In Germania a fost creata prima reteta de pudra care transforma apa in bere in cateva secunde. Este produsul unei berarii fondate de calugari care fabrica bere din 1589.
Klosterbrauerei Neuzelle, un producator de bere din estul Germaniei a creat prima bere sub forma de pudra din lume. Noua formula poate transforma apa intr-o bere spumoasa in mai putin de 15 secunde.
Fabrica a fost fondata de catre ordinul de calugari cistercieni din orasul Neuzelle, stabilit inca din 1268 in zona, si care avea o traditie lunga de a produce bere pentru consumul propriu.
Calugarii au inceput sa-si fabrice bautura in 1416, iar beraria a fost deschisa pentru prima data in 1589. Produce bere in continuare, avand o gama variata de bere lager, artizanala, fara alcool sau cu arome fructate.
Klosterbrauerei si-a patentat timp de doi ani primul produs pe baza pe pudra cu ajutorul unor specialisti in tehnologie si cu o finantare din partea Ministerului Federal pentru Afaceri Economice si Energie din Germania.
Este vorba despre o bere fara alcool, bogata in dextrina (un tip de glucide solubile), care a fost preparata folosind metode conventionale si mai apoi procesata intr-o pudra solubila in apa. Rezultatul promite economii mari in ceea ce priveste transportul, deoarece un astfel de produs este cu 90% mai usor decat o bere obisnuita.
In prezent, berea pulbere se afla intr-o faza de testare pana la jumatatea anului 2023 si este vanduta in cantitati mici in supermarketurile din Germania. Fabrica va incepe productia in masa daca datele de consum vor indica acest lucru.
In momentul de fata, singurul produs pe baza de pudra este fara alcool, insa in viitor planurile presupun extinderea la toate tipurile de bere realizate de fabrica. Echipa din spatele proiectului isi propune sa revolutioneze industria berii si crede ca exista o sansa de a renunta la tehnicile traditionale de fabricare a berii. In acest fel procesul de fabricare poate fi minimizat, deoarece se poate reduce forta de munca si energia folosita.
Helmut Fritsche, unul dintre actionarii majoritari ai Klosterbrauerei a declarat ca „a sosit momentul sa punem la incercare atat productia traditionala de bere si cat si problemele logistice din spatele ei, avand in vedere modul in care tratam mediul inconjurator. Miliarde de litri de apa sunt transportati anual catre consumatorii din intreaga lume, deoarece berea este compusa din apa in proportie de pana la 90%. Din punct de vedere ecologic, economisim deja la transport, insa acest lucru nu poate fi spus si despre utilizarea resurselor si costurile de productie.”
Desi producatorul s-a lovit deja de opinii sceptice cu privire la berea pulbere, planurile pentru lansarea produsului pe piata vor continua. Primele exporturi vor fi trimise pe continente precum Asia si Africa unde costurile de transport sunt cele mai mari si publicul s-ar putea sa fie mai receptiv.
Stefan Fritsche, directorul general al fabricii a adaugat ca ”stim ca bautorii clasici de pilsner (tip de bere lager) si pasionatii de bere artizanala vor fi sceptici la inceput in privinta produsului nostru. Nu este vorba de a aduce un nou produs pe piata, ci de a schimba modul a face bere. Astfel, nu consideram ca grupul tinta principal este consumatorul clasic german, ci distribuitorii globali, care nu trebuie sa aiba neaparat cunostinte despre fabricarea berii, dar care ne pot ajuta sa aducem produsul catre consumatorul final.”