Printul Charles construieste un oras ecologic in afara Londrei. Vor fi 2.500 de case pentru rezidentii cu venituri mixte, dar si cel putin 2.500 de locuri de munca
Printul Charles, cunoscut sustinator al ideii de sustenabilitate, inclusiv in Romania, urmeaza sa creeze un oras durabil langa Faversham, in Kent, foarte aproape de Londra. Printul detine deja terenul si colaboreaza cu arhitectul Ben Pentreath pentru a construi casele.
Planul este de a crea 2.500 de case pentru rezidentii cu venituri mixte, dar si cel putin 2.500 de locuri de munca acolo. Proiectul cuprinde livezi si pajisti, un traseu de pista de bicicleta, scoala si pub. Noul oras va avea inclusiv o strada artizanala, cu afaceri care se vor concentra pe alimentele locale din fermele din jurul orasului Kent. Sub rezerva aprobarii planificarii, lucrarile de constructie sunt programate sa inceapa in 2023.
Printul Charles spune ca orasul va viza sa fie alimentat 100% cu energie regenerabila si sa respecte obiectivele celor mai bune practici pentru obiectivele de carbon incorporate.
Proiectul include principii de proiectare cu zero amprenta de carbon pentru locuinte, urmand Ghidul LETI care reprezinta un ghid de proiectare a situatiilor de urgenta climatica, care vizeaza ca cladirile sa atinga obiectivul Regatului Unit de a scadea amprenta de carbon la zero pana in 2050.
Nu este prima data cand Printul Charles construieste noi comunitati de la zero. In anii 1990, a mai construit ceva similar in Poundbury, langa Dorchester, in sud-vestul Angliei. Acest lucru a fost destul de controversat la vremea respectiva.
Unii s-au plans ca populatia crescuta va exacerba problemele de trafic, altii si-au pus la indoiala acreditarile ecologice. Dar, pe de alta parte, sunt multi oameni multumiti ca vor fi disponibile noi locuinte in zona.
Casele Printului de Wales din Valea Zalanului se afla in mijlocul naturii, departe de orase, televizoare si tehnologie moderna, printre dealurile din Transilvania.
Casele Printului Charles din Transilvania sunt in Valea Zalanului, un sat secuiesc cu 120 de locuitori aflat la 20 de kilometri de cel mai apropiat oras, Baraolt, si la 6 kilometri de cel mai apropiat sat, Aita Seaca.
Satul a fost atestat in secolul al XVI-lea si a apartinut Contelui Balint Kalnoky, unul dintre stramosii Printului Charles. Printul a pastrat legatura cu mostenitorul lui Kalnoky, Contele Kalnoky Tibor, un aristocrat secui intors in tara dupa 1990. Cand si-a exprimat dorinta de a cumpara o mosie mult mai izolata si mai in mijlocul naturii decat casa de la Viscri, Contele i-a recomandat casele din Valea Zalanului pe care Printul le-a cumparat in 2008, supervizand reparatiile prin scrisori si fotografii.
Gospodariile au fost restaurate ca experiente autentice transilvanene, prin metode si cu materiale traditionale care imprumuta obiceiuri si din culturile unguresti si saxone.
Reparatiile au durat doi ani iar din 2012, casele au intrat in circuitul turistic, fiind promovate prin articole in ziare si reviste renumite precum Vanity Fair, The Times, The Telegraph si House & Garden.
Camerele sunt mobilate cu mobila ardeleneasca veche si decorate cu stergare, covoare si carpete realizate manual de mestesugarii din zona. Nu exista televizor sau radio insa exista o biblioteca generoasa si o zona de citit gandita ca o oaza de liniste si confort.
Mai multe detalii legate de cazare gasiti pe site-ul oficial Zalan Transylvanian Castle.