Cercetatorii au descoperit ca primul fast food a fost in Pompeii acum mai bine de 2000 de ani
Pompeii este unul dintre orasele italiene care a trecut in atentia autoritatilor, acestea investind in refacerea patrimoniului, prin conservarea ruinelor si prevenirea prabusirii ulterioare. Arheologii folosesc la aceasta reconstructie tehnologie inovatoare, inclusiv drone, roboti si inteligenta artificiala si incearca sa restabileasca gloria aproape stearsa a orasului Pompeii.
Prabusit aproape iremediabil in 2010, cand Pompeii era deja sit din Patrimoniul Mondial UNESCO, Uniunea Europeana a oferit peste 100 de milioane de euro pentru a salva ruinele. Astfel, sapaturile intreprinse ca parte a eforturilor de inginerie pentru a preveni mai multe dezastre ofera o serie de perspective interesante.
Agentia de presa Euronews mentioneaza ca aproape de capatul Via del Vesuvio, sub tonele de pamant escavate in 2018, s-au descoperit un domus de lux, sau o casa, cu un perete din dormitor decorat cu o mica fresca care il infatiseaza pe zeul roman Jupiter, deghizat in lebada, cu Leda, o regina legendara a Spartei.
Totodata, noile descoperiri ofera informatii asupra obiceiurilor alimentare si gusturilor locuitorilor din Pompei, care nu erau suficient de bogati pentru a avea o bucatarie.
Mai mult, cercetatorii au descoperit recent un colt „termopolium”, denumit popular snack bar. Acesta este diferit de oricare dintre cele aproape 90 de restaurante care serveau mancare calda descoperite pana acum in Pompeii.
Practic, acest vestigiu demonstreaza ca locul este un spatiu de tip fast-food, fiind si singurul descoperit pana acum, cu fresce vii in culoarea galben-mustar si omniprezentele nuante de rosu Pompei care decoreaza baza tejghelei.
Judecand dupa resturile organice gasite in recipiente, meniul continea preparate cu ingrediente precum peste, melci si carne de rata. Sapaturile au descoperit si oase de rata, porc, capra si pește, precum si cochilii de melci, care probabil erau serviti ca un fel de tocana de carne si fructe de mare. Mesele rapide, savurate pe strada, erau probabil un pilon de baza al populatiei din Pompeii.
Vizitatorii nu vor putea incerca delicatesele romane care ar fi fost servite la restaurantul original – dar vor putea vedea fresca colorata a localului si diferite tablouri.
O lucrare de arta prezinta ingrediente care ar fi fost preparate la thermopolium, cum ar fi un cocos, in timp ce alta prezinta o scena din mitologie, cu o Nereida calare pe un cal de mare.
Expertii cred ca mancarea preparata ar fi fost afisata in gauri sculptate in blatul de piatra, similar restaurantelor de fast food de astazi.
Presa internationala aduce din nou in atentia publicului vestigiile din Pompeii, in incercarea de a sustine prin donatii si sponsorizari cercetarile arheologice.
Din cauza pandemiei, numarul de vizitatori ai orasului Pompeii s-a diminuat semnificativ, de la un maxim de 3,8 milioane de vizitatori in 2019, la aproximativ 565.000, in 2020, iar anul trecut, al doilea an in care masurile guvernamentale de izolare au fortat saptamani de inchidere, putin sub un milion de oameni au vizitat ruinele orasului Pompeii. Daca vreti sa sustineti cauza, detalii complete sunt aici.
Ruinele orasului Pompeii, una dintre cele mai spectaculoase vestigii ramase din vremea romanilor, construieste inca punti de legatura intre antichitate si prezent.
De curand, dupa mai bine de 60 de ani de restaurari, orasul antic Pompeii si-a deschis portile pentru cateva dintre cele mai bine pastrate locuinte romane. Pe langa picturile murale vechi de aproape 2.000 de ani, la fel de interesante sunt si mesajele lasate pe pereti de cei care si-au pierdut viata in eruptia vulcanului Vezuviu, in anul 79 dupa Hristos.