Premiera in Europa: Primul concert hibrid online-offline de jazz simfonic a fost sustinut de Elena Mindru si Orchestra Nationala de Tineret din Moldova
Concertul hibrid online-offline de jazz simfonic sustinut de Elena Mindru, acompaniata de cvartetul ei finlandez si de Orchestra Nationala de Tineret a Moldovei a fost primul de acest tip din Europa.
Acesta a inclus o reprezentatie live cu Orchestra Nationala de Tineret a Moldovei pe scena Teatrului National Eugene Ionesco din Chisinau.
Solista Elena Mindru si cvartetul finlandez au fost prezenti doar in varianta video, sub forma unei proiectii. Concertul de jazz simfonic Romania – Finlanda – Moldova a fost urmarit si aplaudat de un numar limitat de spectatori, prezenti fizic in sala si poate fi vizionat online, pe canalul de YouTube al cantaretei de jazz Elena Mindru.
Proiectul muzical a fost conceput initial ca o serie de patru concerte fizice, prin care jazzul si muzica simfonica se intalneau intr-o formula inovatoare, insa a fost suspendat datorita restrictiilor impuse de pandemie.
Varianta hibrid de concert a fost creata cu ajutorul muzicienilor din dorinta acestora de a oferi publicului un spectacol care valorifica intr-un mod creativ facilitatile oferite de mediul digital.
Spectacolul de jazz a fost o premiera europeana si reprezinta un reper pentru abordarile viitoare ale acestui segment de arta.
Compozitoarea Elena Mindru a declarat ca acest concert online „este rodul muncii intregii echipe de 76 de oameni, muzicieni, tehnicieni, operatori, ingineri de sunet si lumina care prin profesionalismul si dedicarea lor au reusit sa faca sa dispara miile de kilometri care desparteau cvartetul si orchestra, astfel incat sa putem darui impreuna bucuria muzicii chiar si in pandemie”.
Aceasta a mai adaugat ca „evenimentele online nu inlocuiesc o prezenta live, ele ofera, insa, o oportunitate valoroasa de a crea si de a experimenta cultura, atat noi ca artisti, cat si publicul nostru.”
„Symphonic Jazz in Moldova” este o continuare a proiectului „Symphonic Jazz in Transylvania” (2018), implementat in colaborare cu Orchestra Romana de Tineret.
Repertoriul proiectului Jazz simfonic cu Orchestra Nationala de Tineret a Moldovei, avandu-l ca dirijor pe maestrul Andriano Marian, prezinta aranjamente orchestrale realizate de Andrei Tudor, Sampo Kasurinen si Seppo Kantonen si compozitii originale semnate de Tuomas J. Turunen si Elena Mindru.
Cele doua evenimente fac parte din proiectul „Symphonic Meets Jazz” a carei initiatoare este solista de jazz Elena Mindru in colaborare cu diverse filarmonici. Pana in prezent, au fost organizate 12 concerte in Romania si Germania. Proiectul include si o componenta educationala, dupa o directie urmarita constant de muziciana.
Spectacolele au ca scop imbinarea muzicii jazz cu muzica simfonica prin abordarea unui program orchestral. Lucrarile incluse in proiect sunt scrise special pentru aceasta formula instrumentala de tineri compozitori romani sau finlandezi, care incurajeaza debutul artistic si promovarea muzicienilor contemporani.
Absolventa a Academiei de Muzica din Cluj, Elena Mindru este una dintre cele mai premiate voci din generatia romana de tineri muzicieni de jazz.
Aceasta a obtinut numeroase premii la festivaluri de jazz din Europa si are in palmares patru albume: „Romanian Christmas Stories” din 2012, „Evening in Romania” lansat la Garana Jazz Festival in 2014, „Quartphonic” din 2016, „Folkloric Moods” lansat in 2019.
In prezent, este doctoranda in cadrul Departamentului de Jazz al Sibelius Academy din Helsinki, pe tema spectrografiei si esteticii sunetului vocii de jazz, si a fost aleasa recent directorul executiv permanent al Oulun Musiikkijuhlat, unul dintre festivalurile cele mai importante din Finlanda.
Programul festivalului include productii nationale si internationale si artisti rezidenti din diferite genuri de muzica, imbinand concerte de muzica clasica cu cele de jazz si world music.
Incepand de anul viitor, Elena Mindru va fi prima romanca care va coordona aceasta organizatie culturala.
In octombrie 2015, cantareata de jazz a organizat prima editie a International Jazz Voice Conference in Helsinki, primul eveniment de acest gen din lume, care le-a avut ca invitate principale pe Carmen Lundy si pe Michele Weir.
Elena Mindru este si producator cultural la Teatrul Savoy din Helsinki – una dintre cele mai reputate centre de cultura din Finlanda.