Primul muzeu din lume dedicat portretelor va fi renovat in cadrul unui proiect de 40 de milioane de euro.
National Portrait Gallery din Londra, primul muzeu din lume dedicat portretelor, va fi inchis pentru renovare incepand cu vara acestui an. Proiectul de refacere a galeriei va costa 40 de milioane de euro, urmand sa fie finalizat pana in 2023 dupa planurile unuia dintre cei mai apreciati arhitecti britanici, Jamie Fobert.
Deschis in 1856, National Portrait Gallery este in top 20 al celor mai vizitate muzee din lume cu peste 1,5 milioane de oameni care ii trec pragul in fiecare an. Acestia au ocazia sa admire o mica parte din cele 195.000 de portrete din arhive.
Proiectul de renovare care va incepe intre lunile mai si iulie 2020 este cea mai mare schimbare prin care va trece muzeul in cei 164 de ani de existenta.
Planurile realizate de Jamie Fobert Architects in 2018 vor asigura vizibilitate si accesibilitate mai bune pentru cladire si pentru vizitatori. De la zona de intrare care va fi extinsa si amenajata tinand cont de stilul arhitectural original din secolul al XIX-lea pana la salile de relaxare, de shopping si de mancare gandite pentru a crea o experienta completa, adaptata la nevoile actuale.
Noua versiune National Portrait Gallery va include un Centru de Invatare pentru vizitatorii de orice varsta, trei studiouri in care artistii vor realiza portrete care vor ramane in arhiva muzeului si spatii de munca pentru cei care doresc sa lucreze din muzeu.
Proiectul de renovare este unul dintre cele mai sustenabile din ultimii ani. Arhitectul nu va construi camere noi. Se va folosi de spatiul deja existent in muzeu si va transforma birourile administrative in galerii care vor expune arta contemporana si postbelica. In total, spatiul dedicat colectiilor permanente va fi extins cu 230 de metri patrati, pana la 2.487 de metri patrati.
Renovarea va crea spatiu pentru cele peste 250.000 de fotografii aflate in arhivele National Portrait Gallery si va scoate la lumina diversitatea portretelor istorice din Marea Britanie. Pana in prezent, majoritatea tablourilor expuse erau dominate de chipurile barbatilor cu pielea alba. In viitor, vor fi incluse portrete cu femei si oameni de culoare.
Vestile mai putin bune vin pentru cei 170 de angajati ai muzeului care nu vor avea de lucru in urmatorii trei ani. Directorul muzeului spera sa ii convinga sa revina la redeschidere, in primavara lui 2023.
Tablourile din muzeu nu vor ramane in arhiva ci vor pleca in turneu. Au fost planuite deja expozitii in Marea Britanie pentru urmatorii trei ani.
Incepand cu 2015, Nicholas Cullinan a preluat conducerea National Portrait Gallery si a creat evenimente si asocieri cu personalitati si vedete menite sa promoveze muzeul si in randul publicului mai tanar. Cand au inceput planurile de renovare, a gandit o serie de expozitii prin Marea Britanie care ofera publicului sansa de a se bucura de cele mai faimoase portrete din lume.
300 de portrete din arhiva galeriei vor fi expuse in muzee din Regatul Unit. Pentru 2021 sunt deja programate expozitii la York Art Gallery, la Scottish National Potrait Gallery, Newcastle, Edinburgh, Liverpool si Coventry, Orasul Britanic Cultural al anului viitor.
In 2022 expozitia „Tudor portraits” va prezenta portretele dinastiei Tudor la Holburne Museum din Bath.
Faimosul portret al Reginei Elizabeta I – „The Armada Portrait” a fost mutat deja din National Potrait Gallery si este expus la „The Queen’s House” in Greenwich pana la inceputul toamnei. Tabloul a inspirat majoritatea colectiilor de haine lansate in ultimii ani.
Tot in Greenwich, Muzeul National Maritim va gazdui in perioada 3 aprilie – 31 august o expozitie cu portrete regale din 5 dinastii diferite. Dupa aceea, lucrarile vor fi expuse in Tokyo, SUA si la National Portrait Gallery din Canberra, Australia.
Tabloul legendar cu Henry al VIII-lea, unul dintre cei mai controversati monarhi din istorie, atrage anual sute de mii de vizitatori. Acesta va ramane in Londra, fiind mutat la National Gallery pentru urmatorii doi ani.
Dinastia Tudorilor a pus bazele picturii de portret in Marea Britanie. Acestia au imitat stilul francezilor de a crea portrete menite sa fie replicate pentru a se impune in fata inamicilor si a supusilor.
Tablourile includeau mici simboluri ale puterii si nu reflectau neaparat realitatea. Personajele pictate apareau imbracate in materiale luxoase, accesibile celor mai bogati oameni din lume. Aveau siluete masive, impunatoare, trebuiau sa inspire frica, respect si admiratie.
Portretele lui Hans Holbein cel Tanar realizate cu Regele Henry al VIII-lea sunt doua dintre bijuteriile cele mai pretioase din colectia permanenta National Potrait Gallery. Au devenit un simbol al felului in care este transpusa puterea unui conducator intr-un portret si au ajutat la consolidarea imaginii monarhului.
Henry al VIII-lea a fost considerat unul dintre cei mai aprigi regi britanici: s-a autointitulat Conducatorul Bisericii, a dizolvat manastirile, obisnuia sa omoare orice om pe care nu il agrea si a devenit faimos pentru cele sase sotii pe care le-a tinut, doua dintre ele fiind decapitate la ordinul sau.