Un start-up a creat primul somon in intregime din plante. Pestele fals contine proteine din legume si extracte de alge.
Un startup israelian a reusit o varianta de somon din plante, folosind doar proteine din legume si extracte de alge, cu gust asemanator, mentioneaza newsletter-ul Civilisation.
Compania a dezvoltat un file de somon 100% pe baza de plante, care reproduce fiecare aspect al pestelui conventional. Dezvoltarea de succes este rezultatul tehnologiei de fabricatie care este in curs de brevetare. Produsele vor fi in cele din urma disponibile pentru fabricare la scara larga, dar la costuri reduse pentru consumator.
Inventatorii noului produssustin ca somonul din plante are aceleasi valori nutritionale ca pestele, fiind bogat in proteine, omega 3, omega 6 si vitaminele B. Fileul de somon Plantish se poate prepara la gratar, coace sau praji, comportandu-se exact ca o bucata de peste adevarata.
Compania a fost fondata pe principii etice de salvare a oceanelor si de a oferi alternative nutritive la peste. Produsul creat de acestia nu contine niciuna dintre toxinele care sunt identificate frecvent in fileurile obisnuite – inclusiv mercur, microplastice, hormoni si antibiotice. De asemenea, tot pentru a proteja natura, promisiunea lor este ca locul de munca are emisii nete zero si folosesc doar ingrediente obtinute in mod responsabil. Detalii despre acest nou produs, aici.
Anterior, cercetatorii japonezi au creat prima bucata de carne de Wagyu folosind tehnologia de printare 3D.
Cercetatorii au reusit, in premiera, sa printeze cu succes o bucata de carne de Wagyu care copiaza exact textura organica a celui mai faimos sortiment de carne din Japonia.
Echipa de cercetare de la Univerisatea Osaka din Japonia a folosit tehnologia de „bioprinting” tridimensional pentru a crea replica unei sectiuni de muschi cu tesut, grasime si vasele de sange specifice. Echipa spera ca in viitor carnea crescuta in laboratoare sa asigure o alternativa mult mai sustenabila si delicioasa fata de carnea crescuta in mod traditional.
„Prin dezvolarea tehnologiei de acest gen va fi posibil sa reproducem structuri mai complexe ale carnii, cum ar fi sushi din carne de Wagyu. Cu ajutorul tehnologiei vom putea face ajustari subtile in componentele muschiului si ale grasimii din carne”, spune Michiya Matsusaki, o colaboratoare a studiului.
Carnea printata a fost creata prin doua tipuri de celule stem de la rase diferite de vite Wagyu. Manipularea celulelor stem in acest fel ar putea fi integrata in orice tip de celule necesare pentru a creste carnea in laborator.
Pentru moment carnea creata in laborator nu a fost testata, ceea ce inseamna ca studiile despre gustul acesteia vor fi dezvoltate in viitor. Astfel, va putea fi gatita doar dupa efectuarea mai multor cercetari care sa denote siguranta produsului iar oamenii de stiinta spera ca prin carnea printata 3D sa castige interesul persoanelor care vor sa-si reduca consumul de carne crescuta traditional.
Desi carnea dezvoltata in laborator este o varianta mult mai sustenabila, costul ridicat de productie si legislatia limitata nu vor permite ca produsul sa ajunga prea curand pe rafturile supermarketurilor.