In UK apare prima moneda Rainbow LGBTQ+, care valoreaza 50 penny. Moneda marcheaza 50 de ani de PRIDE in Marea Britanie
Monetaria Regala a Marii Britanii a dezvaluit prima moneda comemorativa LGBTQ+ din tara, cu lucrari de arta care simbolizeaza curcubeul, devenit simbolul si steagul LGBTQ+. Moneda va avea si principiile Pride marcate pe una dintre fate, mai exact cuvintele „protest”, „vizibilitate”, „unitate” si „egalitate”.
Moneda este creata de Dominique Holmes, un activist, artist si scriitor LGBTQ+ cu sediul in estul Londrei, iar aceasta marcheaza 50 de ani de incluziune a persoanelor LGBTQ+ in Regatul Unit si prima data cand aceasta comunitate este sarbatorita pe o moneda oficiala din Marea Britanie.
Moneda nu va intra in circulatie, insa va fi disponibila pasionatilor si colectionarilor de numismatica, si va fi disponibila pentru cumparare prin intermediul site-ului Royal Mint – care s-a angajat sa aduca o contributie financiara de 40.000 de lire sterline la London LGBT Community Pride, ca parte a lansarii.
Lansarea oficiala a monedei va avea o varietate de metale, inclusiv aur, argint si alte versiuni stralucitoare.
Lansarea oficiala a monedei va avea loc in aceasta vara, iar detalii suplimentare despre achizitie sunt disponbile aici.
Istoria „pride”-ului a inceput in luna iunie a anului 1970 cand in Chicago si New York au avut loc primele marsuri menite sa marcheze un an de la Revolta Stonewall, o serie de proteste care au avut loc dupa un raid al politiei intr-un bar frecventat de comunitatea LGBTQ+.
Scopul marsurilor a fost acela de a fi recunoscuti si priviti cu egalitate si de a avea drepturi care orice alti cetateni din SUA. Treptat, obiceiul a fost preluat in Europa si pe alte continente.
In 1999, Presedintele american Bill Clinton a declarat luna iunie ca fiind „Luna Mandriei de a fi gay sau lesbiana” nu ca un afront ci ca un imbold de a-i face pe oameni sa constientizeze ca membrii comunitatii LGBTQ+ ar trebui sa fie mandri ca exista la fel ca orice alt om.
Evenimentul istoric a transformat „Pride”-ul intr-o sarbatoare mai mare si mai colorata decat oricare alta, folosirea simbolului curcubeului in sine are un ton festiv. Cand sunt adaugate si costume inspirate din cele mai cunoscute filme devenite fenomene ale culturii pop sau hituri cantate de Mariah Carey si Lady Gaga, Pride-ul devine o celebrare extravaganta a diversitatii umane in toate formele sale.