Primul somon vegan realizat la imprimanta 3D va ajunge in curand in supermarketurile europene. Este compus din proteine din ciuperci si are aceeasi textura, gust si valori nutritionale ca si fileul traditional de somon.
Revo Foods, un start-up austriac din domeniul tehnologiei alimentare, va lansa in curand primul file de somon vegan printat 3D din lume. Acesta va fi si primul produs alimentar de acest tip care va ajunge pe rafturile supermarketurilor din Europa, comercializat la scara larga.
Potrivit studiilor companiei, pescuitul excesiv a dus la un nivel ridicat de risc in ceea ce priveste colapsul ecosistemul oceanic, iar cresterea rapida a poluarii cu plastic din ape i-a indemnat sa gaseasca o alternativa durabila si sanatoasa la pestele si fructele de mare traditionale.
Datorita interesului in crestere pentru carnea hibrida, dar si a cererii din ce in ce mai mari pentru produsele din peste, compania s-ar putea bucura de un succes real, daca consumatorii sunt pregatiti sa renunte la scepticism.
A fost creata o tehnologie inovatoare prin care poate fi imprimata carnea cu ajutorul unor fibre si proteine in care este integrata grasime vegetala. Produsul final imita textura si gustul fileului somon, fiind insa vegan, adica fara proteine de origine animala.
Revo Foods sustine ca a reusit sa creeze o alternativa sustenabila a pestelui, care are aceasi textura fibroasa ca a fileului traditional de somon, preferat de multi consumatori. Tehnologia folosita a fost denumita „3D-MassFormer” si in prezent se afla in curs de patentare. In viitor, va putea fi utilizata pentru a produce alimente printate 3D in masa.
Fileul de somon vegan este compus din microproteine, adica proteine derivate din ciuperci filamentoase, cunoscute pentru valorile nutritionale ridicate si textura asemanatoare, in mod natural, cu cea a carnii. Alte ingrediente din compozitia somonului vegan sunt proteinele din soia si din rapita, uleiul de floarea soarelui si cel de alge, bogat in omega-3 si in vitaminele B6, B12 si E.
Compania sustine ca productia de microproteine derivate din ciuperci este o alternativa mai ecologica si eficienta in comparatie cu productia conventionala de peste. Pentru cresterea ciupercilor sunt necesare mai putine resurse si se produc mai putine emisii nocive.
Potrivit studiilor companiei, micoproteinele din fileul vegan sunt mai sanatoase decat cele din carnea traditionala si au un raport ridicat de omega-3 si proteine vegetale. De asemenea, scorul nutritional al produsului va fi „A”, fiind recomandat consumului zilnic.
Produsul va fi pus in vanzare in curand prin intermediul lanturilor de magazine Rewe si Billa si va putea fi gasit la raft sub numele „The Filet – Inspired by Salmon” — „Fileul – Inspirat de Somon”. Va fi lansat pe 1 octombrie in supermarketuri, cat si in magazinul online al Revo Foods alaturi de alte preparate din carne bazate pe plante. Pretul unui pachet va fi de 6,99 de euro si va putea fi gatit atat la cuptor, cat si in tigaie sau chiar la Air fryer.
Despre invoatia produsa de Revo Foods, Robin Simsa, directorul executiv al companiei, a declarat ca „Odata ce printarea 3D a alimentelor va avea loc la scara industriala, vom intra intr-o revolutie alimentara, intr-o era in care alimentele sunt create in functie de nevoile consumatorilor.”
Daca doriti sa incercati acest file de somon vegan, poate fi comandat de aici.
Mai jos puteti citi si alte stiri despre inovatii in domeniul alimentar, carne si deserturi printate 3D, dar si despre primele boabe de mazare si de soia cu gust de carne.