Presedintele Donald Trump, alaturi de Kid Rock, a semnat ieri un ordin executiv care vizeaza vanzatorii de bilete pentru spectacole live. Ce masuri exista in Europa pentru impiedicarea botilor care revand biletele

Presedintele Donald Trump a semnat luni un ordin executiv menit sa protejeze fanii impotriva „exploatarii revanzarii de bilete” si sa reformeze industria americana a biletelor pentru spectacole live.
Trump a semnat directiva in Biroul Oval, cantaretul Kid Rock fiind alaturi de el intr-o tinuta patriotica cu tematica drapelului american. Kid Rock a declarat ca utilizarea de catre vanzatorii de bilete a robotilor pentru a cumpara un numar mare de bilete la valoarea nominala si pentru a le vinde apoi cu profit este o mare problema in industrie.”
Ordinul denunta faptul ca vanzatorii de bilete folosesc „roboti si alte mijloace neloiale pentru a achizitiona cantitati mari de bilete de valoare nominala” si pentru a le revinde la „un pret enorm pe piata secundara, scumpind consumatorii”.
„Oricine a cumparat un bilet de concert in ultimul deceniu, poate 20 de ani, indiferent de politica sa, stie ca pretul este o enigma”, a spus Rock din Biroul Oval. „Cumperi un bilet de 100 de dolari, iar in momentul in care te duci la casa costa 170 de dolari… Dar, mai important, acesti roboti vin si obtin toate biletele bune la concertele tale preferate la care vrei sa mergi. Apoi sunt repuse imediat pe lista pentru o majorare uneori de 500%. Artistii nu vad niciun ban din aceste vanzari”. Rock a adaugat: „Mi-ar placea ca in viitor sa existe o legislatie care sa puna un plafon la revanzarea biletelor.”
Conform ordinului, Comisia Federala pentru Comert (FTC) trebuie sa colaboreze cu procurorul general al SUA, Pam Bondi, pentru a se asigura ca revanzatorii de bilete respecta legile privind concurenta; Bondi si secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, trebuie sa se asigure, de asemenea, ca revanzatorii de bilete respecta normele IRS.
Revanzarea de bilete prin boti (software automatizat) este o problema majora si in Europa, iar multe tari au luat masuri pentru a combate aceasta practica. Botii cumpara bilete la evenimente populare (concerte, meciuri de fotbal etc.) in cateva secunde si apoi le revand la preturi mult mai mari pe platforme secundare.
In 2019, UE a adoptat reguli care interzic utilizarea botilor pentru a cumpara bilete la scara larga. Operatorii trebuie sa fie transparenti cu privire la numarul de bilete disponibile. Autoritatile nationale pot lua masuri impotriva vanzarilor neautorizate.
In Marea Britanie folosirea botilor pentru cumpararea de bilete in scopul revanzarii este ilegala. Platformele secundare (ex: Viagogo, StubHub) trebuie sa ofere detalii despre vanzator si pretul original al biletului.
In Franta, revanzarea biletelor la preturi mai mari decat cele oficiale este interzisa, cu exceptia cazului in care exista permisiunea organizatorilor.
In Germania, organizatorii pot impune reguli stricte privind revanzarea biletelor. Site-uri precum Eventim si Ticketmaster blocheaza biletele cumparate prin boti.
Chiar daca exista legi, botii si pietele de revanzare gasesc modalitati de a ocoli regulile. Multi fani sunt nevoiti sa plateasca preturi exorbitante pentru a participa la evenimente mari. De aceea, organizatorii incearca solutii precum: bilete nominale (trebuie sa prezinti ID-ul la intrare), tehnologii anti-bot (reCAPTCHA, liste de asteptare), platforme oficiale de revanzare (Ticketmaster Resale, Fan-to-Fan Exchange).
Chiar si asa, botii sunt o problema serioasa, iar legislatia trebuie sa evolueze pentru a proteja consumatorii mai eficient.