.
Regizorul Laszlo Bocsardi a fost apreciat de Senatul UNITER pentru intreaga activitate, iar Razvan Mazilu a fost cel care a inmanat Premiul pentru intreaga activitate actritei Ida Jarcsek-Gaza.
Trupa de teatru independent Aualeu din Timisoara a fost ovationata in cadrul galei odata cu Premiul special pentru creativitate si rezistenta.
Regizorul Andrei Serban a transmis printr-un meaj video un laudatio pentru castigatoarea premiului pentru intreaga activitate in scenografie, Carmencita Brojboiu. „In teatru conteaza cel mai mult atmosfera, ea ii ajuta pe actori, ii inspira. Ca orice scenograf bun, tu intelegi arhitectura, desi nu esti arhitecta, tu creezi costume, desi nu esti fashion designer, dar niciodata nu te pui in prim plan. Noi regizorii avem nevoie de tine. Ma bucur ca in aceasta seara esti recunoascuta si celebrata. Te felicit!”.
„Ma simt norocoasa ca in cariera mea am avut sansa sa ofer ceva din bucuria jocului”, a spus Carmencita Brojboiu.
Premiul presedintelui UNITER a fost acordat in cadrul spectacolului de Dragos Buhagiar, ” unei munci de o viata, unei doamne, muzeograf, cercetator”, Doina Lemny, „care s-a ocupat de studierea lui Constantin Brancusi”.
„Dansa spunea ca Brancusi este un artist care si-a construit posteritatea”. Doina Lemny va fi, la Timisoara, anul acesta, curatorul celei mai importate expozitii dedicate lui Brancusi in Romania.
„Sunt foarte onorata sa primesc acest premiu. Brancusi a transformat atelierul intr-o adevarata scena, pentru ca in atelierul lui veneau artisti, performeri, dansatori, acolo au avut loc adevarate scene si discutii despre arta”, a spus istoricul de arta. Ea a povestit un episod din viata lui Brancusi: „La batranete, a primit vizita lui Eugen Ionescu. Hatru, il intreaba pe Istrati: Cine e asta? E dramaturg. Si ii spune lui Ionescu: ‘Nu-mi pasa de teatru’. Ionescu ii raspunde: Nici mie nu-mi place, de aceea scriu!”.